Gündem Türkiye yağmura teslim...

Türkiye yağmura teslim...

12.09.2009 - 12:47 | Son Güncellenme:

İstanbul’da Kadıköy, Beykoz, Maltepe, Sarıyer ve Kilyos'ta şiddetli yağış var. Sarıyer'de başlayan şiddetli yağış Kilyos Deresi'ni taşırdı. Taşkında dere çevresindeki çok sayıda evi su bastı. Mahsur kalan vatandaşlar iş makineleriyle kurtarıldı... Bostancı’da ise E-5 yolu su altında kaldı. Maltepe'den ise bir çok evi su bastı.

Türkiye yağmura teslim...

Haberin Devamı

Meteoroloji, bazı bölgelerde beklenen kuvvetli sağanak yağışa karşı yetkilileri ve vatandaşları uyardı. Tüm Türkiye'de etkili olan yağışlı hava hayatı olumsuz etkiliyor.
Meteoroloji yetkililerinin uyarılarına göre İstanbul'a beklenen yağış öğlen saatlerinde başladı.Yağış İstanbul'da Sarıyer bölgesinde başlayarak ilerledi ve Anadolu yakasınıda etkisi altına aldı. Şiddetli yağışın başlamasıyla birlikte Kilyos’ta bulunan dere taştı. Taşkında dere çevresindeki çok sayıda evi su bastı. Mahsur kalan vatandaşlar iş makineleriyle kurtarıldı. Maltepe’de ise bir çok ev su baskınına uğradı.

Sarıyer ve Kilyos’ta sağanak yağmur nedeniyle yollar su altında kaldı. Caddede ilerlemeye çalışan bazı araçlar da selde mahsur kaldı. Sürücüler araçlarını terk ederek güvenli yerlere geçti. Bu arada belediye ekipleri ilçedeki önlemlerini sıklaştırdı.

Haberin Devamı

Caddede ilerlemeye çalışan bazı araçlar da selde mahsur kaldı. Sürücüler araçlarını terk ederek güvenli yerlere geçti. Bu arada belediye ekipleri de ilçedeki önlemlerini sıklaştırdı. Bölgedeki şiddetli sağanak yağış sürüyor. Beykoz'da da yağış etkisini sürdürüyor.
Maltepe'den ise bir çok evin su baskınına uğradığı haberleri geldi.

Maltepe'de ise sel suları birçok gecekondu ve evi bastı. Vatandaşlar kendi imkanlarıyla sel sularından korunmak için önlem alırken itfaiye ekipleri bölgedeki önlemlerini sıklaştırdı. Yağmur suyu nedeniyle bazı yollar göle döndü.

Yağış nedeniyle E-5 Karayolu Bostancı kesiminde su birikintisi oluştu ve bölgede araçların geçişleri tamamen durdu. İtfaiye hem mahsur kalan vatandaşlara, hem de caddelerde selde kalan araçlara müdahale etti. Bölgede oluşan su birikintileri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekiplerince tahliye edilmeye başlandı.

12 Eylül nedeniyle Kadıköy’de Türkiye Komünist Partisi’nin düzenlediği miting ise yağmur altında yapıldı. Saat 16.30 sıralarında sağanak yağış durdu. İstanbul’daki sel üzerine değerlendirmeler yapmak için gelen İçişleri Bakanı Beşir Atalay gazetecilerin şiddetli yağışla ilgili sorularına, "Şu anda Karadeniz sahilleri ve Kilyos taraflarında yoğun yağış var. Kilyos Deresi’nde de su taşkınları var. Değerli valimiz, belediye başkanımız her türlü tedbiri aldı. Yeni bir yağışa karşı elden gelen her şey yapılıyor. Ben de arkadaşlarımla bu konuları değerlendirmek için geldim" diye yanıt verdi.Yağış halen şehrin belli bölgelerinde etkisini azaltarak devam ediyor.

