Gündem Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemi nasıl yapılır?

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemi nasıl yapılır?

29.07.2018 - 11:28 | Son Güncellenme:

Trafikteki araç sayısının her geçen gün katlanarak arttığını fakat buna karşın trafik eğitiminin nitelik ve niceliğinde hiçbir iyileştirme olmadığını düşünecek olursak, trafik kazalarının ve kural ihlallerinin azalmayacağı da ortadadır. Nitekim ülkemizde her yıl, ortalama olarak 3000 kişinin ölümüyle sonuçlanan 1 milyon trafik kazası meydana gelmektedir. Son 10 yıl içinde, trafik kurallarına uymadığı tespit edilen sürücülere uygulanan para ceza miktarındaki 5 katlık artışın da kaza ve ihlalleri ortadan kaldırmadığı görülür.

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemi nasıl yapılır

Araç kullansın ya da kullanmasın herkes trafik kurallarını bilmek zorundadır. Trafik kurallarını bilmek ve bunlara uymak hayati bir öneme sahip olduğu gibi, medeni bir birey ve toplum olmanın da bir gereğidir. Kuralları bilmemek mazeret sayılmaz ve hiç kimseyi ceza almaktan kurtarmaz.

TRAFİK CEZASI SORGULAMA VE ÖDEME İŞLEMLERİ HAKKINDA DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!

Trafik Cezası Ödeme Süreleri

Sürücülere uygulanan idari para cezaları için hazırlanan tutanaklar, ihlalin gerçekleştiği yerde ve zamanda sürücülere tebliğ edilemediği hallerde, PTT görevlileri tarafından sürücülere iletilmek üzere Emniyet Genel Müdürlüğü trafik birimlerine gönderilir. Birer nüshası da vergi dairelerine gönderilen bu tutanaklar, sürücülerin araç tescil belgelerinde beyan ettikleri adreslere yollanır. Muhtelif sebeplerle meydana gelen gecikmeler, sürücülerin cezasını ortadan kaldırmaz. Trafik kurallarının ihlalinden doğan idari para cezaları, muhatabına tebliğ edilmesini takiben 1 ay içinde ödenmelidir. Kendilerine tanınan 1 aylık sürenin sona ermesini beklemeden, 15 gün içinde ödeme yapan sürücülere %25 ceza indirimi uygulanır.

Aracının plakasına göre düzenlenen ceza tutanağını şöyle ya da böyle, elden teslim almayan sürücüler, cezadan muaf tutulmazlar. bildirdikleri adreste bulunamayan sürücülerin tutanakları mahalle muhtarlarına teslim edilir. Buradan da teslim alınmayan tutanaklar Emniyet Genel Müdürlüğüne iade edilir. EGM de durumu vergi dairelerine bildirir ve cezalar işleme konur. Bu tarihten itibaren yasal ödeme süresi başlar.

Ceza tutanaklarının tebliğinden itibaren başlayan 30 günlük ödeme süresi içinde ödenmeyen cezalar için, her geçen ay %5 faiz uygulanır.

Trafik Cezası Sorgulama Ve Ödeme Kanalları Nelerdir?

Sürücülerin zaman zaman haklarında düzenlenmiş trafik cezası olup olmadığını kontrol etmeleri, kendi menfaatleri gereğidir. Bunun için; e-Devlet Kapısı uygulaması, Emniyet Genel Müdürlüğü resmi internet sitesi, Gelir İdaresi Başkanlığına ait İnternet Vergi Dairesi uygulaması kullanılabilir. e-Devlet uygulamasına giriş için TC Kimlik no ve e-Devlet şifresi gereklidir. E-Devlet şifrenizi herhangi bir PTT iş yerinden alabilirsiniz. Bu uygulamaya giriş yaparak, hem Emniyet Genel Müdürlüğü trafik cezası sorgulama ekranına hem de dilerseniz İnternet Vergi Dairesi uygulamasına erişebilirsiniz.