Gündem Türkiye âşığı hayatını kaybetti

Türkiye âşığı hayatını kaybetti

28.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Türkiye’de bir çok insanın hayatını kurtaran Amerikalı Dr. Warren H. Winkler, 91 yaşında öldü. Naaşını Koç Üniversitesi’ne kadavra olarak bağışlayan Winkler, 4 Mart’ta Amerikan Hastanesi’nde anılacak...

Türkiye âşığı hayatını kaybetti

Amerikan Hastanesi’nde 1968-1994 yılları arası başhekimlik yapan Amerikalı Dr. Warren H. Winkler, (91) hayata gözlerini yumdu. Kayseri’nin Talas ilçesinde, 1887’de kurulan dönemin Amerikan Hastanesi’nde aile hekimliği yapmak için Türkiye’ye gelen Dr.Winkler, Türkiye kırsalında aile planlaması ve koruyucu hekimlik alanlarında öncü projeler başlatmıştı. Bir süre önce zatürre olan Winkler akciğerinde oluşan enfeksiyon nedeniyle hayatını kaybetti. Ömrünü Türk halkının sağlığına adayan Dr. Warren H. Winkler, 1955’te Michigan Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdi ve Chicago’da genel cerrahi ihtisası yaptı. 1958-1966 yılları arasında Talas Kliniği’nde çalıştıktan sonra Türkiye’de kalan ABD’li doktor, Muş ve Kars’taki halk sağlığı projelerini yöneterek, aynı zamanda Sağlık Bakanlığı’na danışmanlık yaptı. Bu dönem, Winkler’in çevre köylerdeki sağlık hizmetlerine katkıda bulunduğu yıllardı.

Haberin Devamı

Günlükleri kitap oldu

Aile hekimi Winkler, Kayseri’de çalıştığı dönemde kolera, difteri ve tifoya karşı adeta canını dişine takmış, hastaların ayağına giderek, onları tedavi etmeye başlamıştı. Winkler’in 1959-1967 yılları arasında Talas’ta çalışırken tuttuğu tıbbi günlüklerden derlediği ‘İki Doktor Bir Yolculuk’ başlıklı kitabında, en az kendisi kadar önemli bir kahraman olan Tohtur Salih’den sıkça söz ediliyor. Winkler, kitabında dönemin Türkiyesi’nin sosyo-ekonomik panoramasını da çizmişti.

1968 yılında İstanbul’daki Amerikan Hastanesi başhekimliğine getirilen Winkler, 1994’e kadar yürüttüğü bu görevi sırasında hastanenin yatak kapasitesini ve sağlık personeli sayısını artırarak koroner yoğun bakım, göz kliniği, patoloji, mikrocerrahi gibi birimler ekledi.

Haberin Devamı

Dr. Winkler’in üvey oğlu Timur Kunt, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda; “Türkiye’de tıp dünyasına çok şey katan Dr.Warren Winkler’i kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz. Veda töreni 4 Mart Pazartesi günü saat 11.30’da Amerikan Hastanesi A salonunda düzenlenecek ve ardından taziyeler kabul edilecektir” ifadelerini kullandı.

Naaşını kadavra olarak bağışladı

Dr. Winkler’in ölümü yıllarca hizmet ettiği Amerikan Hastanesi çalışanlarında derin bir üzüntüye yol açtı. Amerikan Hastanesi Başhekimi Prof.Dr.İsmail Bozkurt; “Winkler, tam bir Türkiye âşığıydı 50 yıl bizi yalnız bırakmadı. Halk sağlığı dışında İstanbul’da hasta ilişkileri bölümünü kurmuştu. Winkler Türk insanını çok seviyordu ve ülkemizden asla ayrılmayı düşünmedi. Bizler, Winkler’i Amerikalı gibi değil, Türk gibi görüyorduk. Merhum hocamız vasiyetinde naaşının kadavra olarak bağışlanmasını istiyordu. Bu isteği doğrultusunda naaşı Koç Üniversitesi Anatomi Bölümüne bağışlandı” dedi.