Gündem Trenle yolculuğu sevdik

Trenle yolculuğu sevdik

13.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Doğa manzarası eşliğinde nostaljik ve unutulmaz bir yolculuk isteyenlerin tercihi, trenle seyahat. Kars ve Van, son zamanların en popüler adresleri olarak öne çıkarken dileyenler Adana’dan İzmir’e kendi rotasını çizebilir.

Trenle yolculuğu sevdik

Trenle yolculuğu sevdik
Etkileyici doğa manzarası eşliğinde, seyahatini konforlu ve unutulmaz kılmak isteyenlerin son yıllarda gözdesi trenle yolculuk. Kış tatillerinin popüler rotası haline gelen Kars’a Doğu Ekspresi ile gitmek mümkün. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) anahat trenlerinden olan Doğu Ekspresi, Ankara-Kars arasında her gün işliyor. Şu günlerde kar yağışıyla beyaza bürünen Kars’a 21 Ocak’ta başlayıp 1 Şubat’ta sona erecek yarıyıl tatilinde de ilgi büyük. Öyle ki tren biletleri haftalar öncesinden tükendi. Ancak üzülmeyin pek çok seyahat acentası Doğu Ekspresi ile Kars Turu düzenliyor. Rus ve Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinin görülebildiği Kars’ta buz tutan Çıldır Gölü’nün üzerinde gökyüzünün yansımasıyla ortaya çıkan görsel şöleni fotoğraflayabilir, kızaklı at turuna çıkabilir, geniş pist alternatifleriyle kayak tutkunlarının cazibe merkezi Sarıkamış’ta dağ havasını içinize çekebilir, sarıçam ormanlarında yürüyüş yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

Kars’a gitmişken, Ermenistan sınırını belirleyen Arpaçay’ın yanı başında yer alan UNESCO Dünya Miras Listesi’ne eklenen Ani Harabeleri’ni, tarihi 1153 yılına uzanan Kars Kalesi’ni, Rus Çarı 2. Nikola tarafından yaptırılan Katerina Köşkü’nü, Havariler Kilisesi olarak bilinen Kümbet Camii’yi, 1900’lerin başında Rus işgalinde kalan Boğatepe Köyü’ndeki Kars Gravyeri’nin hikâyesini öğrenmek için Peynir Müzesi’ni de ziyaret edebilirsiniz.

Doğu Ekspresi’ne rakip

Kars turunun ilgi görmesiyle merak uyandıran Doğu’ya Van Gölü Ekspresi ile gidenlerin de sayısı arttı. Bitlis’in Tatvan ilçesinde son bulan Van Gölü Ekspresi ile Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’nün güzelligine tanık olabilirsiniz. Tatvan’dan feribotla ya da otobüsle geçilebilen Van, gerek doğal güzellikleri, gerek tarihi, gerekse de kültürel gelenekleriyle ziyaretçilerine rüya gibi bir seyahat vadediyor. Ankara-Tatvan arasında haftada 2 gün işleyen Van Gölü Ekspresi ile Ankara’dan salı ve pazar günleri, Tatvan’dan salı ve perşembe günleri seyahat etme imkânınız var. Urartular’dan izler taşıyan Van’da görülmesi gereken yerler arasında yaklaşık 20 metre yükseklikten dökülen Muradiye Şelalesi, göl kıyısında kurulu, M.Ö. 9. yüzyılın ortalarında Urartu Kralı I. Sarduri tarafından yaptırılan Van Kalesi (Tuşpa Kalesi), Van Etnoğrafya ve Arkeoloji Müzesi yer alıyor.

Haberin Devamı

Van’ın Gevaş ilçesi sınırları içerisinde yer alan Akdamar Adası’nın güneydoğusunda kurulu, Vaspurakan Kralı I. Gagik tarafından 915-921 yılları arasında Keşiş Manuel’e yaptırılan Akdamar Kilisesi de seyahatseverlerin uğrak noktalarından. Bir gözü mavi, bir gözü kehribar rengi olan Van kedilerini görmek için ise Kedi Evi’ni ziyaret edilebilirsiniz.

Kendi rotanızı çizin

Trenle gidilen popüler rotalardan bir diğeri de Eskişehir. Eskişehir’e Ankara, İstanbul ve Konya’dan Yüksek Hızlı Tren’le (YHT) gitmek mümkün. Eskişehir’de Odunpazarı Evleri, Masal Şatosu, Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller, Lületaş, Çağdaş Cam Sanatları, Eti Arkeoloji, Kurtuluş müzeleri, Haller Gençlik Merkezi, görülecek yerler arasında.

Haberin Devamı

Trenle gidilen bu rotaların dışında siz de kendi rotanızı çizebilirsiniz. Türkiye’nin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine trenle gidebileceğiniz birçok rota bulunuyor. TCDD’nin sitesinde yer alan anahat trenler şöyle:

TREN YOLLARI

İzmir Mavi Treni: Ankara -İzmir (Basmane)- Ankara arasında her gün işliyor.

6 Eylül Ekspresi: İzmir (Basmane)-Balıkesir/Bandırma-Basmane arasında her gün işliyor.

17 Eylül Ekspresi: İzmir (Basmane)-Bandırma/Balıkesir-Basmane arasında her gün işliyor.

Ege Ekspresi: Basmane-Balıkesir-Basmane arasında her gün işliyor.

Konya Mavi Treni: Konya-İzmir (Basmane)-Konya arasında her gün işliyor.

Karesi Ekspresi: Balıkesir-İzmir (Basmane)-Balıkesir arasında her gün işliyor.

Pamukkale Ekspresi: Denizli-Eskişehir-Denizli arasında her gün işliyor.

Toros Ekspresi: Adana-Konya-Adana arasında her gün işliyor.

Güney Kurtalan Ekspresi: Ankara- Siirt Kurtalan-Ankara arasında haftada 5 gün işliyor. Ankara’dan pazartesi, çarşamba, perşembe, cuma ve cumartesi günleri, Kurtalan’dan pazartesi, çarşamba, cuma, cumartesi ve pazar günleri tren kalkıyor.

Haberin Devamı

Fırat Ekspresi: Elazığ-Adana-Elazığ arasında her gün işliyor.

Erciyes Ekspresi: Kayseri-Adana-Kayseri arasında her gün işliyor.

Sömestirde denizden vazgeçemeyenler için

Karavan Cruise, sömestirde tercihini denizden yana kullanmak isteyenler özel bir tur sunuyor. Dubai Alışveriş Festivali’ne denk gelen turda, çocuklarla birlikte hem yeni yerler keşfedebilir hem alışveriş yapabilir hem de denizin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. 26 Ocak’ta başlayan tur, 7 gece 8 gün sürecek. 4 bin TL’den başlayan uçaklı paket fiyatına gemide tam pansiyon konaklama dahil. Tur kapsamında ilk olarak Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Dubai’ye gidilecek ve Costa Mediterranea gemisine tranfer yapılacak. Geminin Dubai’den sonraki durağı, denizin ve güneşin tadını çıkarabileceğiniz Muscat. Costa Mediteranea, 5. gün Arap dünyasının Norveç’i olarak bilinen Khasab’a demirleyecek. 6. günün rotasında da Abu Dhabi var. Burada tarihi dokuyu ve masmavi plajları keşfetmek isteyenler için 2 gün ayrıldı. 7. günün akşamı ise gemi, Dubai’ye geri dönecek.

Haberin Devamı

Trenle yolculuğu sevdik