Gündem Türk dostu tarihçi öldü

Türk dostu tarihçi öldü

21.06.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Sözde Ermeni soykırımı yalanına karşı yıllarca Türkiye’nin tezlerini savunan dünyaca tanınmış ünlü İngiliz akademisyen Prof. Dr. Norman Stone, geçtiğimiz gün yaşamını yitirdi. “Türk dostu tarihçi” olarak bilinen Stone, Bilkent Üniversitesi’nde de Osmanlı tarihi konusunda araştırmalar yürütmüştü.

Türk dostu tarihçi öldü

“Birinci Dünya Savaşı”, “İmparatorluk Oyunları-Avrupa ve Ortadoğu’yu Şekillendiren Yıllar” ile “Türkiye-Kısa Bir Tarih” adlı çalışmalarında Türk halkının 1. Dünya Savaşı yıllarında yaşadığı acılara yer veren Prof. Dr. Stone, ayrıca Serkan Koç tarafından hazırlanan “Ermeni Belgeleriyle 1915” adlı belgeselde Prof. Dr. Justin McCarthy ile birlikte danışma kurulunda bulunmuştu. Türkiye’nin tezlerini, dünya kamuoyuna anlatmak için mücadele veren Prof. Dr. Stone, 23 Nisan 2015’te ilk kez İstanbul ve Ankara’da yayımlanan belgeselin yurtdışındaki ilk gösterimi için İngiltere nezdinde girişimlerde de bulunmuştu.

Haberin Devamı

Stone, İngiliz basınına verdiği demeçlerde, sürekli olarak Türkiye’yi överken, “İngiltere korkunç sıkıcı, onun için Türkiye gittim” diyor, Türkiye için de “Harika bir yer. Uçaktan iner inmez bir Türk milliyetçisi oluverdim” açıklamalarında bulunuyordu. The Sunday Times gazetesi ile 2007’de yaptığı söyleşide ise Türk siyasetinin, İngiliz siyasetinden çok daha ilginç olduğunu söylemiş, “Atatürk, büyük bir adamdır” ifadelerini kullanmıştı.