Gündem Tarihi köprüyü gören şaşkına döndü

Tarihi köprüyü gören şaşkına döndü

14.11.2014 - 18:20 | Son Güncellenme:

Kars'ın Susuz ilçesinde 1899 tarihinde Ruslar tarafından Kars Çayı üzerine yapılan 60 metre uzunluğunda, 105 ton ağırlığındaki tarihi demir köprü yapımı devam eden Kars Barajı’nın suları altında kalmadan TIR’la tek parça halinde taşındı.

Tarihi köprüyü gören şaşkına döndü

Çamçavuş Köprüsü tek parça halinde 24 saatte hidrolik sistemle söküldü. Köprü 21 kilometre uzaklıktaki Kafkas Üniversitesi’nin Paşaçayır Kampusu çevresinden akan Kars Çayı’nın üzerine konulmak üzere şehirden geçirildi. Köprünün geçişi çok kontrollü şekilde yapılırken, yol güzergahında bulunan elektrik telleri de geçişe engel olduğu için kesildi, refüjler kaldırıldı. TEDAŞ, Belediye ve Karayolları ekipleri hummalı bir çalışmayla köprünün her hangi bir aksaklığa meydan verilmeden şehirden geçirilmesi için büyük gayret sarf etti.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'DE BİR İLK

Nakil işlemini gerçekleştiren şirketin yetkilisi Bülent Yanmaz, tarihi köprüyü taşımak için çok ince hesap yaptıklarını ve en ufak ayrıntıyı bile düşündüklerini söyledi. Yanmaz, "Taşıma planı ona göre yapıldı, araçlar ona göre dizayn edildi. Köprüyü sağ salim yerine götüreceğiz. Yükleme işlemini 12 saatte tamamladık. 21 kilometre bu şekilde gideceğiz. Hidrolik sistemli inip alçalabilen, lastiklerinin 55 derece dönebildiği bir araca yükledik. 500 beygirlik makinelerle çekiliyor" dedi.

Köprüyü şehir içinden geçirmek zorunda olduklarını anlatan Yanmaz, 4 aydır bu çalışmayı yürüttüklerini ve bunun Türkiye’de bir ilk olduğuna da dikkati çekti.

Yazarlar