Gündem TBMM'ye bir F-16'dan bomba atıldı!

TBMM'ye bir F-16'dan bomba atıldı!

16.07.2016 - 11:57 | Son Güncellenme:

Tüm dünyanın gözü Türkiye'de yaşanan darbe girişiminde. Ankara'dan son dakika gelen haberlerde şehit sayıları artıyor. Diğer yandan Cumhurbaşkanı ve Başbakan'dan önemli son dakika açıklamaları gelmeye devam ediyor. İşte yaşanan sıcak gelişmeler...

TBMMye bir F-16dan bomba atıldı

Türkiye dün geceden bu yana olağanüstü gelişmeler yaşıyor. Bir grup asker darbe girişiminde bulundu. Önce Meclis üzerinde savaş uçağı uçtu, ardından İstanbul'da köprüler kapatıldı. Kısa süre sonra darbeci askerler MİT binası ve Genelkurmay'a helikopterle ateş açtı. Ankara'daki Özel Harekat Merkezi bombayla 2 kez vuruldu, 17 polis şehit oldu. Ankara Emniyet Müdürlüğü iki kez havadan vuruldu. TBMM havadan 4 kez vuruldu. Darbeciler önce TRT, sonra CNNTürk ve Hürriyet binalarını bastı. Hürriyet ve CNNTürk'ü basan askerler operasyonla gözaltına alındı. Sabah saatlerinde köprüdeki askerler teslim oldu. AA'nın haberine göre 754 TSK mensubu şu ana kadar gözaltına alındı. 29 albay ve 5 general görevden uzaklaştırıldı.

Haberin Devamı

Başbakan Yıldırım: Kritik bölgelerde uçuş yapan askeri helikopter ve uçak düşürülecektir

Başbakan Binali Yıldırım, "Şu andan itibaren Ankara semalarında, MİT'in üzerinde, Meclis'in üzerinde, Cumhurbaşkanlığının, Başbakanlığın üzerinde, kritik bölgelerin üzerinde uçuş yapan her türlü askeri helikopter ve uçak füzeyle indirilecektir." dedi.

Askerler CNN Türk binasına girdi

Bir grup asker Doğan Medya Center binasına girdi. Helikopterin bahçeye indiği belirtiliyor. Spiker Başak Şengül gelişmeleri canlı yayında duyurdu. Askerlerin stüdyoya ilerledikleri belirtilirken, çalışanlar paniğe kapıldı. Kanal yayını sürdürüyor.

Spiker Başak Şengül gelişmeyi canlı yayında duyurdu. Yayın sürerken, stüdyonun bulunduğu kattan kargaşa sesleri gelmeye başladı

Haberin Devamı

Şengül, bir helikopterin bahçeye indiğini, ardından askerlerin binanın içine girdiğini duyurdu

Kana yayınını sürdürüyor. Ancak arka planda tartışma sesleri duyuluyor

Darbecilerin tam listesi! Başlarında Albay Köse var

Anadolu Ajansı, askeri kalkışmanın başında bir süre önce görevden alınan Genelkurmay Adli Müşaviri Albay Muharrem Köse'nin olduğunu bildirdi. Ajans, darbe teşebbüsünde bulunan rütbeli subayların tam listesini de yayınladı.

