Gündem TRİLYE, 49 YIL SONRA ADINA KAVUŞTU

TRİLYE, 49 YIL SONRA ADINA KAVUŞTU

26.01.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bursa’nın Mudanya ilçesine bağlı Zeytinbağı Beldesi’nin adı 49 yıl sonra yeniden Trilye oldu. İsim değişikliği kararı İçişleri Bakanlığı tarafından onaylanarak Resmi Gazete’de yayımlandı

TRİLYE, 49 YIL SONRA  ADINA KAVUŞTU

Yunanlılar tarafından 1920- 1922 arasında Bursa ve çevresinin işgal altında olduğu yıllarda zamanın Yunanistan Kralı Konstantin tarafından Eylül 1921’de ziyaret edilen Trilye, 13 Eylül 1922’de beldeye Türk ordusunun gelmesiyle işgalden kurtarıldı.
Kurtuluş Savaşı sonrasında Trilye’de yaşayan Rumlar’dan bir bölümü kendiliğinden göç ederken, bir bölümü de “Mübadele Anlaşması” ile Yunanistan’a gönderildi.

Uzun uğraşlar sonucu
Rumların göç etmesi üzerine Selanik, Girit, Usturumca, Dedeağaç, Serez, Tikveş, Karacaovalı ve Bulgaristan’dan gelen göçmenlerin yerleştirildiği Trilye’nin adı 1963 yılında Zeytinbağı olarak değiştirildi.
Zeytinbağı Beldesi Belediyesi tarafından uzun süreden beri yeniden Trilye adının alınması için çalışmalar yürütülüyordu. Geçen yıl Belediye Meclisi’nin oybirliğiyle aldığı karar İçişleri Bakanlığı’nca onaylanarak kabul edildi.
Zeytinbağı Belediye Başkanı Ak Parti’li Ali Turan ve meclis üyelerinin aldığı kararın bakanlık tarafından onaylanmasının hem belediye de hem de beldede büyük bir sevinçle karşılandığını söyledi.

Turistlerin ilgisini çekiyor
Yeniden Trilye adını alan belde özellikle bölgeden göç eden ve Yunanistan’da yaşayan turistlerin ilgisini çekiyor. Yaz aylarında Yunanlı turist akınına uğrayan beldeyi Fener Rum Patriği Bartholomeos birkaç kez ziyaret etti.
Trilye Beldesi’nde tapuları özel şahıslara ait olan Kemerli Kilisesi’nin geçen mart ayında Bursa Metropolitanlığına atanan Elpidophoros Lambriniadis’e, yine kiliseden döndürülen Dündarevi’nin de İstanbullu işadamı Ömer Elal’a satıldı.
Belediye Başkanı Turan, Kemerli Kilise’nin restore edilerek ibadete açılacağını, Dündarevi’nin de onarıldıktan sonra butik otel yapılacağını açıklamıştı.