Gündem Tercih sistemi isyan ettirdi

Tercih sistemi isyan ettirdi

04.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

MEB, liseler için tercihleri önceki gün almaya başladı. Ancak hem sistemde yaşanan aksaklıklar hem de liselerin dağılımı, öğrenci ve velilerin tepkisine yol açtı. Kafası karışan veliler muhatap bulamıyor...

Tercih sistemi isyan ettirdi

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), liselere geçişte getirdiği yeni sistem kapsamında tercihler önceki gün alınmaya başlandı. Ancak, sistemi çok karışık bulan veli ve öğrenciler, e-okul üzerinden yaptıkları işlemlerde yaşadıkları aksaklıklar nedeniyle de isyan ediyorlar. Velilerden gelen şikâyetlerin başında, ‘Kendi Kayıt Alanı’ içinde yeterli sayıda Anadolu lisesi bulamamak geliyor. Öyle ki MEB’in getirdiği yeni sisteme göre sınava girenler de dahil, öğrencilerin öncelikle ‘Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar’ grubundan tercih yapması gerekiyor. Aksi takdirde ‘Merkezi Sınavla Öğrenci Alan Okullar’ arasından tercih yapamayacak.

Haberin Devamı

Bu noktada da bir şart var. Öğrenciler, ilk 3 tercihine ‘Kendi Kayıt Alanı’ içindeki okulları yazmak zorundalar. İlle de Anadolu lisesi tercih edecekler, eğer ‘Kendi Kayıt Alanı’nda 1 Anadolu lisesi varsa, “Birini buradan yazayım”, ‘Komşu Kayıt Alanı’ içindeki okullardan da 2 Anadolu lisesi seçeyim” diyemiyorlar. Çünkü ‘Kendi Kayıt Alanı”nda 3 tercihini doldurması zorunlu olduğu için 2 tercihine de meslek ya da imam hatip liselerinden yazacaklar.

İşte en çok şikâyet de bu nedenle geliyor. Çünkü pek çok veli, ‘Kendi Kayıt Alanı’nda istedikleri okul türünden 3 tane bulamadıklarını, ‘Komşu Kayıt Alanı’ndan seçebilmek için istemedikleri okulları yazmak zorunda kaldıklarını söylüyorlar.

Yakındakini yazamıyorlar

Haberin Devamı

Kimi veli de kendisine yakın okulların ‘Komşu Kayıt Alanı’ içinde görülmesinden şikâyetçi. Öyle ki evlerine yakın okulların ‘Komşu Kayıt Alanı’ içinde olmasına isyan eden velilerin bir kısmı, gönderdikleri haritalarla kendi evleriyle okullar arasındaki mesafeyi de çizerek gösteriyorlar.

Veliler listelerde sorun yaşamanın yanısıra e-okul sistemindeki aksaklıklardan da şikâyetçi.

MEB’in önceki gün e-okul’da yayınladığı yüzdelik dilimleri, dün kaldırdığını o nedenle nasıl tercih yapacaklarını bilemediklerini söyleyenler de var. Tercihler 13 Temmuz’da sona erecek, o tarihe kadar bu aksaklıkların düzeltilip okullar listesindeki haksızlıkların giderilmesini talep eden velilerden gelen şikâyetlerden bazıları şöyle:

25 km olmazsa 70 km var

- Bahçeşehir’de oturuyorum adrese çıkan okul, 25 km. uzaklıktaki Kayaşehir’de. ‘Komşu Kayıt Alanı’ndan seçince de 70 km. uzaklıktaki Tuzla ve Ümraniye ilçeleri çıkıyor. Nasıl bir adalettir bu anlamak mümkün değil.

- Adana Çukurova’dan yazıyorum. Kızım evime 100 metre mesafedeki Şehit Enver Buğur Ortaokulu’ndan mezun oldu. Evime 20 metre mesafedeki Mehmet Özöncel Anadolu Lisesi nitelikli okul listesinde olmamasına rağmen tercih listemizde yok. Kapımın önündeki okulu yazamıyorum. İl ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine ulaştık fakat sağlıklı bir açıklama yapan olmadı.

Haberin Devamı

- İstanbul Maltepe’de oturuyoruz. Kayıt alanındaki okullar arasındaki Ertuğrul Gazi Anadolu Lisesi 2.5 km; Orhangazi Anadolu lisesi 2 km; Maltepe ECA Anadolu Lisesi 650 metre uzaklıkta. Ancak Maltepe ECA Anadolu Lisesi komşu kayıt alanında gösterilmiş. 3 km. uzaklıktaki Zümrütevler Mahallesi’nde oturanlar için bu okul kayıt alanında gösterilmiş. Tercihte kayıt alanındaki okul avantajlı sayıldığı için en yakımızdaki okula kayıt yaptırma ihtimalimiz çok düşük.

- Üsküdar ilçesinde sadece 2 tane Anadolu lisesi var.

‘Çocuğum il dışına mı gidecek, delireceğiz!’

- Yüzdelik dilimleri göremiyorum zaten sıralama yok, neden böyle anlamadım. Geçen yıl 0.18 ile kapatan Kabataş Lisesi bu yıl 0.25 olur mu tercih edelim mi ki? Zor dönemden geçiyoruz, ne olur yardım edin.

- Önceki gün MEB’de yayınlanan okul yüzdelik dilimleri ile dün okulumuzun bize gösterdiği yüzdelik dilimler arasında fark var. Bu senenin yüzdelik dilimleri ne zaman açıklanacak ne olacak bilmiyoruz. Delirmek üzereyiz.

Haberin Devamı

- Hani adrese dayalı okullar olacaktı. Diğer seçilen 5 okuldan da olmadı çocuğum şehir ve ilçe dışındaki okula mı gidecek? Yeter artık bitsin bu saçmalık birileri adam gibi ya göreve gelsin ya istifa etsin.

- Bahçelerimizin bitişik olduğu Avcılar Anadolu Lisesi komşu kayıt alanında çıkmış. Evime 1 km uzaklıktaki okul kayıt alanımda çıkmış. Ayrıca kayıt alanımda seçebileceğim başka Anadolu lisesi yok. Üç meslek lisesi, bir imam hatip var.

‘Listemdeki okul gerçekte yok’

- Yerel Yerleştirme Kayıt Alanı’nda 2 Anadolu, 6 meslek, 2 imam hatip bulunuyor. Evin dibindeki lise yok 13 km ötedeki okul ilk sırada şaka gibi.

- Kayıt alanımızda Esenler Anadolu Lisesi diye bir lise çıktı ama böyle bir lise yok. İlkokul ve kayıt alanımızdaki 3 seçenekten biri bu okul. Ve ben bu ortada olmayan okulu tercih etmek zorundayım ya da çocuğum imam hatip veya meslek lisesine gidecek.

- Gaziosmanpaşa’da 3 Anadolu lisesi varken bizim kayıt alanımızda bir tane çıkıyor diğer ikisi komşu bölge de çıkıyor neye göre anlamak mümkün değil.

Haberin Devamı

- Yüzdelik dilimler önceki gün yayınlandı, dün kaldırıldı. Neye göre tercih yapılacak? İlk verilenlere göre mi? Peki, ilk verilenleri kaydetmeyenler ne yapacak?

- Evime yürüme mesafesinde 3 tane okul var fakat kayıt alanımda bu okullar yok bu nasıl iş. Meslek lisesi ve imam hatip dışında sadece bir tane Anadolu lisesi seçeneği verilmiş bu dayatma değil de nedir?