Anadolu Ajansı'nın askeri kaynaklardan aldığı bilgiye göre, darbe girişimini planlayan bir süre önce görevden alınan Genelkurmay Adli Müşaviri Albay Muharrem Köse başkanlığındaki grupta, Albay Mehmet Oğuz Akkuş, Binbaşı Erkan Ağın, Yarbay Doğan Uysal, Yarbay Derya Yaman, Albay Erhan Ermişoğlu, Albay Seyfi Bulduk, Yarbay Hasan Saban, Üsteğmen Serdar Çamiçi, Üsteğmen Akif Us, Yarbay Ali Müjdat Eski, Yarbay Uğur Aydın, Binbaşı Kurtuluş Kaya, Üsteğmen İlyas Damarseçkin, Üsteğmen İsmail Mıngır, Teğmen Mehmet Sadık Özgüven, Yüzbaşı Sefa Mumcu, Üsteğmen Harun Birol Mert, Yarbay Uğur İrici, Üsteğmen Turan Özen, Üsteğmen Abdürrahim Özkan, Üsteğmen Süleyman Ülker, Teğmen Süleyman Çelebi, Albay Naci Akdemir, Binbaşı Ali Koçyiğit, Üsteğmen Halil İbrahim Dişçi, Üsteğmen Saadet Us, Üsteğmen Abdullah Avlık, Albay Ferhan Kuşcan, Albay Bülent Çolak, Albay Haluk Kamil Yavuz, Üsteğmen Zafer Öğretici, Üsteğmen Hamit Can Yüksel, Üsteğmen Ayhan Doğan, Üsteğmen Arif Bakır'ın da aralarında bulunduğu 37 asker yer aldı.

Haberin Devamı

YAKLAŞIK 400 KİŞİLİK ATAMA LİSTESİ

Grup, darbenin başarılı olması halinde bazı askeri görevler için atama listesi hazırladı.

Yaklaşık 400 ismin yer aldığı listede, atamaların çoğunluğunun Jandarma Genel Komutanlığına bağlı birliklere olduğu öğrenildi. Atama yapılması planlanan görevler arasında Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı birlikler ile yurtdışındaki askeri ateşliklerin de yer aldığı belirtildi.

TUĞAMİRALE GÖZALTI KARARI

Mersin Garnizon ve Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan ve bununla birlikte FETÖ'cü darbe girişimine katılan askerler hakkında gözaltı kararı verildi.

Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı, emniyet ve jandarmaya gönderdiği yazıda, Mersin Garnizon ve Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan'ın gözaltına alınmasını istedi.

Tuğamiral Demirhan, dün akşam saat 22.30 sıralarında İl Emniyet Müdür Vekili Yakup Usta ve Jandarma Albay Mustafa Bakçepınar'ı arayarak Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ülke yönetimine el koyduğunu ve kendisinin de 'Sıkıyönetim Garnizon Komutanı' olduğunu belirterek Mersin Valisi Özdemir Çakacak ve kaymakamların gözaltına alınmasına karar verdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Demirhan'ın suç işlediğini vurgulayan savcılık, şu ifadeyi kullandı:

"Türk Ceza Kanunun 309. maddesindeki "Anayasayı ihlale teşebbüs ve Türk Ceza Kanunun 312. maddesindeki cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti'ni ortadan kaldırmaya ve görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen teşebbüs edilmesi nedeniyle Mersin Garnizon ve Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan ve bununla birlikte bu suçlara iştirak eden tüm kişilerin CMK'nın 90-91 ve devamı maddeleri gereğince gözaltına alınmasına ve gözaltına alınan kişilerin cumhuriyet başsavcılığında hazır edilmesi rica olunur."

İSTANBUL'DA GÖZALTILAR

İstanbul'da ise darbe girişimine katılan 104 kişi tespit edildi ve bunlardan bir kısmı gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Emniyet kaynaklarının Anadolu Ajansı'na verdiği bilgiye göre, darbecilerin muhabere sistemleri kesildi ve sabaha kadar diğer isimler de gözaltına alınacak.

Tespit edilen kişiler arasında meslekten men edilen bazı emniyet mensupları da var.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sonu iyi olacak

Darbecilerin Yüksek Askeri Şura'dan önce harekete geçmesine vurgu yapan Erdoğan, "Birileri ne olacağını çok iyi kestirdiler. Bu vatana ihanet hareketinin bedelini çok ağır ödeyecekler. Bu işgalcilere ülkemizi asla bırakmayacağız. Sonu iyi olacak" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan şunları söyledi:

"Öğleden sonra bir hareketlilik ne yazık ki silahlı kuvvetlerimizin içinde mevcuttur. Ve bu hareketliliğin neticesinde de TSK içerisinde bir azınlık ne yazık ki ülkemizin birliğine, beraberliğine hazmedemeyen bu grup, çok daha önceden söylediğim gibi paralel devlet yapılanmasının ta kendisiydi. Bu yapılanma 40 yıllık bir sürecin neticesinde silahlı kuvvetlerimizin içinde, emniyet ve diğer kurumların içerisinde yer bulmuştur.

