Gündem Türkiye’nin ilk milli yapay kalbi

Türkiye’nin ilk milli yapay kalbi

04.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Kalp Damar Cerrahisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süha Küçükaksu, Koç Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmail Lazoğlu ile ilk yerli yapay kalp pompasını üretmeyi başardı.

Türkiye’nin ilk  milli yapay kalbi

‘Milli yapay kalp pompası’, önümüzdeki haftadan itibaren hayvanlar üzerinde denenmeye başlanacak. Total yapay kalp ile yaşayan hasta ameliyatını Türkiye’de ilk kez gerçekleştiren Prof. Dr. Küçükaksu, 7 yılda 1 milyon lira maliyetle tamamlanan projenin en büyük hayali olduğunu söyledi.

Yerliyle fiyat düşecek

Hayvan deneylerinin ardından en geç 2019 yılından itibaren kalp pompasının insanlarda da kullanılacağını belirten Aksu, “SGK yapay kalp pompasına 200-300 bin lira ödeme yapıyor. Yerli yapay kalp pompası ile bu rakam yarı yarıya düşecek. Şu an yüksek maliyet nedeniyle sadece birkaç merkezde takılan yapay kalp pompası, yerli üretim sayesinde birçok merkezde insanlara ulaşacak. Bu cihazla yurt dışında 15 yıldır yaşayan insanlar var, bu isimlerden biri de ABD’li siyasetçi Dick Cheney” dedi.

Haberin Devamı

İsmi ‘İstanbul’

Yerli cihazın adının ‘İstanbul Yapay Kalp Pompası’ olacağını dile getiren Prof. Dr. Süha Küçükaksu, Türkiye’de yılda ortalama 750 hastanın kalp nakli beklediğini, ancak 80 hastaya kalp bulunabildiğini ifade ederek şu bilgileri verdi: “Son 2 yılda döviz kur değişimine rağmen SGK rakamlarının revize edilmemesi nedeniyle pompa takılmasında sorunlar oluştu. Hatta total yapay kalp uygulamaları durmuş gibi... Yerli yapay kalp kullanıma girdiğinde, dışa bağımlılık bitecek. ABD’de yılda 4 bin, dünyada 50 bin hastaya yapay kalp takılıyor. Türkiye’de yıllık rakam 50-100 hasta arasında.”

Türkiye’nin ilk  milli yapay kalbi

Giyilebilir sistem

Prof. Dr. Küçükaksu, “Bugün kullandığımız yapay kalbin ince elektrik kablosu hastanın cildinden çıktıktan sonra küçük bir kontrol cihazına bağlanırken, bu cihazın arkasında bataryalar bulunuyor. Her bir batarya 4-6 saat işlevsellik sağlıyor. Bataryalar yedekli olduğundan kesintisiz çalışma sağlanıyor. Bu sisteme halk arasında ‘çanta kalp’ deniyor. Yeni geliştirilen sistemde ise göğüs boşluklarına çanak anten gibi alıcılar konarak dışarıdan enerji transferi hedefleniyor. Hastanın giyeceği özel yelek ile pil devamlı şarj olacak ve sistem çalışacak. İleride hastanın yaşadığı ortamlara yerleştirilecek wireless sistemlerle pilin şarj olması ve ceketin kalkması da planlanıyor.”