Gündem Taksim'de karanfilli anmaya polis müdahalesi

Taksim'de karanfilli anmaya polis müdahalesi

22.06.2013 - 18:24 | Son Güncellenme:

Taksim'de 'Duran Adam' eylemleri devam ederken, dün akşam forumlarda alınan karar üzerine vatandaşlar İstanbul'un dört bir yanından ellerinde karanfillerle Taksim'e akın etti. Polisin dağılmaları yönünde uyardığı gruplar alanı terk etmeyince yüzlerce polis meydana indi. Bir süre daha anonsa devam eden polis, 20.35 sıralarında eylemcilere TOMA ile müdahale etti. Eylemciler Kazancı Yokuşu, Harbiye ve Gümüşsuyu'na doğru kaçmaya başladı. Meydandaki durumu kontrol altına alan polis, ara sokaklarda bulunan bazı eylemcilere de polis biber gazı ile müdahale etti.

Taksimde karanfilli anmaya polis müdahalesi

Taksim Dayanışması'nın 19.00'da Taksim Meydanı'nda düzenleyeceği anma törenine katılmak üzere yaklaşık 500 kişi Kadıköy Boğa heykelinin önünde biraraya geldi. Gezi Parkı olaylarında hayatını kaybedenlerin adı söylendi. Gruptakiler de hep bir ağızdan "Yaşıyor" dedi. Diren Kadıköy pankartı taşıyan gruptakiler "Her yer Taksim heryer direniş" ve "Faşizme karşı omuz omuza" sloganlarıyla yürüyüşe geçti. Çevredeki vatandaşlar da alkışlarla yürüyüşe katılanlara destek verdi. Eylemciler yürüyüşün ardından Kadıköy İskelesi'ne ulaştı. Eylemciler iskelede akbil basmadan turnikelerin üzerinden atlayarak vapura bindi.Grup İstiklal Caddesini yürüyerek Taksim'e ulaştı.

Haberin Devamı

MÜDAHALE GECE DE DEVAM ETTİ

BEŞİKTAŞ'TA HEYKEL ÖNÜNDE TOPLANANLAR TAKSİME ÇIKTI

Taksim Gezi Parkı protestolarına destek için oluşturulan Abbasağa Forumu'na bağlı bir grup, Gezi Parkı olaylarından hayatlarını kaybedenler için Beşiktaş çarşı içindeki Kartal Heykeli önünde saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşunun ardından grup adına bir basın açıklaması yapan Demet Şahin, Gezi Parkı olaylarında hayatını kaybeden Mehmet Ayvalıtaş, Ethem Sarısülük ve Abdullah Cömert'in sorumlularının bulunarak cezalandırılmalarını istedi. Gruptakiler basın açıklamasının ardından duran adam eylemi yaptılar. Kartal heykeline Büyük bir Türk bayrağı asan grubun Brezilya'da eylem yapan gösterecilere destek veren "Occupy Brazil" yazılı pankartı da dikkat çekti.

Haberin Devamı

POLİS BÖYLE MÜDAHALE ETTİ

ÇEVİK KUVVET HAZIRLANDI

Taksim Dayanışması tarafından yapılan çağrıyla Gezi Parkı olaylarında hayatını kaybeden ve yaralananlar için anma töreni yapıldı. Eylemciler saat 19.00 sıralarında Taksim Meydanı'na ellerinde karanfillerle geldi. Eylemciler "Faşizme Karşı Omuz Omuza", "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek", "Her yer Taksim her yer direniş" ve "Hükümet İstifa" sloganları attı. Bu sırada polis ekipleri de Gezi Parkı girişinde güvenlik önlemi aldı. TOMA'lar da meydan da hazır bekletildi. Eylemciler adına yapılan basın açıklamasının ardından yere karanfiller bırakıldı. Eylemcilerin Gezi Parkı girişine yaklaşması üzerine kasklarını giyen çevik kuvvet polisleri park girişinde beklemeye başladı. BDP Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Ertuğrul Kürkçü ve Sebahat Tuncel de Gezi Parkı'nda inceleme yaptı. İncelemenin ardından milletvekilleri parkan çıkarak eylemcilerin arasına girdi. Bu sırada "Yuh" sesleri yükseldiği görüldü.

