Gündem Tarihi konak yok olmasın

Tarihi konak yok olmasın

23.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Çanakkale’deki tarihi Hadımoğlu Konağı müze olması için 1996’da Bayramiç Kaymakamlığı’na devredildi. Devrinden bir süre sonra ziyarete kapatılan tarihi konak yıllardır kurtarılmayı bekliyor

Tarihi konak yok olmasın

Çanakkale Bayramiç’te 1797 yılında yapılan tarihi ‘Hadımoğlu Konağı’nı 1973’de ziyaret eden bir grup mimar, o dönem özel mülkiyet durumundaki eserin yok olmak üzere olduğunu görünce harekete geçti. İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürü Hüsrev Tayla ile Mimar Sinan Genim, 1967 tarihli koruma kararına ulaşınca eserin kamulaştırılmasının önü açıldı. Tayla’nın girişimleri sonucu da, yapı 1973 yılı içinde kamulaştırıldı. Hazırlanan restorasyon projesiyle onarılan tarihi konak, 1976 yılında müze olarak ziyarete açıldı. Ancak ne olduysa 1996 yılında oldu. Hadımoğlu Konağı, 1996 yılında Kültür Bakanlığı yetkilileri tarafından Bayramiç Kaymakamlığı’na tahsis edildi. ‘Türk Evi Etnoğrafya Müzesi’ olarak faaliyet göstermesi planlanan anıtsal yapı kaymakamlığa devredildikten sonra ilgisizlik nedeniyle harap olmaya başladı. Bir süre sonra da ziyarete kapatıldı.

Haberin Devamı

‘Oh kurulduk’

Hadımoğlu Konağı’nın kurtarılması için 45 yıldır mücadele veren Mimar Sinan Genim yaşananlara tepkisini şöyle ifade etti:“Kısa süre içinde etkili bir müdahale yapılmadığı takdirde yok olacak ve ilgililer de ‘Oh kurutulduk’ diyerek rahat bir nefes mi alacak! 1970’li yılların başında yaptığımız geziler sırasında tespit ettiğimiz Edremit Hacı Kabakçılar Evi, kamulaştırma aşamasında yok olmuştu, Adatepe Evi ise kamulaştırma sonrası yapılan onarım sırasında yanmıştı. Sanırım ayakta durması açısından bir yük olarak görülen ve ülkemizde çok az örneği bulunan bu güzelim yapı da yakında yok olacak. Bir ülkenin taşınmaz kültür varlıklarının esasını sivil mimarlık örnekleri teşkil eder. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın acilen yapılan bu yanlıştan dönmelerini ve Hadımoğlu Konağı’nın Kaymakamlığa tahsisini iptal ederek bir an önce koruma altına alıp ziyarete açılmasını sağlamaları gerekmektedir.”

Haberin Devamı

Tarihi konak yok olmasın