Haberin Devamı

Kumbağ'da tuğla fabrikalarını sel bastı, işçiler çatıyı çıkıp kurtuldu

TEKİRDAĞ’ın Kumbağ Beldesi aşağı yağışlar ve derenin taşması sonucu sular altında kaldı. Bölgedeki tuğla fabrikalarını sel basınca işçiler çatılara çıkarak canlarını kurtardı. İşçileri çatılardan toplamak için havalanan helikopterden, elektrik tellerinin engellemesi nedeniyle yararlanılamadı, selzedeler zırhlı personel taşıyıcı ve botlarla kurtarıldı.
Trakya'daki yağışlar sırasında pazartesi gecesi Saray İlçesi'nde 7 kişinin selde can verdiği Tekirdağ, bugün de Marmara Deinizi sahil kesiminde felaketle karşı karşıya kaldı. İl genelinde günlük yaşamı aksatan şiddetli yağış, su baskınlarına neden oldu.
Tekirdağ kent merkezine 15 kilometre uzaklıktaki Kumbağ ile Naip Köyü’den geçen ve Ganoz Dağı eteklerinden gelen suların aktığı dere öğleden sonra şiddetli yağışlar sırasında taştı. Kumbağ ve Naik Köyü'nde yüzlerce ev ve işyeri sular altında kalırken bölgedeki tuğla fabrikaları da sel baskınına uğradı.
Üretim yaptıkları sırada bir anda kendilerini selle karşılaşan yaklaşık 150 işçi fabrikaların çatısına çıkarak canlarını kurtardı. Cep telefonlarıyla haber verih çatılarda kurtarılmayı bekleyen işçiler zaman zaman bulundukları yerin çatırdayıp yıkılma tehlikesi başgöstermesi üzerine panik yaşadı.
Tekirdağ Valiliği'nin talebi üzerine bölgeye sevk edilen üç askeri helikopterler çatıdaki işçileri kurtarmakta zorlandı. Bölgedeki elektrik telleri nedeniyle çatılara yaklaşamayan helikopterler boş bir alana iniş yapmak zorunda kaldı. Yağmur altında çatılarda ıslak elbiseleriyle kurtarılmayı bekleyen işçiler için Tekirdağ 8'inci Piyate Tugay Komutanlığı da bölgese çok sayıda asker ve araç sevak etti. Askeri birlikler zırhlı personel taşıyıcılarıyla Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü Deniz Şube Müdürlüğü ekipleri de botlarla yaptıkları çalışmalar sonucunda işçileri kurtardı.

Haberin Devamı

Kilyos'taki taşan dereden görüntüler...

Haberin Devamı

İSTANBUL’DA 2 BİN ARAÇ, 6 BİN PERSONEL SEL ALARMINA GEÇTİ

İstanbul’da bugün öğle saatlerinde başlayan gök gürültülü ve sağnak yağış, Sarıyer, Kilyos, Kadıköy, E-5, Şile Üsküdar bölgelerinde etkili olurken bazı kavşak ve yollarda su birikintileri meydana geldi. Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) aşırı yağışla birlikte İstanbul genelinde 2 bin 220 araç gereç ve 6 bin 370 personelle su baskınlarına karşı alarma geçti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre, İstanbul Cumartesi ve Pazar günü yeni bir yağışlı havanın geleceği tahmin ediliyor. Pazar akşam saatlerine kadar olan sürede yağışın aralıklarla kuvvetli yağacağı tahmin ediliyor. Yağışın Anadolu yakası ile boğaz çevresinde, diğer semtlere göre daha etkili olması bekleniyor.

E-5, KİLYOS, SARIYER’İ ETKİLEYEN YAĞIŞ, KAVŞAK VE YOLLARDA SU BİRİKİNTİSİ OLUŞTURDU

Yeni alınan raporlar doğrultusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi AKOM en üst düzeyde alarma geçti. Aşırı yağış durumunda İstanbul genelinde 2 bin 220 araç gereç ve 6 bin 370 personel su baskınlarına müdahale için hazır bekletiliyor. Öğle saatlerinde yağışlar özellikle Sarıyer, Kilyos, Kadıköy, E-5, Şile, Üsküdar bölgelerinde etkili oldu. Bazı kavşak ve yollarda su birikintileri meydana geldi. Su birikintilerine anında müdahale edildi. İstanbul Sarıyer’de etkili olan sağnak yağış, Kilyos Deresi’ni taşırırken, taşkında dere çevresindeki çok sayıda evi su bastı.

