Gündem Trafik cezası sorgulama ve ödeme nasıl yapılır?

Trafik cezası sorgulama ve ödeme nasıl yapılır?

04.03.2018 - 13:52 | Son Güncellenme:

Trafikte kurallara uymayan sürücülere farklı nedenlerden dolayı ceza kesilebilir. Sürücüler kesilen cezaları online olarak sorgulayabilir. Ödeme işlemleri de nakit olarak ya da kredi kartı ile yapılabilir. Trafik cezası nasıl sorgulanır?

Trafik cezası sorgulama ve ödeme nasıl yapılır

Sürücüler tarafından trafik cezası sorgulama işlemi; e-Devlet, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesinden yapabilirler. Trafik cezası ödemeleri de Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi ve e-Devlet uygulamasından yapılabilir. Cezanın erken ödenmesi halinde, yüzde 25 oranında indirimden de yararlanılabilir. Sürücülerin erken ödemeden yararlanabilmesi için, 15 gün içinde trafik cezalarını ödemesi gerekir.

Haberin Devamı

TRAFİK CEZASI SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

TRAFİK CEZASI NASIL SORGULANIR?

e-Devlet uygulaması ile trafik cezası sorgulama; turkiye.gov.tr internet sitesi üzerinden yapılır. Giriş için e-Devlet şifresi dışında; e-İmza, mobil imza, T.C. kimlik kartı ve internet bankacılığı seçenekleri kullanılabilir. Uygulamaya giriş işleminin ardından, e-Hizmetler bağlantısından Emniyet Genel Müdürlüğü menüsüne girilir. Menüde bulunan ‘’Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama’’ bağlantısı kullanılarak trafik cezası sorgulama yapılabilir. Gelir İdaresi Başkanlığı ile trafik cezası sorgulama, gib.gov.tr internet sitesinden yapılır. Ana sayfada bulunan ‘’Borç Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısına girildikten sonra ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bölümünden sorgulama gerçekleştirilebilir. Emniyet Genel Müdürlüğü ile trafik ceza sorgulaması; egm.gov.tr internet sitesinden yapılabilir. ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısı üzerinden T.C. kimlik numarası, ad ve soyad bilgileri ile son bir yıla ait trafik cezaları görüntülenebilir.

Haberin Devamı

TRAFİK CEZASI NASIL ÖDENİR? 2018 YILI TRAFİK CEZALARI NE KADAR?

Trafik cezası ödeme işlemi; PTT şubelerinden nakit olarak ya da Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden kredi kartıyla yapılabilir. Cezanın sürücü tarafından ödenebilmesi için, cezanın tebliğ edilmiş olması gerekir. Ceza kesildikten sonra 15 gün içerisinde ödenirse, yüzde 25 oranında erken ödeme indirimden yararlanılabilir. Trafik cezasını geç ödeyenlere ise, yüzde 5 oranında gecikme zammı eklenir. 2018 yılı trafik cezalarından bazıları;
- Ehliyetsiz olarak araç kullanmak 2 bin 18 lira
- Alkollü araç kullanmak bin 2 lira
- Kırmızı ışık ihlali 235 lira
- Engelli yerine araç park etmek 216 lira
- Emniyet kemerini takmamak 108 lira
- Araç kullanırken cep telefonu ile konuşmak 108 lira