Gündem Tarım işçisine sağlık eğitimi

Tarım işçisine sağlık eğitimi

15.11.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de tarım sektöründe çalışan 6,3 milyon kişinin yarısına yakını mevsimlik tarım işçisinin karşılaştığı sağlık sorunlarına çözüm bulabilmek için Harran Üniversitesi, Birleşmiş Milletler (BM) Nüfus Fonu, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Toros Tarım ve Hollanda Büyükelçiliği ortak bir program geliştirdi. “Mevsimlik Tarım İşçileri ve Ailelerinin Sağlığının Geliştirilmesi Programı”yla işçilerin sorunlarının çözümü için bilinçlendirme çalışmaları yapılıyor.

Tarım işçisine sağlık eğitimi


Mevsimlik Tarım İşçileri ve Ailelerinin Sağlığının Geliştirilmesi Programı, önceki gün Şanlıurfa’da tanıtıldı. Program kapsamında yapılacak uygulamaların paylaşıldığı toplantıya Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Türkiye Temsilcisi Dr. Zahidul Huque, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu ve Harran Üniversitesi Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zeynep Şimşek ile Toros Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Esin Mete katıldı.

Erken ölümler fazla
Toplantıda konuşan projenin mimarlarından Harran Üniversitesi Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zeynep Şimşek, tarım sektöründe hastalıkların ve erken ölümlerin en fazla görüldüğü grubun mevsimlik tarım işçileri olduğunu söyledi. Şimşek, mevsimlik tarım işçilerinin hastalıklara neden olan biyolojik, fiziksel, kimyasal ve psikososyal risk faktörlerine yoğun miktarda maruz kaldığını vurguladı ve “Programın temel amacı, hastalık ve erken ölümlere neden olan faktörleri en aza indirmek ve bu grubun nitelikli sağlık hizmetlerine erişimini sağlamaktır” dedi.

1 milyon dolarlık kaynak
Program kapsamında çoğu kadın mevsimlik tarım işçileri, din görevlileri, sağlık hizmetleri sunucularından ilgili kamu görevlileri, muhtarlar, iş aracıları ve toprak sahipleri eğitim gördü. BM Nüfus Fonu ve Harran Üniversitesi, Adıyaman ve Şanlıurfa’da bin 21 aileyi kapsayan araştırmasıyla yola çıkılan programda, 7 bin 165 kişiyle görüşüldü. Mevsimlik tarım işçilerinin yüzde 60’ından fazlasının yoksulluk sınırının altında yaşadığı saptanırken en az yüzde 80’inin çalışma hayatına ilişkin sosyal güvencesinin olmadığı tespit edildi. Ailelerin yüzde 70’e yakınının ise tarlalarda çocuklarıyla birlikte çalıştığı belirlendi. Programa 5 yıl için yaklaşık 1 milyon dolar kaynak ayrıldı.