İstanbul’da metrekareye düşen yağış miktarları Kilyos’ta 125.6 Kg, Şile’de 21 Kg, Kartal’da 9 Kg, Sarıyer’de 7 Kg, Terkos’ta 6 Kg oldu.

BOSTANCI'DA TRAFİK KONTROLLÜ OLARAK AÇILDI

Yağış nedeniyle E-5 Karayolu Bostancı kesiminde su birikintisi oluştu. Bu nedenle bölgede araçların geçişleri tamamen durdu. Bölgede oluşan su birikintileri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekiplerince tahliye edildi. Saat 17:30 itibariyle İstanbul E-5 karayolu Bostancı kesimi kontrollü olarak ulaşıma açıldı. Trafikteki aksama nedeniyle güzergahtaki bazı kavşaklarda ciddi yoğunluk yaşanıyor.

Türkiye, batı bölgelerden başlamak üzere yeni bir yağışlı havanın etkisine girdi. 4 gün önce sel felaketinin yaşandığı İstanbul'da bu gece ve yarın yağışın şiddetini artırması bekleniyor.

METEOROLOJİ YILDIRIM VE TOPRAK KAYMALARINA KARŞI UYARDI

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Marmara ve Akdeniz bölgeleri başta olmak üzere, Batı Karadeniz, İç Anadolu’nun güney ve batısı, İç Ege’de gök gürültülü sağanak şeklinde görülmeye başlayan yağışlarda, ani sel, su baskını, yıldırım, toprak kayması ve ulaşımda aksamalar konusunda uyardı.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nden edinilen bilgilere göre, ülkenin büyük bir bölümünde sağanak ve gökgürültülü sağanak şeklinde görülecek yağışların, Marmara ve Akdeniz bölgeleri başta olmak üzere, Batı Karadeniz, İç Anadolu’nun güney ve batısı (Eskişehir, Ankara, Çankırı, Konya, Kırıkkale, Kırşehir, Yozgat, Nevşehir, Niğde, Karaman, Aksaray), İç Ege (Afyon, Uşak, Kütahya) ve Muğla ile sabah ilk saatlerde İzmir, Aydın, Manisa ve Denizli çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Bugün sabah 06.00’dan itibaren başlayan kuvvetli yağışları, 23.59’dan itibaren sona ermesi bekleniyor. Kuvvetli yağışlar sonucunda beklenen ani sel, su baskını, yıldırım, toprak kayması ve ulaşımda aksama riskine karşı meteoroloji vatandaşları uyardı. (ANKA)

Avşa Adası'nda evleri su bastı...

AVŞA ADASI'NDA EVLERİ SU BASTI Balıkesir'in Marmara ilçesine bağlı Avşa beldesinde (Avşa Adası) etkili sağanak nedeniyle, çok sayıda ev ve iş yerinin alt katlarını su bastı.Avşa Belediye Başkanı Cevdet Çağlar, sabah başlayan etkili yağış nedeniyle belediye binasının yanı sıra çok sayıda ev ve iş yerinin alt katını su bastığını, dere yataklarının taşması nedeniyle tarım alanlarının da sular altında kaldığını söyledi. Suların tahliyesi için çalışmaların devam ettiğini belirten Çağlar, şunları kaydetti: ''Tahliye çalışmalarını yerel imkanlarla yapmaya çalışıyoruz ama yetersiz kalıyor. Sezon öncesinde yaklaşık 10 milyon TL harcayarak yaptırdığımız parke taş ve yol çalışmalarımız selden tahrip oldu. Suların tahliyesinde kullanılmak üzere çok sayıda motorlu pompaya ihtiyacımız var.''

