Gündem Tüketici bez çantaya alıştı

Tüketici bez çantaya alıştı

02.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Online araştırma şirketi DORinsight, “Poşet Kullanımı Araştırması”nın sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre tüketiciler ücretli poşet uygulamasından sonra bez çanta, file ve sırt çantası kullanmaya başladı.

Tüketici bez çantaya alıştı

DORinsight, 1 Ocak 2019’da başlayan alışverişte ücretli poşet kullanımı uygulamasıyla ilgili araştırma yaptı. Araştırma tüketicilerin ücretli poşet yerine bez çanta, sırt çantası ve pazar filesine geçtiklerini gösterdi. Katılımcıların çoğunluğu ücretli poşet uygulamasından sonra yanlarında boş poşet de taşıdığını söyledi. Online olarak hazırlanan araştırmaya Türkiye temsili ABC1C2DE sosyo-ekonomik segmente mensup çalışan 7 bin 73 kişi katıldı. Araştırmadan çıkan sonuçlar şöyle:

Haberin Devamı

- Katılımcıların yüzde 93’ü ücretli plastik poşet uygulamasının neden başladığını biliyor.

- Katılımcıların yüzde 44’ü plastik poşetlerin ücretli hale geldiği 1 Ocak 2019’dan bu yana plastik poşet kullanmayı azalttığını, yüzde 20’si plastik poşet kullanmaya devam ettiğini, diğer bir yüzde 20’si ise plastik poşet kullanmayı bıraktığını, yüzde 16’sı da plastik poşet kullanmaya biraz devam ettiğini belirtti.

- Katılımcıların yüzde 55’i ücretli plastik poşet yerine bez çanta kullandığını, yüzde 53’ü eski alışverişlerden kalan mevcut poşetleri kullandıklarını, yüzde 20’si sırt çantası, yüzde 14’ü pazar filesi, yüzde 10’u ise kol çantası tercih ettiklerini söyledi.

- Katılımcıların yüzde 56’sı ücretli poşet uygulamasından sonra yanlarında boş poşet taşıdıklarını belirtirken, yüzde 44’ü boş poşet taşımadıklarını söyledi.

Haberin Devamı

- Katılımcıların yüzde 77’si çevreyi korumak için alışverişte geri dönüşümlü ürünlerin artırılması gerektiğini, yüzde 60’ı ürünlerde plastik yerine kağıt ambalaj kullanılması gerektiğini, yüzde 57’si konutlara özel geri dönüşüm çöp kutularının olması gerektiğini, yüzde 39’u ise fiş yerine dijital ödeme belgesi verilmesi gerektiğini belirtti.

Tüketici bez çantaya alıştı

Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde yer alan Gençlik Merkezleri, bez torba kullanımını teşvik amaçlı yeni bir projeye imza attı. Bakan Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun talimatıyla, gençler diktikleri 5 bin adet bez torbayı semt pazarlarında vatandaşlara dağıttı.