Gündem Tarihi ANAP binası ‘kültür tesisi’ oluyor

Tarihi ANAP binası ‘kültür tesisi’ oluyor

15.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Özal tarafından Balgat’ta yaptırılan ve ANAP kapandıktan sonra DP Genel Merkezi olarak kullanılan tarihi binaya Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’ndeki imar değişikliği ile kültür tesisi niteliği verildi...

Tarihi ANAP binası ‘kültür tesisi’ oluyor

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, aralık ayı olağan toplantısında Demokrat Parti’yi (DP) şok edecek bir karara imza attı. Özal’ın Ankara Balgat’ta yaptırdığı, ANAP kapandıktan sonra DP Genel Merkezi olarak kullanılan tarihi ANAP binası, belediye meclisinin Ak Partili üyesi Bekir Ünüvar’ın verdiği önerge ile imar notlarında belirtilen “ticari” sıfatını kaybederek, sosyal kültür tesisi niteliği kazandı.
Son dakikada gerçekleştirilen imar değişikliği ile artık ticari amaçla kullanılamayacak olan taşınmaz, maddi değerini kaybetti. DP’yi ciddi şekilde maddi zarara uğratacak olan kararın, “tarihi binanın Türkiye’deki ilk siyasi parti genel merkezi olma niteliği korunsun” diye alındığı belirtildi.

‘Misilleme’ iddiası
Belediye meclisinden oy çokluğu ile geçirilen İmar ve Bayındırlık Komisyonu raporuna, muhalefet tepki gösterdi. Bazı üyeler, mal sahibi DP’nin taşınmaza ilişkin bir imar değişikliği teklifi olmadığına dikkati çekerek, gündem dışı önerge ile belediye meclisinden geçirilen kararı, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in yerel seçimlerde bir ara ismi DP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak geçen Mansur Yavaş’a misillemesi olarak değerlendirdi. Kulislerde, ayrıca Gökçek’in bu planının elinde kaldığı, Yavaş’ın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştüğü ve Büyükşehir’e CHP’den “evet” dediği ileri sürüldü.

DP satışa çıkarmıştı
Meclis’te grubu olmadığı için Hazine yardımı alamayan ve uzun süredir maddi sıkıntılar yaşayan, 2014 yerel seçimlerinde de seçim yarışından geri kalmak istemeyen DP, kaynak arayışı için geçtiğimiz günlerde binayı satışa çıkarmıştı. 13 bin metrekare büyüklükteki arsanın hasılat paylaşımlı sözleşme yoluyla devri veya arsanın kat karşılığı satışı fikrine de açık olan parti, buradan elde edeceği geliri, seçim kampanyası ve sonrasında partinin çalışmaları için kullanacaktı. Özal’ın oğlu Ahmet Özal da, satışa tepki göstermişti.
Ancak Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, arsasının rantı yükselen binayla ilgili şok edecek karara imza attı.

Haberin Devamı

‘Gökçek’in siyasi manevrası’

Demokrat Parti Genel Merkezi Basın Müşavirliği’nden dün yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Yaklaşan yerel seçim hazırlıklarımızı büyük bir hızla sürdürdüğümüz, Ankara Balgat’taki Genel Merkez binamızla ilgili olarak Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin son dakikada verilen bir önerge ile ‘sosyal kültürel tesis olarak kullanılması’ yönünde aldığı karar tamamen siyasidir. Demokrat Parti Genel Merkez Binası, kararda belirtildiği gibi Türkiye’deki ilk siyasi parti genel merkezi de değildir. Daha önce Selanik Caddesi’ndeki Adalet Partisi Genel Merkezi ve Çevre Sokaktaki Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi olmak üzere diğer siyasi partilerin de Genel Merkez binaları olmuştur.

‘Sonuç alamayacaklar’
Ancak, Genel Merkez Hizmet Binası olarak kullandığımız bu bina üzerinde uzun süreden beri Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek tarafından uygulanmakta olan siyasi manevralar, Mahalli Seçimler öncesinde bir kez daha bilinçli olarak gündeme getirilmiştir. Türkiye’nin en eski siyasi partisi olan Demokrat Parti üzerinde oynanmak istenen oyunlar sonuç vermeyecektir. Yerel seçimler öncesinde bu tür işlere tevessül ediyor olunması da bir beka sendromu içine düştüklerinin açık bir işaretidir. Ancak mukadderat değişmeyecektir.”

Yazarlar