Gündem Türkmenlerin çilesi çoğaldı

Türkmenlerin çilesi çoğaldı

27.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkmen olan ailesinin bir kısmı Suriye’de yaşayan eski MHP Mersin Milletvekili Mehmet Şandır, Rus uçağının düşmesinin ardından Türkmenlerin bombalamaların daha çok hedefi haline geldiğini söyledi.

Türkmenlerin  çilesi çoğaldı

Şandır, Milliyet’e yaptığı açıklamada, Rus uçağının düşürülmesinin Türkiye Cumhuriyet Devleti’nin ilan edilmiş angajman şartlarının ihlaline karşı uluslararası hukuktan kaynaklanan bir tepkisi olduğunu vurguladı. Türkiye’nin milli egemenliğin korunmasının gereğini yaptığını dile getiren Şandır, “Rusya sınırı olmayan Suriye’ye geliyor ve savaş yapıyor, ABD geliyor savaş yapıyor. Türkiye’nin vazgeçemeyeceği Türkmenleri katlediyor. Türkiye’nin itiraz etmemesi mümkün değil. Uçağın düşürülmesinin aslı budur” diye konuştu.

Haberin Devamı

PKK’ya yer açılıyor

Şandır, Rusya ve ABD’nin 1 Ocak 2016 tarihinde başlayacak olan ateşkes görüşmeleri öncesinde bölgedeki diğer örgütlere yer açmak istediğini savunarak şunları kaydetti:

“Rusya ve Esad rejimi desteğinde Nusayrilere, ABD desteğinde ise PKK ve PYD’lilere alan açılmasına, Türkmenlerin yaşadığı alanlarda etnik temizlik yapılmasına Türkiye itiraz etmiştir. İlan ediliş angajman şartlarının ilan edilmesine tepki gösterdi. Bu Rusya uçağı olduğu için değil, Türkiye’nin egemenlik hakları ilan edildiğinden dolayı yaşanmış hadisedir. Meselesinin krize dönüşmemesi ve kontrol edilebilir bir soruna indirgenmesi temennimizdir.”

Şandır, uçağın düşmesinin ardından Rusya’nın bombalamalarını kat kat arttırdığına dikkat çekerek, “Bayır-Bucak’ta bombarduman eskisinden de çok daha arttı. Türkmen köyleri tahrip edilmektir. Yaşanılmaz, geri dönülemez şekle dönüştürülmüştür” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Nitelikli’ beklenti

Ak Parti sözcüsü Ömer Çelik’in “Türkmenlere anlamlı ve nitelikli destek” sözünü anımsatan Şandır, “Bu açıklama bizi memnun etmiştir. Şimdi daha çok hedef haline gelen Türkmenlere ‘anlamlı ve nitelikli sahip çıkma’nin gereğinin yapılmasını bekliyoruz. Aksi halde Türkmenler burada yok olacaktır” ifadelerini kullandı. Şandır şöyle konuştu:

“Türkiye’nin egemenlik haklarını savunmak hepimizin sorumluğudur. Türkiye kendi hakkını hukuku savunmak adına uluslararası hukuktan kaynaklanan tavrını ortaya koymuştur. Yani Rusya’nın ve HDP’nin yaptığı suçlamaya katılmak mümkün değil. Rusya diyor ki ‘bu planlanmış bir hadisedir. İhlal bahanedir, bu bir planlı kasti harekettir’ diyor. Bu gerekçeyi HDP’de savunuyor. Buna katılmak mümkün değil.”

Türkmenler olmalı

Şandır, 1 Ocak 2016’da başlanacak ateşkes görüşmelerinde Türkmenlerin masada olması gerektiğini belirterek, “Türkmenlerin bir milli meclisi var. Suriye Muhalefet Koalisyonu içinde yeri var, temsilcisi var. Suriye nüfusunun yaklaşık yüzde 15’i Türkmendir, 3.5 milyon Türkmen var. Dolayısıyla Suriye’nin geleceğinin tanzim edileceği bir toplantıda Türkmenler mutlaka olmalıdır ve Türkiye bunu temin etmelidir. Suriye geleceği için kurulacak o masada Türkmenler mutlaka yer almalı” dedi.