Gündem Türkiye’ye operayı sevdiren kadına veda

Türkiye’ye operayı sevdiren kadına veda

07.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli opera sanatçılarından, dizi oyuncusu ve resaam Prof. Dr. Sevda Aydan dün sabah hayatını kabetti.

Türkiye’ye operayı sevdiren kadına veda

Türkiye halkının ‘Kaynanalar’ dizisinde canlandırdığı Tijen karakteriyle tanıdığı Aydan’ın cenazesi bugün Alsancak Hocazade Camii’ndeki öğle namazının ardından Alaçatı Mezarlığı’na defnedilecek.

Haberin Devamı

1930 senesinde İstanbul’da doğan Aydan 1947’de Ankara Devlet Konservatuvarı Şan Bölümü’ne kabul edildi. TRT’ye yaklaşık 20 yıl önce verdiği bir röportajında aldığı eğitimi şöyle anlatıyordu: “Konservatuvarda 7 sene yüksek opera eğitimi yapıyorduk. Benim zamanımda ben 6. senenin sınavını verdim ve mezun ettiler. Mezun olunca koroya staja gönderiyorlardı öğrencileri normalde. Ama ben koroya gidince yönetmeliği değiştirdiler ve opera baleye gönderdiler ‘La Traviata’da başrolü oynamam için.”

Türkiye’ye operayı sevdiren kadına veda

1953’te mezun olduktan sonra Ankara Devlet Opera ve Balesi’ne atandı. Verdinin ‘La Tarviata’ operasıyla başlayan sanat hayatı boyunca ‘Manon Lescaut’, ‘Salome’ ve ‘Carmen’ operaların başta olmak üzere pek çok önemli eserde yer aldı. 1962’de Erivan, Tiflis ve Bakü operalarında sahneye çıktı ve çeşitli ülkelerde konserler verdi. 1964’de Ankara Devlet Opera ve Balesi’nden ayrılan sanatçı, çeşitli kulüplerde hafif Batı müziği üzerine çalıştı. TRT’deki röportajında, “15 senede 22 tane operada rol almışım. Operaların baş kadın sopranolarını oynadım. Beni pek tanıyan gençlik yok, artık kalmadı. ‘Salome’ oynadım, Cüneyt Gökçer koydu sahneye. 45 dakika dans ediyordum, aryasını söylüyordum.”

Haberin Devamı

Türkiye’nin en uzun süreli dizilerinden biri olan ve 1974 senesinde TRT’de başlayan ‘Kaynanalar’da rol almaya başladı ve buradaki rolüyle Türkiye’ye operayı sevdirdiğini şu cümlelerle anlatıyordu: “Benim en büyük becerim ‘Kaynanalar’daki rolümle Türkiye’ye opera sesini öğretmekti. Ben opera sesini verdiğimde dizide, hepsi birden ‘Sevda Aydan opera söylüyor’ diyordu. Aslında o verdiğim ses operanın ‘o’su bile değildi ama kimse dinlemiyordu ki operacıları. Dinlemeyince de kimse bilmiyordu, bilmeyince de sevmiyordu. Yalnız Ankara muhitinde tanırdı beni herkes. Hiçbir temsilimi kaçırmaz, hepsine gelirlerdi. Beni yalnızca ‘Kaynanalar’daki Tijen rolüyle tanımalarından da memnunum. Hiç kimse beni kırmıyor, ne desem yapıveriyor.”

Oyuncu Ege Aydan ve basketbolcu Efe Aydan’ın annesi olan Sevda Aydan, bir süredir kanser tedavisi görüyordu.