Şu andaki hareket bir ihanet ve ayaklanma hareketidir. Bu vatana ihanet hareketinin bedelini çok ağır ödeyecekler, bunu peşinen söyleyeyim.

Milletin oylarıyla işbaşına gelmiş olan bir hükümete, milletin oylarıyla işbaşına gelmiş Tayyip Erdoğan'ı hazmedemeyişleri bu iş onlar için bitiş olmayacak. Biz bu kutlu yola başımızı koymuşuz, kefenimizle bu yola çıkmışız.

Eninde sonunda bu çıkış Allah'ın bize büyük bir lütfu. Çünkü bu tertemiz olması gereken TSK'nin temizlenmesine vesile olacak harekettir. Ağustosta Yüksek Askeri Şura var ve şura öncesi böylesine bir adım atılması manidardır. Birileri ne olacağını çok iyi kestirdiler ve böyle bir adımı attılar.

Ne yaparlarsa yapsınlar, Türkiye eski Türkiye değil. Bakın şu anda çatısı altında bulunduğumuz Atatürk Havalimanı, DAİŞ militanlarının adeta işgaline uğramış ve burada onlarca insanımızı kaybettik.

Şimdi de paralel devlet yapılanmasının bir işgali söz konusu ve şu an havalimanının üzerinde F-16'lar uçuyor. Bu uçakları uçuranlar, normal yolcuların inmesine ve kalkmasına müsaade etmemek üzere bunu yapıyor ve Cumhurbaşkanı'nı tehdit ediyor.

Marmaris'teydim ve ayrıldığım yerde de ne yazık ki oraları bombalamışlar. Buraya gelişimizi de herhalde takip edemediler.

Benim genel sekreterimi alıp götürdüler, Genelkurmay Başkanı'mızı şu anda durumunu bilemiyorum.

Ordumuzun üst derecedeki bütün komutanlarına, başta kuvvet komutanlarına sesleniyorum. Sizler bu milletin değerlerine sahipsiniz.

Darbeciler Pensilvanya'dan talimat alıyorlar, onlar ordunun içerisindeki ast üst ilişkisine itibar etmiyorlar.

Tüm Mehmetçiklerimize sesleniyorum, kendi halkınıza karşı, annenize babanıza karşı silah doğrultmanızı tasvip etmiyoruz. Bunu yaparsınız, bedelini çok ağır ödersiniz.

Şu anda yargı tutuklamaya başladı, albay, binbaşı ve diğer askerler tutuklanıyor.

Operasyona başladık, bunu tam manasıyla artık bitireceğiz. Bugün bu iş başladı, bu devam edecek.

Silahlı terör örgütü oldukları ortaya çıktı. Öyle çıktı ki, bunlar üstelik bu milletin silahlarıyla milleti vuruyorlar.

Dünya medyasında da bazı ülkemizin bu durumu hazmedemeyenler kalkıp 'asker idareye el koydu' yazdılar, nereye el koydular? Bizler görevimizin başındayız. Sonuna kadar da görevimizi yürüteceğiz.

Bu işgalcilere ülkemizi asla bırakmayacağız. Sonu iyi olacak.

Şu an Türkiye genelinde, saatimiz kaç? Saat 4 buçuk milyonlarca vatandaş nerede? Sokaklarda. Niye bu millet sokaklarda? Ve milyonlarca insan sokaklarda eğer şu gelişmelerin sonucunu bekliyorsa bu şu demektir: Biz sonuna kadar bu işi yürüteceğiz ve bu tanklarla sokaklarda dolaşanlar aynı şekilde tanklarla çıktıkları yere geri dönecekler. Çünkü bu tanklar onların değil. Bu tanklar onlara emanettir. Ve bunlar emanete ihanet etmiştir."