Meteoroloji, bazı bölgelerde beklenen kuvvetli sağanak yağışa karşı yetkilileri ve vatandaşları uyardı.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan meteorolojik uyarıda şunlar kaydedildi: ''Marmara ve Akdeniz bölgeleri başta olmak üzere, Batı Karadeniz, İç Anadolu'nun güney ve batısı (Eskişehir, Ankara, Çankırı, Konya, Kırıkkale, Kırşehir, Yozgat, Nevşehir, Niğde, Karaman, Aksaray), İç Ege (Afyon, Uşak, Kütahya) ve Muğla ile sabahın ilk saatlerinde İzmir, Aydın, Manisa ve Denizli çevrelerinde kuvvetli sağanak yağış bekleniyor.''

Uyarıda, vatandaşların ve yetkililerin ani sel, su baskını, yıldırım düşmesi ve ulaşımda yaşanabilecek aksamalara karşı dikkatli olmaları istendi.

200 EV VE İŞYERİNE SU BASTI

Sağanak yağmur nedeniyle Avşa’da 200 ev ve işyerine su bastığı belirlendi. Belediye Başkanı Cevdet Çağlar, belediyenin de su altında kalması nedeniyle, Avşa’ya gelen Marmara Kaymakamı Musa Evin’in başkanlığında oluşturulan kriz masasının, zorunlu olarak kavhede toplandığını belirtti. Suların boşaltılmasında iş makinelerinin yetersiz kaldığını belirten Belediye Başkanı Çağlar, Kaymakam Musa Evin’den bu konuda yardım istediklerini sözlerine ekledi.

SAĞANAK YAĞMUR PAŞALİMANI ADASINDA DA KÖPRÜLERİ YIKTI

Sabah saat 06.00 sıralarında başlayan şiddetli yağmurun meydana getirdiği sel suları Erdek’in Paşalimanı Adası’nda bulunan Poyrazlı ve Paşalimanı Köyleri’nde iki köprünün yıkılmasına bir çok ev ve işyerinde su baskınlarına yol açtı. Adada yeni döşenen parke taşların yerlerinden çıkıp denize sürüklendiğini belirten Paşalimanı Adası Poyrazlı Köyü Muhtarı Kamil Örnekli, yağışlar yüzünden köyün içme suyu şebekesinin de zarar gördüğünü bildirdi.

Çanakkale'de hastaneyi su bastı!..

KEŞAN'DA EVLERİN BODRUM KATLARINI SU BASTI

EDİRNE'nin Keşan İlçesi'nde aşırı yağışlardan çok sayıda ev ile henüz hasat edilmeyen ayçiçeği tarlası zarar gördü.
Keşan'da bugün sabah saatlerinde başlayan ve zaman zaman şiddetini artırarak yağan yağmur, bölgede de su baskınlarına, tarım arazilerinde zararlara ve ulaşımın aksamasına neden oldu. Sabah saatlerinden itibaren etkili olan yağmur nedeniyle, Keşan Seydiköy yolu da bir süre trafiğe kapatıldı. Keşan- Çanakkale Yolu'nda, başta restoranlar olmak üzere birçok işyerini su bastı. Hasat edilmesine çok az zaman kalan ayçiçeği tarlaları da yağmurdan büyük zarar gördü. Yağmur nedeniyle çiftçilerin büyük kayba uğrayacağı belirtiliyor.
Birçok araç su birikintilerini geçemeyip yolda mahsur kalırken Keşan-İstanbul Karayolu'nun Malkara'ya 8 kilometre uzaklıktaki Kadıköy yakınlarında anayol yağışlar nedeniyle çöktü. Trafik ekiplerinin müdahalesi ile trafik bu noktada tek şeritten kontrollü olarak veriliyor. Keşan şehir merkezinde de birçok evin bodrum katlarını su bastı.

20 DAKİKALIK YAĞMUR TAVŞANLI İLÇESİNE FELÇ ETTİ

KÜTAHYA'nın Tavşanlı ilçesinde yaklaşık 20 dakika yağan sağanak halindeki yağmur sokak ve caddeleri göle çevirdi. Belediye ekipleri bir cenaze aracının arkasına koydukları motopompla suları çekmeye çalıştı.

