Gündem Türk lisesine Almanca şartı

Türk lisesine Almanca şartı

30.03.2010 - 01:32 | Son Güncellenme:

Krize dönüşen, Almanya’da Türk okulu sorunu Başbakan Erdoğan’ın Almanya Başbakanı Angela Merkel ile buluşmasında kısmen çözüldü. “Türkiye’nin Almanya’da okulları olabilir” diyen Merkel Almanca şartı koydu. Almanya’da bir lise kurulması konusunda ilke kararı alındığı belirtildi

Türk lisesine Almanca şartı

4 yıllık bir aradan sonra iki günlük bir ziyaret için Ankara’ya gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmesinin ana gündem maddesi Almanya’daki Türk okulları kriziydi... Erdoğan ve Merkel, dün Başbakanlık’ta yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Türkiye’nin Almanya ile ilişkilerinde gösterdiği kolaylaştırıcı ve yapıcı adımların aynısını Almanya’dan beklediklerini dile getiren Erdoğan, “Bu konuda da aynı iradeyi Sayın Şansölye’den görmek beni memnun etti” dedi.
Erdoğan, şöyle devam etti: “Ülkemizde, gerek Alman lisesi, gerek Avusturya lisesi, gerek İstanbul erkek lisesi gibi liselerimiz Almanca eğitim veren liselerimiz. Bunun yanında Anadolu liselerimizde yine Almanca dilini öğrenmek mümkün ve bunun eğitim-öğretimi yapılıyor ve normal liselerde de bunlar var. Ve aynı statüde, benzer statüde adımların Almanya’da atılabileceği noktasında Bayan Merkel’den bunu duymak beni ayrıca mutlu etti.”

‘Bahane olmamalı’
Merkel de, Türkiye ziyareti öncesi Almanya’da Türk lisesi fikrini benimsemediğini dile getirerek dün Ankara’da yaptığı temasların ardından, “Türkiye’nin yurtdışında, Almanya’da okulları olabilir. Ama Almanya’da yaşayan Türkler için bu Almanca öğrenmemek için bir bahane olmamalı. Bunları ayrıntılı olarak ele aldık ve ortak bir tutum üzerinde anlaşmaya vardık” dedi.
Merkel de, “Çok sayıda Türk-Alman okulu var. Almanya’da Türk öğretmenleri var Türkçe dille eğitim veren. Bizim üzerinde durduğumuz husus, Almanya’da Almanca bilmeyen kimsenin yaşaması uygun olmaz. Çünkü içinde yaşadıkları ülkenin dilini bilmeleri entegrasyon için ön koşul. Bizim hedefimiz asimilasyon değil, herkesin kültürünü, köklerini korumasını istiyoruz. Gelecek kuşaklarda da insanların sadece işçi olarak değil, işadamı, öğretmen, bilimadamı olarak çalışmalarını istiyoruz, geçmişlerini geleneklerini unutmadan elbette...”
Başbakanlık kaynakları, Erdoğan-Merkel görüşmesinde, Almanya’da bir lise kurulması konusunda ilke kararı alındığını, ancak bu lisenin tamamen Türkçe eğitim veren bir lise değil, Almanların ve Türklerin bir arada okuyacağı, Türkçe eğitimin de verileceği bir lise olacağını kaydetti.

‘Yanlış algılandı’
Merkel, Türkiye’nin AB üyeliğine destek veren ülkelerin “imtiyazlı ortaklık” hususundaki eleştirileri hakkındaki bir soru üzerine, Türkiye’nin AB ile çok uzun bir geçmişi olduğunu, bu süre içinde hem Türkiye’de hem AB’de çok şey değiştiğini söyledi.
Merkel, Türkiye’nin ekonomik, bilimsel ve kültürel ilişkilerde “çok özel bir konumu” olduğunu vurguladı ve başlangıçta imtiyazlı ortaklığı AB ile özel bir ilişki olarak düşündüklerini, ancak bu durumun olumsuz algılandığını kaydetti. Türkiye’nin AB üyeliğine ilişkin olarak “imtiyazlı ortaklık” görüşünü dolaylı olarak yineleyen Merkel, “Benim açımdan en önemli husus, Ankara Protokolü’nün uygulanması, çünkü burada Kıbrıs sorunu halledilmedi. Türkiye’nin tam üyeliği dışında, Kıbrıs konusunun da ele alınması hepimizin yararına olacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Almanya’ya ‘okul’ mesajı
Devlet Bakanı Faruk Çelik, Başbakan Erdoğan’ın “Almanya’da Türk okulu kurulması” önerisini reddeden Merkel’e dolaylı mesaj verdi. Merkel’le gelen Almanya Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer, Çelik’i ziyaret etti. Almanya’daki Türklerin uyumu ve 2007’de çıkan Almanya Göç Yasası ile ilgili sıkıntılara işaret eden Çelik, şunları kaydetti: “Uyum açısından özellikle göç yasası çerçevesinde Almanca dil zorunluluğu, Almanya’da aşılabilecek bir konudur. Kuralların Almanya’da konması yani müeyyideler, Almancanın öğrenilmemesi halinde Almanya’dan geri gönderilmesi şekline dönüştürülebilir.”

