Gündem TÜRKSAT 5A için yeni teknoloji uygulanacak

TÜRKSAT 5A için yeni teknoloji uygulanacak

17.02.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı, Türkiye’nin 2020’den itibaren televizyon ve internet altyapısını geliştirmesi beklenen TÜRKSAT-5A uydusunun yapım ve fırlatma çalışmalarını yakın takibe aldı. 2020’nin ilk 3 ayı içerisinde uzaya gönderilmesi beklenen uydu için TÜRKSAT’ın, “Teknoloji Transfer Ekibi” de Fransa’da bulunurken Türk mühendisler Uzay Ajansı’nın araştırmalarında da aktif rol alacak.

TÜRKSAT 5A için yeni teknoloji uygulanacak

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, geçtiğimiz günlerde Fransa’ya giderek TÜRKSAT’ın, “Teknoloji Transfer Ekibi”ni ziyaret etti. Airbus tarafından yapılan TÜRKSAT 5A uydusunun yapım ve fırlatma çalışmalarında yer alan Türk mühendislerden oluşan heyetin geçen yıl temmuz ayında başlayan eğitimleri 5A uydusunun uzaya gönderileceği döneme kadar sürecek.

Haberin Devamı

Ziyaretin ardından sosyal medya hesabından açıklama yapan Koç, “TÜRKSAT 5A uydumuzda, kimyasal bir itki yerine, ‘Elektriksel İtki’ adı verilen yepyeni bir teknoloji kullanılacak. Bu teknolojiye sahip sistemlerde, elektrik sayesinde yakıt olarak kullanılan madde iyonlaştırılır ve o iyonlar hızlandırılarak nihayetinde bir itki elde edilir. Bu sistemin yakın gelecekte Derin Uzay ve Mars görevlerinde de kullanılması planlanıyor. İşte bu yeni teknoloji sayesinde ülkemizin sınırları yeryüzünü aşıyor. Işınlamaya hazırız” dedi.

Airbus tarafından imal edilen TÜRKSAT 5A ve 5B haberleşme uyduları, farklı haberleşme sistemlerini içerisinde barındıracak. Televizyon yayıncılığı ve K-Bant denilen data internet hizmeti sağlayan donanımlar olacak. Türksat 5A’nın 2020’de, 5B’nin de 2021’de fırlatılması planlanıyor. Uyduların fırlatılmasının ise, ABD’li girişimci Elon Musk’a ait olan SpaceX tarafından yapılacağı da kaydediliyor.

Haberin Devamı

İlk yerli uydu olacak olan TÜRKSAT 6A ise 2020 sonunda tamamlanması hedefleniyor. 6A’nın haberleşme kısımları ASELSAN tarafından, yapısal kısımlar ise TAI tarafından yapılıyor. TÜBİTAK ise, yazılım ağırlıklı, güç sistemleri, bataryalar, güneş panelleri üzerinde çalışıyor.

Abonelik yarın başlıyor

Dijital Dönüşüm Ofisi’nin koordinasyonunda başlayan, “elektrik”, “doğal gaz”, “su” ve “telekom” aboneliklerinin e-Devlet üzerinden de yapılabilmesine dair çalışma da tamamlandı. Ofisin resmi twitter adresinden yapılan duyuruda yeni uygulama ile elektrik ve doğal gaz aboneliklerinin yarın itibarıyla başlayacağı kaydedildi. Yakında diğer aboneliklerin de uygulamaya dahil edileceği belirtildi.