Tavşanlı ilçesinde bugün öğleden sonra sağanak halinde yağmur yağdı. Yaklaşık 20 dakika süren yağmurda Moymul Mahallesi'nde kurulan semt pazarındaki satıcılar güç anlar yaşadı. Bazı satıcıların sebze ve meyveleri sular altında kaldı. Tavşanlı ilçesinde bazı ev ve işyerlerinin bodrum katlarını da su bastı.

Tavşanlı Belediyesi ekipleri cadde ve sokaklar ile su basılan binalardaki yağmur sularını boşaltmak için büyük çaba sarf etti. Ekipler cenaze aracıyla getirdikleri motopomla suları çekmeye çalıştı.

Çanakkale'de hastaneyi su bastı

Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde etkili olan yağış nedeniyle devlet hastanesinin yemekhanesini ve deposunu su bastı.

Sahil kesiminde çok sayıda araç suyun içinde kaldı. Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde gece yarısı başlayan ve sabah saatlerine kadar aralıklarla devam eden etkili yağış, hayatı olumsuz etkiliyor.

İlçenin büyük bölümünü etkileyen sağanak yağış nedeniyle bazı mahallelerdeki ev ve iş yerlerinin giriş katlarını su bastı.

Gece boyunca devam eden yağmur, İskele Meydanı'nda bulunan devlet hastanesinin zemin katındaki yemekhane ile depo bölümünün su altında kalmasına neden oldu.

Etkili yağış dolayısıyla İskele karşısındaki yol da trafik tek yönden verildi. Sahilde park halinde bulunan ve suyun içinde kalan çok sayıdaki araç, traktörlerle suyun içinden çıkarıldı. Kocabaş Çayı'nın kenarında bulunan Hacı İsmail Efendi Camisi'ni de su bastı. Belediye ekipleri, gece boyunca su baskınına uğrayan ev ve iş yerlerinde çalışma yaptı.

Bu arada yağış nedeniyle Kocabaş Çayı'ndaki su seviyesinin yükseldiği, yağışın etkili şekilde devam etmesi durumunda çayın taşma tehlikesinin olduğu bildirildi.

MEYVE BAHÇELERİ DE ZARAR GÖRDÜ

Lapseki İlçe tarım Müdürü Galip Yılmaz, yağıştan meyve bahçelerinin de zarar gördüğünü bildirdi.

Yılmaz, bütün gece etkili şekilde devam eden yağmur dolayısıyla Yeniceköy mevkisindeki ovada bulunan meyve bahçelerinin büyük bir bölümünün su altında kaldığını söyledi.

Şu anda ne kadarlık bir alanın zarar gördüğünü tespit edemediklerini ifade eden Yılmaz, ''Zarar tespiti için yağmurun durmasını bekliyoruz. Hava koşulları uygun olduğunda hasar tespiti yapacağız'' dedi.

ŞARKÖY’DE ETKİLİ KUVVETLİ YAĞIŞ NEDENİYLE 4 EVİN BAHÇESİ SULAR ALTINDA KALDI


Tekirdağ’ın Şarköy ilçesinde sabah başlayan kuvvetli yağışın şiddetini artırmasıyla ilçe merkezinde 4 evin bahçesini su bastı.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, ilçede sabah başlayan yağış, öğle saatlerinde sağanağa dönüştü.
Devam eden gök gürültülü sağanak nedeniyle ilçenin Atatürk, Marmara ve Sarıca Paşa caddelerinde yer yer taşkınlar meydana geldi.
Belediye ekipleri, taşan mazgal ve rögarlara müdahele ederek, tıkanıklığı giderdi.
Öte yandan, sağanak nedeniyle Camikebir Mahallesi’ndeki 3 ev ile Marmara 12 Sitesi’ndeki bir evin bahçesi sular altında kaldı. Sular, itfaiye ekipleri pompalarla çekti.
Belediye Başkanı Süleyman Altınok, kentin iki tarafındaki derelerin doluluk oranını yerinde inceledi.
Altınok, gazetecilere yaptığı açıklamada, taşkınlara neden olabilecek dere yatağını temizlediklerini ve şiddetli sağanağa karşı gerekli tüm tedbirlerin alındığını söyledi.

