Gündem Türkiye’nin sera gazı salınımı yüzde 272 arttı

Türkiye’nin sera gazı salınımı yüzde 272 arttı

04.07.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye iklim değişikliğiyle mücadelede sınıfta kaldı: Atık sektöründeki sera gazı salınımı 20 yılda yüzde 272 oranında arttı!

Türkiye’nin sera gazı salınımı yüzde 272 arttı

Tüketiciyi ve İklimi Koruma Derneği’nin(Tüvik-Der), Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İklim Değişikliği Ulusal Eylem Planı’nı incelediği rapordan karamsar bir tablo çıktı. Rapor dün Cezayir Restoran’da düzenlenen toplantıyla açıklandı. Raporda, Türkiye’nin hızla artan sera gazı salımı konusunda önlem almadığı ve büyüme politikaları doğrultusunda salınımı azaltmak için bir hedefinin de olmadığına vurgu yapıldı. Raporda, iklim değişikliğine karşı savaşın yetersiz olduğu sonucuna varıldı.
Planda bakanlığın, sanayi, ulaşım, atık ve tarım gibi sektörlere yönelik olarak iklim değişikliğiyle mücadele için 541 eyleme yer verdiğine dikkat çekilerek, bu eylemlerden 16’sının 2012, 70’inin ise bu yıl tamamlandığı belirtildi. Raporda gerçekleştirilen ve planlanan eylemlere ilişkin şu değerlendime yapıldı: İDEP, eylem ve ilerleme açısından şeffaflık ve kamuya açıklık özelliğine sahip olmayıp, süreci katılımcılığa kapalı olarak sürdürüyor. Eylemlerin bir kısmının zaten mevcut yapılmış işler olduğu, üstelik İDEP’den önce tamamlanmış olduğu görülüyor. Bazı eylemlerin ise asıl eylemi geciktirecek nitelikte olduğu belirlendi.

Haberin Devamı

Kömür kullanımına özendirme yanlış!

Sera gazı salımı konusunda aşırı artış gösteren sektörler için öngörülmüş olan eylemlerin neredeyse yok denecek kadar az olduğunu söyleyen Tüvik-Der’den Önder Algedik değerlendirmesinde “Atık sektöründe 1990-2011 yılları arasında yüzde 272 oranında salım artışı olmasına rağmen, bu sektör için hiçbir eylem İDEP’te görünmüyor. Sanayi sektöründeki salım artışı yüzde 264 olmasına bu sektör için sadece 2 eylem planlanmış” dedi. Raporda, iklim değişikliği açısından tehlikeli sonuçlara neden olacak eylemlerin de yer aldığı belirtiliyor. Buna örnek olarak da yeni kurulacak santrallerde yerli linyitlerin kullanımının planlanması gösteriliyor ve “Kömürün yasaklanması gerekirken özendirilmesi çok yanlış” deniliyor.