Gündem Türkiye’nin yüz karası kaçak madenler

Türkiye’nin yüz karası kaçak madenler

24.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

.

Türkiye’nin yüz karası kaçak madenler

Zonguldak’ta, maden ocaklarında son 5 yılda meydana gelen göçük, patlama, zehirlenme gibi iş kazalarında ölen 83 maden işçisinden 29’u kaçak işletilen ocaklarda hayatını kaybetti. Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ahmet Demirci, çarşamba günü kaçak ocakta meydana gelen göçükte ölen üç madenciyle birlikte 2018 yılında iş kazalarında yaşamını yitiren madenci sayısının 8’e yükseldiğine dikkat çekti. Ahmet Demirci, “Ölen sekiz işçinin yüzde yüzü kaçak ocakta çalışıyor olması bölgedeki işsizlik nedeniyle insanların ölümü göze alarak kaçak ocaklardan ekmek parası kazanma derdine düştüğünü açıkça gösteriyor. Zonguldak’ın maalesef kaderi diyoruz ama bu artık kader olmaktan çıktı. Biz bu tür iş cinayetlerine ‘dur’ denilmesini istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) yanı sıra özel kömür işletmelerinde de üretimin yapıldığı Zonguldak’ta yasa dışı ve ruhsatsız olan kaçak ocaklarda da üretim yapılıyor. İş bulamayan madenciler, iş kazalarına ve ölüm tehlikesine rağmen iş güvenliği tedbirlerinden yoksun ocaklarda günlük ortalama 100 lira yevmiye karşılığında çalışıyor. Kentte bir çok kişi, geçimini bu ocaklardan sağlıyor. TTK ile özel ocaklarda üretilen ve tonu 700-800 liradan satılan kömür ise kaçak ocaklarda yarı fiyattan satılıyor. Son 5 yılda TTK’da 14, ruhsatlı özel kömür işletmelerinde 40, kaçak ocaklarda ise 29 maden işçisi yaşamını yitirdi. Kaçak ocaklarda 1992’den bu yana ise göçük, patlama, gaz zehirlenmesi ve diğer iş kazaları sonucu toplam 142 kişi öldü. Yetkililer tarafından yapılan denetimlerde tespit edilen kaçak ocaklar imha edilerek mühürleniyor. Üç maden işçisinin öldüğü kaçak ocağın da girişi kapatılarak mühürlendi. - GÜRKAY GÜNDOĞAN-CÜNEYT ÖZFİDAN Zonguldak DHA

Haberin Devamı

‘Ya öleceğiz ya emekli olacağız’

Daha önce kaçak ocakta çalışan şimdi ise özel bir maden şirketinde vinç operatörü olarak görev yapan maden işçisi Cemil Genç (36) de “Üç arkadaşımız maden şehidi oldu. Şimdi arkadaşlarımız 5-6 yıl özel ocaklarda çalışıyor. Ciğerlerinde toz oluyor. Meslek hastalığından işten çıkartılıyor. Bu adam ekmeğini nerede kazanacak? Madenci ya ölecek o madende ya da çocuklarına, ailesine bakacak. Ya öleceğiz, ya emekli olacağız? Devlet buna çare bulsun” dedi.