Merkel’le Bağış’ın çarpıcı diyaloğu
Almanya Başbakanı Merkel, Ankara ziyaretinde Başmüzakereci Egemen Bağış ile Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği’nde bir araya geldi. 20 dakika süren görüşmede şu diyalog yaşandı:
Bağış: Yanlış anlaşılmaları gidermek için zamanlı bir ziyaret gerçekleşiyor. Önümüzdeki günlerde Paris’e gidiyoruz. Ayrıcalıklı ortaklık kelimesi AB müktesebatında yok. Türkiye imtiyazlı ortaklığı hakaret olarak algılıyor. Fransızlar öyle algılamıyor. Bunu kullanmamaya dikkat ederseniz seviniriz.
Merkel: O farklı yansıtıldı, yanlış algılandı. Farklı şeyler söyledim, farklı algılandı.
Bağış: Almanya’daki koalisyon, Türkiye ile müzakereleri desteklediğini belirtiyor. Bunu kabul ederiz. Oyunun kurallarını bundan sonra değiştiremezsiniz.
NAMIK DURUKAN Ankara

Haberin Devamı

Türk lisesine Almanca şartı

Hanna Koppelmann güvercini Merkel’e ‘barışı yaysın’ diyerek vermişti.

Hanna’dan Erdoğan’a barış güvercini
Almanya Başbakanı Merkel, Başbakan Erdoğan’a anlamlı bir armağan getirdi. Bu armağan, 2010 Kültür Başkenti olan Ruhrlu öğrencilerin yaptığı beyaz barış güvercini ve barış mektubuydu.
27 Mart’ta parti teşkilatının toplantısı için Unna’ya gelen Merkel’e Katharinenschule okulunun öğrencisi Hanna Kopelmann (9) barış güvercini verdi. Hanna, “Sayın başbakanımız, bu güvercini ilk ziyaret edeceğiniz ülkenin başbakanına vermenizi istiyoruz. Güvercini sizden alacak başbakan da başka ülkenin devlet başkanına versin. Böylece barış simgemiz olan güvercin dünyayı dolaşıp ülkeler arasında barışı yaysın, barış mesajı götürsün” dedi. Merkel de, “Pazartesi Türkiye’ye gidiyorum. Mesajını Erdoğan’a ileteceğim” karşılığını verdi. İşte o barış güvercinini ve mektubunu Merkel, dün Erdoğan’a iletti. Olayı televizyondan izleyen Hanna, “Güvercinimin Türkiye’ye gitmesinden dolayı çok heyecanlandım. Barış güvercinim dünyayı dolaşacak. Dünyaya barış gelecek” dedi.

Mektupta ne yazıyor?
“Merhaba! Bu güvercin sana geldi. Onu Unna şehrinde Katharinenschule’de okuyan Hanna adında 9 yaşındaki bir çocuk yaptı. Güvercin, ‘barış’ın sembolü. Birkaç gün ona baktıktan sonra onu bu yazı ile dünya barışını devam ettirmek için bir kişi veya kuruluşa gönder. Bize de mümkünse çektiğin bir resimle birlikte bir mail yolla. Böylece biz de güvercinin ‘şans yolu’nu takip edebiliriz. Bununla sen de Margaretenhöhe Essen’deki ilkokullarının, Hattingen’deki Franziskusschule’nin, Unna’daki Katharinenschule’nin, ayrıca İstanbul ve Pecs’teki okulların barış hareketine katkıda bulunmuş olacaksın.”
RECAİ AKSU Unna

Haberin Devamı

Erdoğan’dan vize talebi
Erdoğan, Merkel onuruna Başbakanlık’ta yemek verdi. Erdoğan, yemekte “Almanya ile vizelerin kaldırılmasını beklediklerini” ifade etti. Merkel de, “Bu konuyu birlikte çalışalım, birlikte yöntem geliştirelim” karşılığını verdi. Yemeğin mönüsünde, zeytinyağlı enginar, taze fasulye, Abant katmeri, puf böreği, mantarlı bonfile sarma, mevsim salatası ile karışık Türk tatlı tabağı yer aldı.
AA