Halk isyan etti

"DAĞILIN" ANONSU YAPILDI
Bir süre sonra polis ekipleri eylemcilere 20 dakika süre verdi ve "Dağılın"uyarısı yaptı. Uyarı üzerine grubun Gezi Parkı'ndan uzaklaşmaya başladığı görüldü. Ancak gruplar bir süre sonra tekrar park önüne gelmeye başladı. Bunun üzerine polis Gezi Parkı merdivenlerinden inerek meydana doğru yürümeye başladı. Polis grubu önüne katarak İstiklal Caddesi'ne doğru yürüdü. Polis bir süre sonra da TOMA'lardan su sıkarak ve gaz bombası atarak gruplara müdahale etti.Eylemciler İstiklal Caddesi, Kazancı Yokuşu, Harbiye ve Gümüşsuyu'na doğru kaçmaya başladı. MESLEKTAŞLARINA TAZYİKLİ SU SIKTI Bu sırada TOMA'dan sıkılan sudan polislerde etkilendi. TOMA'nın polislere doğru su sıktığı görüldü. Bazı polisler kaçarak sudan kurtulmaya çalıştı. Müdahale sonrası bazı kişiler gözaltına alındı. Polis göstericileri İstiklal Caddesi'ne doğru sürükledi. Göstericilere burada da tazyikli suyla müdahale edildi. Bir kadının baygınlık geçirdiği görüldü. KARANFİLLİ TEPKİ Gezi Parkı'nda hayatını kaybedenleri anmak için karanfillerle Taksim Meydanı'nda toplanan eylemcilere polis müdahale ederek alanı boşalttı. TOMA'larla yapılan müdahalenin ardından ellerinde karanfiller olan eylemciler, polise tepki gösterdi. Polislere "elimizdeki taş değil, karanfil, alın size suç delili" diyen eylemciler, karanfilleri TOMA'nın üzerine fırlattı.

TOMA, GÖSTERİCİLERİ KOVALADI
Taksim Meydanı'nda başlayan polis müdahalesi sırasında İstiklal Caddesi'nden yüzlerce insanın Taksim Meydanı'na koşarak girdiği görüldü. Bir süre sonra bir TOMA'nan göstericileri kovaladığı görüldü. Eylemcilere TOMA'dan sıkılan suyla müdahale edildi.

"POLİS HALKINA İHANET ETME"
İlk müdahalenin ardından TOMA'ların etrafında toplanan vatandaşlar "Polis halkına ihanet etme" sloganları attı. Sloganlara diğer eylemciler de destek verdi.

İSTİKLAL CADDESİ ARA SOKAKLARINDA BİBER GAZLI MÜDAHALE
Polisin müdahalesi sonrası İstiklal Caddesi'ne giren eylemcilere polis önce tazyikli suyla müdahale etti. Ara sokaklara kaçan göstericiler polisler arasındaki olaylar burada da devam etti. Polis göstericilere biber gazı sıkarak müdahale etti. Polisin kovaladığı bir grubu yakalayarak bazı vatandaşlara ve eylemcilere vurduğu da görüldü.

"POLİSE HİÇBİR ŞEY ATILMAYACAK"
İstiklal Caddesi girişinde eylemci gruba polis tazyikli suyla müdahale etti.Müdahalenin ardından cadde girişinde toplanan eylemciler üzerinde toplanan "Polise hiçbir şey atılmayacak" sloganları attı. Sloganlara rağmen eylemci grupla polis arasındaki olaylar devam etti. Polis gaz bombası ve boyalı mermiyle gruplara müdahale etti. Müdahalenin arasında kalan tekerlekli sandalyede bulunan bir kişi de zor anlar yaşadı.