Bir aylık yağış miktarından fazla yağmur, son 24 saatte ilçeye yağdı

MUĞLA'nın Marmaris ilçesine, 59 yıldan bu yana Eylül ayında yağan miktardan çok daha fazla yağmur bir günde yağdı. Son 24 saat içinde Marmaris'te metrekareye 125.8 kilo yağmur düştü. Önceden alınan tedbirler sayesinde küçük çaplı bir kaç su baskını dışında herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.

Yurdu etkisi altına alan yoğun yağmurdan Marmaris de etkilendi. Dün öğleden sonra başlayan yağmur, gece geç saatlerde etkisini artırdı. Cuma günü saat 06.00'dan bugün aynı saate kadar yapılan ölçümde, metrekareye 125.8 kilo yağmur düştü. Meteoroloji yetkilileri Marmaris'e bir gecede düşen yağış miktarının 59 yıldan bu yana Eylül ayında bir ayda yağan miktardan daha fazla olduğunu açıkladı. Marmaris ve genelinde, yağış öncesinde belediyenin rogar ve kanal boylarını temizleyip, gerekli tedbirleri alması nedeniyle bir kaç ev ve işyerinin bodrum katlarındaki su baskınları dışında, herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.

Meteoroloji yetkilileri yağışının cumartesi gecesinden itibaren azalacağı ve pazartesi günü tamamen bölgeden gideceği açıklamasını yaptı.

Yurt genelinde sel ve su baskınları var ...

Balıkesir

Balıkesir'in Marmara ilçesine bağlı Avşa beldesinde (Avşa Adası), ilk belirlemelere göre, yaklaşık 200 konut ve iş yerinin alt katlarının sular altında olduğu bildirildi.

Avşa Belediye Başkanı Cevdet Çağlar, belde de etkili olan sağanak yağışın hayatı olumsuz etkilediğini söyledi.

İzmir

İzmir'in Aliağa ilçesinde sağanak yağış nedeniyle Yalı Mahallesi İzmir-Çanakkale yolu ve Hürriyet Caddesi'ni su bastı.

İzmir-Çanakkale yolunda trafik 1 saat süreyle tek şeritten sağlanabildi. Hürriyet Caddesi'ndeki su taşkınına Aliağa Emniyet Müdürlüğü trafik şubesi ekipleri ilk müdahaleyi yaptı.

Vatandaşlar ve polisler, tıkanan rögarları açmaya çalıştı. Karayolları ekipleri de vidanjörlerle su taşkınına müdahale etti. İlçede muhtemel sel baskınlarına karşı, İzmir Valiliği'nce görevlendirilen İl Özel İdaresi'ne ait iki ekip ile Sivil Savunma Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü ekibi hazır bulunuyor.

Gediz EDAŞ İl Müdürlüğü elektrik kesintilerine, Telekom İl Müdürlüğü ise haberleşmenin aksaması ihtimaline karşılık ekiplerini hazır bulundurmaya devam ediyor.

Öte yandan, kent içinde herhangi su baskını ihbarı yapılmadığı ancak tıkanan su kanalları nedeniyle başvuruların olduğu öğrenildi.

Tekirdağ

Tekirdağ'ın Şarköy ilçesinde sabah başlayan kuvvetli yağışın şiddetini artırmasıyla ilçe merkezinde 4 evin bahçesini su bastı.

Devam eden gök gürültülü sağanak nedeniyle ilçenin Atatürk, Marmara ve Sarıca Paşa caddelerinde yer yer taşkınlar meydana geldi. Belediye ekipleri, taşan mazgal ve rögarlara müdahele ederek, tıkanıklığı giderdi.

Saray ilçesinde görülen kuvvetli yağış nedeniyle kent merkezindeki tedbir amaçlı boşaltılan bazı evleri su bastı. bölgede sabah saatlerinden itibaren başlayan kuvvetli yağış nedeniyle Galata deresi taşma seviyesine geldi.

