Gündem Tanıklık yapmayacağım

Tanıklık yapmayacağım

28.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sanık emekli Orgeneral Çevik Bir, duruşmada heyetin sorusu üzerine Sincan’da tankların yürümesiyle ilgili olarak “Demokrasiye balans ayarı” ifadesini kullanmadığını söyledi

Tanıklık  yapmayacağım

Merhum Başbakan Necmettin Erbakan ile eski DYP lideri Tansu Çiller’in kurduğu Refahyol hükümetini devirmeye teşebbüs ettikleri iddia edilen 103 sanığın yargılandığı 28 Şubat davasına devam edildi. Mahkeme tarafından tanıklığa davet edilen 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, avukatı aracılığıyla tanıklık yapmayacağını mahkemeye bildirdi.
Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın dünkü duruşmasına, emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın da aralarında bulunduğu bazı sanıklar ve avukatları katıldı.
Duruşmaya, davaya müşteki ve mağdur olarak katılmak için mahkemeye daha önce dilekçe veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kızları Esra Albayrak ve Sümeyye Erdoğan’ın avukatı da gelirken, eski bakan Hasan Ekinci, eski Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı Bülent Orakoğlu ile 1998’de AİHM’ne başörtüsü yasağı nedeniyle başvuran Leyla Şahin de duruşmada hazır bulundu.
Zirve Yayınevi davasında tutuklu yargılanırken tahliye edilen emekli Orgeneral Hurşit Tolon’un da izlediği duruşmada İstanbul’daki mahkemeden sesli ve görüntülü ifade veren sanıklardan Doğan Temel, “Benim için en ağır suçlama, darbe ile suçlanmaktır. Beraatımı ve ciddi sağlık sorunlarım nedeniyle duruşmalardan vareste tutulmayı isterim” diye konuştu. Bazı müştekilerin avukatı Reşat Petek, “Davanın iki numaralı sanığı Çevik Bir, tank yürütmenin ‘demokrasiye balans ayarı’ olduğunu söylüyor. Tank yürütmenin darbe olduğunu düşünüyor musunuz?” diye sordu. Temel, “Sorunuzu Çevik Bir’e sorun. Fikir yürütmem mümkün değil” dedi.

‘O ifadeyi kullanmadım’
Bunun üzerine söz alan Çevik Bir ise, “BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ı ziyaretten döndükten sonra gazeteciler etrafımızı sardı. Kendilerine Annan’la görüşmemi anlattım. Annan, ‘Türk Silahlı Kuvvetleri demokrasiyi koruyacak şekilde işlemlerde bulunuyor’ dedi. Hürriyet gazetesinden Ferai hanım bunu ben söylemişim gibi yazdı. Yasemin Çongar ise, ‘Çevik Paşa öyle bir ifade kullanmadı’ yazdı. Ama hâlâ ‘balans ayarı ifadesi kullanıldı’ deniyor. Bunu düzeltmek istiyorum” dedi.
Duruşmaya öğleden sonra devam edildi. Mahkeme Başkanı Fevzi Şıngar, davetiye çıkarılan Demirel’in geçen günlerde avukatı aracılığıyla tanıklık yapmayacağını mahkemeye bildirdiğini söyledi. Demirel’e gönderilen davetiyede, dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ve arkadaşları hakkında darbeye teşebbüs suçundan dava açıldığı anımsatılarak, “Mahkememiz ara kararı ve bu yasal düzenleme karşısında tanık olarak; tanıklık yapıp yapmayacağınız, tanıklık yapmayı istemeniz halinde beyanınızı yazılı mı yoksa mahkeme heyeti tarafından konutunuzda mı alınması isteğiniz hususunu makul bir süre içinde mahkememize bildirmeniz rica olunur” ifadesi kullanılmıştı.