Gündem ‘Türkiye antibiyotik felaketinin eşiğinde’

‘Türkiye antibiyotik felaketinin eşiğinde’

14.11.2018 - 08:30 | Son Güncellenme:

Türkiye, OECD ülkeleri arasında kişi başına antibiyotik tüketiminin en fazla olduğu ülke. Neredeyse reçetelerin yüzde 40’ında antibiyotik yazılı. Bilinçsiz tüketim nedeniyle bakterilere direnç oranları artıyor. OECD’nin son raporuna göre antibiyotiğe dirençli bakteriler nedeniyle 30 yıl içinde 2 milyon 400 bin kişi yaşamını yitirecek. Rapora göre 2050 yılında en sık görülen ölüm nedenini antimikrobiyal direnç oluştururken, Türkiye, Yunanistan, Kore en çok etkilenen ülkelerin başında gelecek.

‘Türkiye antibiyotik felaketinin eşiğinde’

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap, yanlış ve aşırı antibiyotik kullanımına bağlı gelişen dirençli bakteriler nedeniyle, dünya genelinde her yıl Erzurum’un nüfusu kadar insanın (760 bin) kaybedildiğini belirterek, “Bu tablo değişmez ise 20 yıllık dönemde tıbbın iflası söz konusu olacak. Dirençli bakteriler nedeniyle önümüzdeki yıllarda kemoterapi, organ nakli ve büyük ameliyatlar yapılamaz hale gelecek. Ankara’da bin 44 vatandaşımızla yaptığımız son ankette yüzde 65’lik kesim antibiyotik direncini hiç duymadığını söylerken, halkımız, basit viral enfeksiyonlarda bile antibiyotik kullanmaya eğilimli. Vatandaşın dörtte biri doktoruna antibiyotik reçete etmesi için baskı yaparak başarıya ulaştığını ifade ediyor” dedi.

Haberin Devamı

Seferberlik uyarısı

Milliyet’e konuşan Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölüm Başkanı ve Avrupa Klinik Mikrobiyoloji Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Önder Ergönül ise Türkiye’nin felaketin eşiğinde olduğunu ifade ederek, “Hem hekimlerin, hem vatandaşların bilinçli olması için seferberlik ilan edilmeli. Vatandaşın gözünde antibiyotik yazmayan hekim makbul sayılmıyor. Bu yanlış algının kırılması için topyekün mücadele gerekiyor” diye konuştu.

‘Türkiye antibiyotik felaketinin eşiğinde’