Gündem ‘Türkiye’nin eli güçlendi’

‘Türkiye’nin eli güçlendi’

17.12.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Türkiye-Libya mutabakatına tepki gösteren Yunanistan’ın çabaları sonuç vermiyor. Türk gemileri, Doğu Akdeniz’de NATO unsurlarıyla tatbikatlara katıldı, ABD uçak gemisiyle ortak eğitim yaptı.

‘Türkiye’nin eli güçlendi’

 

Libya ile imzalanan Doğu Akdeniz mutabakatının ardından Yunanistan’ın uluslararası kamuoyunda yalnız bırakmaya çalıştığı Türkiye, bölgede ABD uçak gemisi USS Harry S. Truman uçak gemisiyle tatbikat; Kanada, İtalyan, Yunan ve İspanyol gemileriyle geçişler yaptı. SAT komandoları da Malta Özel Kuvvetleri’ne eğitim verirken, Yunanistan’ın kara propagandasının tutmadığını söyleyen uzmanlar gelişmeleri Milliyet’e değerlendirdi.

Haberin Devamı

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Libya Devleti Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında 27 Kasım’da imzalanan “Akdeniz’de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası”, Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin elini güçlendirmişti. Yunanistan’ın sadece Mısır’ın desteğiyle başlattığı olumsuz propaganda ise askeri işbirliğini etkileyemedi.

Doğu Akdeniz’de 5 Aralık’ta güvenliğin sağlanmasına yönelik NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2’ye bağlı Türk, Kanada, Yunan ve İspanyol savaş gemileri, Akdeniz Kalkanı Harekâtı’ndaki fırkateyn, denizaltı ve deniz karakol uçaklarıyla “geçiş eğitimi” yaptı.

SAT’lardan eğitim

6 Aralık’ta ise NATO’nun Kanadalı Komutanı Tuğamiral Kurtz ve NATO Deniz Muhafızı Harekâtı Komutanı Albay Tolga Ağra, Akdeniz Kalkanı Harekâtı’nın sancak gemisi Barbaros’u ziyaret etti. 

Haberin Devamı

NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2’yi oluşturan TCG Giresun fırkateyninin, 9 Aralık’ta İspanyol lojistik gemisi ESPS Patino’nun, Kanada fırkateyni HMCS Halifax’ın ve Yunan HS Adrias’ın komutanları Mersin Valisi’ni ziyaret etti.

Tuğamiral Josee Kurtz ve gemi komutanları, Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Ercan Kireçtepe ile görüştüler. Aynı gün NATO Deniz Muhafızı Harekâtı kapsamında, Türk SAT komandoları NATO Özel Kuvvet Komuta Kontrol Elementi’ne bağlı Malta Özel Unsur Komutanlığı’na eğitim verdi.

10 Aralık’ta, NATO unsurları ile Akdeniz Kalkanı Harekâtı’na katılan gemilerimiz başka bir geçiş yaptı. 11 Aralık’ta ise TCG Gaziantep ve TCG Gediz, ABD uçak gemisi USS Harry S. Truman ile temel deniz savaşlarına yönelik eğitimler yaptı. Akdeniz Kalkanı Harekâtı Komodoru Tuğamiral Hüseyin Tığlı, ABD uçak gemisini ziyaret etti.

NATO Barış İçin Ortaklık eski Direktörü, Genelkurmay Başkanlığı’nda Kuvvet Planlama Birim eski Başkanı emekli Tümamiral Deniz Kutluk, son gelişmeleri Milliyet’e yorumladı.

Kutluk, “Bir kısım çevreler Türkiye’nin dış politika hamlelerinden rahatsızlar. Ülkemizin NATO içinde ya da dışında çaresiz olduğunu vurgulamaya çalışarak mesajlar yayıyorlar. Oysa hiç de öyle değil. Türkiye NATO’nun tüm katmanlarında eşit ve güçlü bir üyedir. Tatbikatlara geniş katılımlar, liman ziyaretleri bunun güzel örneğidir.”

Haberin Devamı

‘Tek karşı ses Yunanistan’dan’

Güney Deniz Saha eski Komutanı emekli Koramiral Kadir Sağdıç, mutabakat sonrası Türkiye’ye tepki oluşmadığını söyledi. Sağdıç, “AB, NATO, Rusya, ABD, Çin, İsrail hatta ABD’den tepki gelmedi. Tek olumsuz ses Mısır’dan Yunanistan’a destekle geldi. Libya’daki Hafter’i destekleyen Mısır, ulusal hükümetin imzasına karşı çıktığı için Yunanistan’ın yanında yer aldı. Tek karşı ses Yunanistan’dan geldi.

Oysa Türkiye, BM’nin tanıdığı bir otorite olan Libya ulusal hükümetiyle anlaştı. Türkiye uluslararası ilişkilerle olağan etkiliğini sürdürüyor. Türkiye’nin uluslararası ilişkileri anlaşma sonrası normaldir. Türk Deniz Kuvvetleri, Doğu Akdeniz’de güç boşluğu oluşturmayacak şekilde, siyasi ve hukuki tezlere destek veriyor” dedi.