Gündem Türkiye’de çağdaş sanat ‘Çok Güzel’

Türkiye’de çağdaş sanat ‘Çok Güzel’

11.01.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘Özerk ve Çok Güzel’ adlı sergide 20 çağdaş Türk sanatçının eserleri yer alıyor. Serginin küratörü Kahraman “90’larla beraber artık Batı’daki akımlar bize doğrudan gelmeye başladı” diyor

Türkiye’de çağdaş sanat ‘Çok Güzel’

Akbank Sanat, 20’nci yılında, 20 çağdaş Türk sanatçısının eserlerinden oluşan ‘Özerk ve Çok Güzel’ sergisini ağırlıyor. Salı akşamı açılan serginin küratörlüğünü Hasan Bülent Kahraman üstleniyor. Sergide; Haluk Akakçe, Erdağ Aksel, Ansen, Ramazan Bayrakoğlu, Hüseyin Çağlayan, Ersan Deveci, Osman Dinç, Ahmet Elhan, İnci Fruni, Murat Germen, Seydi Murat Koç, Şükran Moral, Ferhat Özgür, Ardan Özmenoğlu, Seçkin Pirim, Gülay Semercioğlu, Yaşam Şaşmazer, Serkan Taycan, Nazif Topçuoğlu ve Vahit Tuna’nın eserleri yer alıyor.

‘Türkiye Batı’dan kopuktu’
Hasan Bülent Kahraman, sergiye başlık olarak ‘Özerk ve Çok Güzel’i seçmelerini şöyle açıklıyor: “Özerk kavramı iki anlam içeriyor. Türkiye’nin 1990’lara kadar Batı sanatıyla arasında bir kopukluk vardı. 1850’den itibaren Batı tarzı sanat üretmeye çalıştık. Ama oradaki akımlar bize 100 sene 50 sene geç geldi. Fakat 1990’lardan itibaren bu durum ortadan kalktı, Batı o kadar da önemli olmaktan çıktı. Senkronizm başladı.
2000’lerde ise İstanbul’da gördüğünüz yapıtlar New York’ta da sergilenebilirdi ve gecikme yoktu. İkincisi ‘özerk’ kelimesinin politik içeriğine gönderme. Çağdaş sanat politik de bir sanattır. Devletten bağımsızlaşmak devletin kamusal alana müdahalesini en az görmeye çalışan bir sanattır. Böyle olunca tarih yazımı, bellek, coğrafya sanatın üretildiği alanlar olarak öne çıkıyor. Özerk kavramı bunu da vurguluyor.”
Kahraman ‘çok güzel’ kavramıyla ilgili olarak ise şunları söylüyor: “1990’lardan itibaren Türk popu dediğim kavram ortaya çıktı. Sanatçılar güzel olanı ifade etmekten çekinmedi. Yapıtlarının estetik olarak bir anlam ifade etmesi için de seferber oldular. Sergi bu iki ucu birbirine bağlıyor”.
Kahraman sergideki sanatçıların nasıl bir araya geldiklerini ise, “Bu sanatçılar bu bağlamı kuşatacak isimler. Elbette daha çok isim de olabilirdi. Sergideki 20 sanatçı bu dönemi ortaya koydukları yapıtlarla ifade edebilecek güce sahipler,” diyerek açıklıyor. Sergi, 1 Mart’a dek devam edecek.