Gündem Türkiye dedektif gibi

Türkiye dedektif gibi

18.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Anadolu’dan çeşitli ülkelere kaçırılan 4 bin 311 tarihi eser, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün sıkı takibi sayesinde Türkiye’ye getirildi

Türkiye dedektif gibi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Anadolu’dan çeşitli ülkelere kaçırılan tarihi eserleri geri getirmek için iz sürüyor. Uzmanlar farklı ülkelerdeki müzelerde bulunan, Anadolu’dan kaçırıldığını belirlediği eserleri tek tek topluyor. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yaşar Kurt, en son İsviçre’den getirilen Roma dönemine ait Herakles Lahdi ile birlikte 2003 yılından bugüne kadar 4 bin 311 tarihi eserin ait olduğu Anadolu’ya getirildiğini söyledi. Kurt, 2017 yılında ise 41 eserin iadesinin sağlandığını açıkladı.

Haberin Devamı

Ünlü müzelerde

Türkiye’den kaçırılan eserlerin ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Bulgaristan, Belçika ve Hollanda’da takibinin sürdüğünü dile getiren Yaşar Kurt, kaçırılan eser sayısı hakkında rakam vermenin mümkün olmadığını söyledi. Kurt, “Metropolitan, Boston, Berlin, Belçika Kraliyet Müzesi gibi dünyaca ünlü birçok müzede halen sergilenen eserlerin iadesi için başlattığımız hukuki süreç devam ediyor” dedi.

İadesi istenenler

Bakanlık verilerine göre, Türkiye’den kaçırıldığı tespit edilen ve yurtdışından iade işlemleri için çalışmalar yürütülen tarihi eserlerin bulunduğu ülkeler ve listesi şöyle: “Almanya Berlin Pergamon Müzesi’ndeki Konya Seyhekim Camii’nin mihrabı ve pencere kanadı, Akşehir Hacı İbrahim Veli Sandukası, İstanbul Piyale Paşa Camii çini alınlığı. Berlin Altes Müzesi’ndeki Aphrodisias ihtiyar balıkçı heykelinin gövdesi. Düsseldorf Havalimanı’nda ele geçirilen eser, 2015’te bir Türk’te ele geçirilen eserler, 2014’te Kocaeli Müzesi’nden çalınan renkli kabartma panolar.”

Haberin Devamı

Halen Amerika’da olan eserlerimiz

ABD Boston Güzel Sanatlar Müzesi’ndeki İstanbul Piyale Paşa Camii’nden çalınan çini alınlığı, J.Paul Getty Müzesi’nde Boubon heykelleri, Kremna heykelleri ve Manisa Bronz Klinesi olmak üzere toplam 10 eser. Bowling Green Üniversitesi’ndeki Zeugma mozaikleri. Dumbarton Oaks Müzesi’ndeki Kumluca eserleri. Brooklyn Müzesi’ndeki Kelenderis kökenli vazo. Walters Sanat Müzesi’ndeki el yazması eserler. Bir koleksiyonerde bulunan Prometheus mozaiği. Metropolitan Sanat Müzesi’ndeki Schimmel koleksiyonu.