Galata deresi kıyısında yer alan ve su taşkınlarına karşı tedbir amaçlı boşaltılan bazı evleri de yoğun yağış nedeniyle su bastı. Saray'daki, kuvvetli yağışın zaman zaman etkisini kaybettiği, ancak kent merkezindeki bazı dar yollarda biriken su nedeniyle trafiğe çıkan araçların hareket etmekte zorlandığı bildirildi.

Sel nedeniyle çöken Lala Deresi üzerindeki köprünün çökmesi yüzünden Saray ilçesine ulaşımda sıkıntı yaşanan Bahçeköy'e, hastane kuruldu.

Tekirdağ Sağlık İl Müdürlüğü tarafından oluşturulan hastanede, poliklinik hizmeti verilirken, acil durumlar için de bir ambulans hazır bekletiliyor.

Tekirdağ Sağlık İl Müdürü Dr. Uğur Çağlayan, salgın hastalıklara karşı her türlü tedbirin alındığını bildirdi. Dr. Çağlayan, sel sonrası ortaya çıkabilecek salgın hastalıklara karşı gerekli tedbirleri aldıklarını belirterek, "Su depoları sürekli klorlanıyor" dedi.

Sulardan sürekli numuneler alındığını anlatan Çağlayan, Bahçeköy başta olmak üzere selden etkilenen köy muhtarlarına da suların klorlanması için klor tabletlerin dağıtıldığını kaydetti.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan meteorolojik uyarıda da, Saray ve Çerkezköy ilçeleri ile Kırklareli Demirköy, Vize ve Kıyıköy çevrelerinde önümüzdeki 2 saat sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışın kuvvetli olmasının beklendiği bildirildi. Vatandaşların ve ilgililerin sel, su baskını ve yıldırım olaylarına karşı dikkatli ve tedbirli olmaları istendi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada da, Tekirdağ'ın bugün akşam saatlerinde Orta Akdeniz üzerinden gelecek yeni bir yağışlı havanın etkisi altına girmesinin beklendiği anımsatılarak, buna karşı kriz masası oluşturulduğu belirtildi.

İl genelinde meydana gelebilecek sel felaketine karşı başta Emniyet ve Jandarma ekipleri olmak üzere ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarının hazırlıklı olacağı ifade edilen açıklamada, kaymakamlıklar ve belediye başkanlıkları aracılığıyla da vatandaşlara gerekli uyarıların yapılması, dere yatağı gibi su baskını oluşabilecek yerlerin tahliye edilmesi, ilçelerde kriz merkezleri oluşturularak 24 saat çalışma esasına geçilmesi gibi önlemlerin alındığı bildirildi.



Manisa

Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde fırtına nedeniyle, ilçe merkezindeki bir kahvehanenin önünde bulunan çınar ağacı, park halindeki aracın üzerine devrildi.

Saruhanlı'da sağanak yağış ve fırtına etkili oldu. İlçe merkezindeki bir kahvehanenin önünde bulunan çınar ağacı, rüzgarın etkisiyle, park halinde bulunan otomobilin üzerine devrildi. Araçta hasar meydana geldi. Bu sırada telefon direğindeki tellerin de sarkmasıyla yol, bir süre trafiğe kapandı. Saruhanlı Belediyesi ekipleri, iş makinesi ile aracın üzerine devrilen ağacı kaldırdı.

Samsun

Samsun'da beklenen kuvvetli sağanak yağışlara karşı tedbirli olunması konusunda vatandaşlar ve ilgililer uyarıldı.

Samsun Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden alınan meteorolojik uyarıda, yurdun Orta Akdeniz üzerinden gelecek yeni bir yağışlı havanın etkisine gireceği ve yağışların Karadeniz Bölgesi genelinde kuvvetli olacağının tahmin edildiği belirtildi.

