Gündem Trafik cezası nasıl sorgulanır ve ödenir?

Trafik cezası nasıl sorgulanır ve ödenir?

25.10.2017 - 10:18 | Son Güncellenme:

Ülkemizde her geçen gün araç sayısı artıyor. Buna bağlı olarak, kesilen trafik cezalarında da artış görülüyor. Sürücüler, trafik ceza sorgulama ve ödeme işlemlerini online olarak yapabilirler. Trafik cezası nasıl sorgulanır? Trafik cezası nasıl ödenir?

Trafik cezası nasıl sorgulanır ve ödenir

Trafikte kurallara uymayan sürücülere ceza kesilir. Ceza kesilen sürücüler, ceza sorgulama işlemlerini e-Devlet, Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi ve Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden yapabilirler. Trafik cezası ödeme işlemi de Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden, PTT şubelerinden nakit olarak ve e-Devlet sisteminden kredi kartıyla yapılabilir. Trafik cezasını 15 gün içerisinde ödeyen sürücülere, ceza tutarında indirim uygulanır.

Haberin Devamı

TRAFİK CEZASI SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

TRAFİK CEZASI NASIL SORGULANIR?

e-Devlet üzerinden trafik cezası sorgulama için; e-Devlet’e giriş yapılır. e-Devlet girişi; mobil imza, e-İmza, e-Devlet şifresi, internet bankacılığı ve T.C. kimlik kartı seçenekleri ile gerçekleştirilebilir. e-Devlet kullanıcılar tarafından en çok tercih edilen giriş seçeneği, e-Devlet şifresidir. e-Devlet şifresi, PTT şubelerinden 2 Türk Lirası ücret karşılığında alınabilir. Sisteme girildikten sonra, e-Hizmetler bağlantısı açılır. Bağlantıdan Emniyet Genel Müdürlüğü menüsüne girilir. ‘’Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama’’ bağlantısı ile trafik ceza sorgulaması yapılabilir.

Haberin Devamı

Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi ile trafik cezası sorgulaması için; gib.gov.tr internet sitesine girilir. ‘’Borç Sorgulama ve Ödeme’’ bölümünde bulunan ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme bağlantısından trafik cezası sorgulanabilir. Kredi kartı ile de ödeme gerçekleştirilebilir.

Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi ile trafik cezası sorgulaması için; egm.gov.tr internet sitesine giriş yapılır. ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısı açılarak ad, soyad ve T.C. kimlik numarası gibi istenen bilgiler yazılır. Yapılacak sorgulama sonucunda son bir yıla ait trafik cezaları görülebilir.

TRAFİK CEZASI NASIL ÖDENİR?

Trafik cezası ödeme işleminin yapılabilmesi için, cezanın sürücüye tebliğ edilmiş olması gereklidir. Ceza tebliğ edildikten sonra, anlaşmalı bankalar aracılığı ile trafik cezası ödenebilir. Banka seçeneği dışında, Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden kredi kartıyla ve PTT şubelerinden nakit olarak ödeme yapılabilir.

TRAFİK CEZASINDA İNDİRİM!

Trafik cezası kesilen sürücüler, erken ödeme yaparlarsa yüzde 25 indirimli ödeme gerçekleştirebilirler. Sürücülerin indirim imkanından yararlanabilmeleri için, cezanın kesildiği günden itibaren 15 gün içinde ödeme yapmaları gerekir. 15 gün içinde ödemeyenlere indirim imkanı sunulmaz. Erken ödemede yapılan indirim dışında, trafik cezasını geç ödeyen sürücülere de yüzde 5 oranında gecikme zammı ilave edilir.

Haberin Devamı