Gündem Türkiye sondan sekizinci

Türkiye sondan sekizinci

06.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gallup araştırması Türkiye’deki kadınların yüzde 32’sinin acı çektiğini ve kendini gelişitirme imkânı bulamadağını ortaya koydu

Türkiye sondan sekizinci

Gallup Araştırma Şirketi tarafından hazırlanan ‘kadınların yaşadığı sorunlar’ konulu anket, Türkiye’deki kadınların, kadınların en çok sıkıntı çektiği ülkeler sıralamasında 8’inci sırada yer aldığını ortaya çıkardı. Ankette Türkiye, Mısır ve Madagaskar gibi ülkelerde aynı puanı aldı. Araştırmaya göre Türkiye’de kadınların yüzde 32’si ‘acı çekiyor.’
Kadınların en fazla gelişme imkânı bulduğu ülkeler sıralamasında ise İzlanda birinci sırada yer alırken, İsveç ve Danimarka onu takip etti. Ankete göre, İzlanda, İsveç gibi ülkelerde kadınların istihdamı yeterli oranda sağlanırken, Türkiye’de bu durum söz konusu değil. Ankette başı çeken ülkelerin aynı zamanda İnsani Gelişme Endeksi’nde de başı çektiği, dolayısıyla kadınların sorunlarını gidermenin aslında ülkede yaşayan herkesin sorunlarını gidermekten geçtiği öne sürüldü.
Kadınlar ile birebir görüşme yöntemi ile gerçekleştirilen araştırmada, kadınların en çok sıkıntı çektiği ülkeler Bulgaristan, Afganistan, Ermenistan oldu. Anket genelinde dünyada yaklaşık 2 milyar kadının sıkıntı çektiği ya da ekonomik ve sosyal sıkıntılarla mücadele ettiği ortaya konuldu.

Iraklı kadınlar acılı
8 Mart Dünya Kadınlar Günü arifesinde yayımlanan ankete göre, savaş bölgelerindeki kadınlar, günlük hayatta yaşanan olumsuz durumlardan şikâyetçi. Kadınlara günlük hayatta stres, üzüntü, bedensel acı, endişe ve korku duygularını yaşayıp yaşamadıkları sorulduğunda Iraklı kadınların, bu tip duyguların dünyada en fazla yaşayan kişiler olduğu ortaya çıktı.
Ankete göre, savaş, ekonomik sıkıntılar, politik belirsizlik gibi durumlar, kadınların günlük hayatta olumsuz duygulara kapılmasıyla bağlantılı. Günlük hayatta olumlu durumlarla karşılaşan kadınlar ise en çok Güney Amerika’da bulunuyor. Paraguay, Panama ve Danimarka, kadınların olumlu deneyimler yaşadığı ülkeler sıralamasında ilk 3 sırayı oluşturdu.