Kuvvetli yağışların oluşturabileceği su baskını, taşkın, heyelan, trafikte meydana gelebilecek aksaklıklar, çatı uçması ve ağaç devrilmesi gibi olumsuzlulara karşı tedbirli olunması gerektiği ifade edilen açıklamada, "Özellikle dere kenarlarındaki yerleşim yerlerinde ikamet eden vatandaşlarımızın dere taşkınları konusunda uyarılmaları ve ilgililerin tedbirli olmaları gerekmektedir" denildi.

Mersin

Mersin Vali Yardımcısı ve İl Kriz Merkezi Başkanı Kaya Çıtak, "Doğu Akdeniz'de etkili olacağı" belirtilen yağış nedeniyle ilgili birimleri, muhtemel sel ve su baskınlarına karşı uyararak önlem almalarını istedi.

Çıtak, yaptığı yazılı açıklamada, Adana Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nün yarın ve pazar günü etkili yağış beklendiği şekildeki uyarısını hatırlatarak, olumsuz şartlara karşı ilgililerin ve vatandaşların tedbirli olmaları gerektiğini belirtti.

Bu kapsamda kaymakamlıklardan vatandaşları uyarmalarını isteyen Çıtak, dere yataklarında ikamet edenlerin, tehlike anında evlerinden tahliye edilecek şekilde hazır olunması gerektiğini ifade etti.

Adana

Adana'da hafta sonu beklenen sağanak ve şiddetli rüzgar nedeniyle gerekli tüm önlemlerin alındığı bildirildi.

Adana Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, hafta sonu Akdeniz Bölgesi'nde havanın, sağanak ve gök gürültülü, sağanak yağışlı olacağını ve rüzgarın yağış anında değişik yönlerden kuvvetli ve fırtına şeklinde eseceğinin bildirilmesi üzerine, Vali Yardımcısı Fikret Deniz başkanlığında kaymakam ve birim amirlerinin katılımıyla toplantı düzenlendi.

Toplantıda, cumartesi ve pazar günleri Valilik, Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve ASKİ Genel Müdürlüğü, Can-Kur ve İtfaiye Müdürlüğünün, ilçelerde kaymakamlıkların, ilçe belediyelerinde Belediye Başkan Yardımcısı ve en az 1 personelle, Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü, DSİ Bölge Müdürlüğü, Özel İdare Genel Sekreterliği, Orman Bölge Müdürlüğü'nün 24 saat kriz merkezi esasına göre açık tutulması ve kilit eleman bulundurulması kararı alındı.

Toplantıda, İl Sağlık Müdürlüğü'nce hastanelerin ve 112 acil servisinin teyakkuz durumunda bulundurulması, 24 saat kriz esasına göre çalıştırılması, ASKİ tarafından rögar kapaklarının ilçe belediyeleriyle irtibat kurularak temizletilmesi, vatandaşların pikniğe, geziye, balığa çıkmamaları konusunda uyarılması, özellikle Karataş, Yumurtalık ilçelerinde fırtına olacağı belirtildiğinden balıkçı teknelerinin denize açılmaması, deniz kenarında, dere kenarında, sulama kanalları çevresinde bulunan çadırlardaki ailelerin uyarılması kararlaştırıldı.

Ankara

Başkentte sağanak yağış beklentisi ve su baskını ihtimaline karşılık önlemler alındı. İtfaiye personeli fazla mesai yaparken, Ankaray'ın Kolej durağında su baskını ihtimaline karşılık girişlere kum torbaları ile set çekildi.

Başkentte beklenen sağanak ile sel ve su baskını olması ihtimaline karşılık, itfaiye ekipleri fazla mesai yapıyor. Olası su baskınlarında kullanılacak motopomplar da belirlenen bölgelerde hazır bekletiliyor.

Muğla

Muğla'nın Datça ilçesinde etkili olan fırtına nedeniyle 2 tekne battı, 2 tekne karaya oturdu, çok sayıda tekne ile liman zarar gördü. Son yılların en fazla yağışını alan marmaris'te ise ciddi bir olumsuzluk yaşanmadı.. Antalya'da yağış kendini etkisini artırmaya başladı.

8