Gündem TSK: Çukurca'da 157 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi

TSK: Çukurca'da 157 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi

06.09.2016 - 10:48 | Son Güncellenme:

Genelkurmay, Çukurca'daki hava harekatı ve dört gündür devam eden operasyonda öldürülen PKK'lı sayısını açıkladı. Askeri kaynaklar, uçakların bombaladığı çatışma bölgesinde birçok ceset bulunduğunu ve sayının artacağını bildiriyor.

TSK: Çukurcada 157 PKKlı terörist etkisiz hale getirildi

Hakkari'nin Çukurca ilçesi kırsalında 2 Eylül'de başlatılan ve hava destekli olarak düzenlenen komando timlerinin operasyonu ile terör örgütü PKK'nın stratejik planı çökertildi. Suriye'deki Fırat Kalkanı operasyonuna gölge düşürmek için Türkiye içine bir stratejik plan çerçevesinde sızmaya çalışan PKK'lı gruplara, 4 gündür süren harekat ile önemli çapta bir darbe indirildi. Dün 157 olan ölü terörist sayısı, bugün düzenlenen hava harekatıyla daha arttı.

Haberin Devamı

Hakkâri - Çukurca kırsalında 2 Eylül tarihinden itibaren icra edilen Şehit Sağlık Üst Çavuş Mekan Şahin operasyonu sürüyor. Harekat; 3. Piyade Tümen Komutanlığı'nın sevk ve idaresinde 1. Komando Tugayı, 2. Hudut Tugayı, jandarma özel harekat birlikleri, hava kuvvetleri, kara havacılık ve topçu birlikleriyle icra ediliyor.

Bu operasyon, PKK'ya yönelik rutin operasyonlardan farklı. Operasyon ile PKK'nın kendi değerlendirmesi ve hedefine dayalı stratejik bir planı çökertildi. Operasyonun yapıldığı bölge terör örgütü açısından kritik önemdeydi. Operasyonun başarısında, istihbarat faaliyetleri önemli bir rol oynadı.

Operasyon; PKK'nın Çukurca ile Dağlıca arasına düşen ve Kuzey Irak'taki PKK kamplarıyla bağlantısını sağlayan bölgede yapılıyor. Bu bölgede üslenen terörist grupların, Türkiye içine girmek ve yeni eylemlerde bulunmak için hazırlık yaptığı değerlendirildi. Bu hareketlilikle ilgili farklı kaynaklardan önemli istihbarat alındı.

Haberin Devamı

İstihbarata dayalı yapılan değerlendirmelerin ardından hudut ve komando birlikleriyle baskın tarzında bir operasyon planlanarak uygulamaya konuldu. PKK'lı gruplar hiç beklemedikleri bir anda komandoların baskınına uğrarken, havadan da bombalandı. PKK, stratejik açıdan önemli gördüğü bu kırsal alanda önemli kayıplar vererek ciddi bir darbe yedi.

Fırat Kalkanı'na gölge düşürmek istiyorlardı

PKK, bu bölgeye yaptığı yığınak ve buradan Türkiye'ye yapacağı sızmalar ile Fırat Kalkanı operasyonuna psikolojik düzeyde darbe vuracağı planlaması içindeydi. Güvenlik birimleri, TSK'nın psikolojik moral ve motivasyonunu bozma amaçlı ve terör örgütünün çapını da aşan bir stratejik planın bu operasyon ile çökertildiği üzerinde durdu.

Arazide çok sayıda ölü terörist görüldü

Operasyonun bilançosu ele alındığında 4 Eylül tarihi itibariyle toplam 157 terörist etkisiz hale getirildi. Bugün; 11:42-12:20 saatleri arasında Çukurca kırsalına hava harekatı düzenlendi. Savaş uçakları 4 PKK hedefini bombalayarak imha etti.
Güvenlik birimleri, arazi görüntelerinden çok sayıda teröristin öldürüldüğünü tespit etti. Ancak kesin rakam operasyon sonrası yapılacak arazi arama - tarama faaliyeti ile belirlenecek.

Haberin Devamı

Dün Han Tepe bölgesinde İki Doçka uçaksavar makineli tüfek, yedi Kalaşnikof piyade tüfeği, bir Biksi makineli tüfek, 17 el bombası, dört roketatar mühimmatı, bir antitank mayını, bir telsiz, beş gaz maskesi, beş el yapımı patlayıcı düzeneği, bir jeneratör, bir fırın, beş torba amonyum nitrat, 11 kutu Biksi mühimmatı, 15 kutu uçaksavar mühimmatı ele geçirildi.

2 şehit

Operasyon sırasında dün, 2 Uzman Erbaş şehit düşerken, 5 Uzman Erbaş da yaralandı.