Gündem TSK’ya kumpasa çifte inceleme

TSK’ya kumpasa çifte inceleme

20.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

TSK mensuplarına ‘kumpas’ kuruldu iddialarını araştıran savcılık dosyayı “Ergenekon kumpas” ve “Balyoz kumpas” olarak iki başlığa ayırdı. Soruşturmayı 2 savcı yürütecek...

TSK’ya kumpasa  çifte inceleme

Türk Silahlı Kuvvetleri(TSK) mensuplarına “Kumpas” kurulduğu iddiasıya açılan soruşturma derinleşiyor. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın “Milli orduya kumpas kuruldu” açıklaması sonrası birçok personeli yargılanan Genelkurmay Başkanlığı harekete geçmiş ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu. Suç duyurusunda Balyoz ve Ergenekon gibi TSK’nın muvazzaf ve emekli personelinin yargılandığı davalarda “TSK’yı hedef alacak şekilde suç delilleri üretildiği, davalarda görev yapan adli kolluk, savcı ve hakimlerin yargılamada savunmanın görüşlerini dikkate almadığı, suç delillerini manipüle ettiği” gibi suçlamalar yer almıştı. Suç duyurusunu inceleyen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da soruşturma başlatmış ancak davaların İstanbul’da açıldığını belirterek görevsizlik kararıyla dosyayı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na göndermişti.

Soruşturmayı Aydıner başlattı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’nda görevli Cumhuriyet Savcısı Ekrem Aydıner tarafından incelemeye alınan dosya kapsamında geçtiğimiz günlerde Ergenekon davası sanığı emekli Albay Levent Göktaş ve Poyrazköy davası sanığı emekli Binbaşı Levent Bektaş’ın ifadesine başvuruldu. Şikâyetçi sıfatı ile ifade veren iki isim de aramaya katılan polisleri ve soruşturma savcılarını işaret ederek her şeyin araştırılmasını istedi. Bu ifadelerin ardından da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmayı genişletme kararı aldı.

Bayhan ve Kürkçü soruşturacak
Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu Başsavcıvekili Orhan Kapıcı tarafından Aydıner’den alınan dosya Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılar Mesut Erdinç Bayhan ve Gökalp Kürkçü’ye verildi. Kumpas iddialarını detaylı olarak araştırmak isteyen savcılık dosyayı “Ergenekon kumpas” ve “Balyoz kumpas” olarak iki başlığa ayırdı. Bu kapsamda Ergenekon davasındaki kumpas iddialarını savcı Mesut Erdinç Bayhan, Balyoz davasındaki kumpas iddialarını ise Gökalp Kürkçü inceleyecek. Yeni savcıların dosyaları inceleme işlemleri sebebi ile aksayan ifade işlemleri ise önümüzdeki günlerde kaldığı yerden devam edecek.