Gündem Türkün aşıyla sınavı

Türkün aşıyla sınavı

04.11.2009 - 02:39 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanı Akdağ kameralar önünde aşı oldu. Başbakan birkaç saat sonra, “Kimse aşıya zorlanamaz. Aşı olmayı düşünmüyorum” dedi. Erdoğan, Akdağ’a, “Bana sormadan aşı olacak diye adımı vermişsin, hemen düzelt” diye çıkıştı. Erdoğan’ı duyan bazı hacı adayları da aşı olmakta kararsız kaldı

Türkün aşıyla sınavı

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, dün sabah domuz gribi aşısı yaptırdı. Akdağ, aşı olurken TRT ve AA muhabirlerine “Cumhurbaşkanı’na, Başbakan’a, bakanlara, milletvekillerine aşı olmalarını önerdiniz mi?” sorusuna şu yanıtı verdi:
“Bilimsel kurullarımızın sıralamasına göre aşılama yapacağız. Benim önerimle kimseye aşı yapılmıyor. Bir de 55-60 yaşın üzerindeki insanların biraz daha virüse karşı korumalı olduğu kabul ediliyor. Ancak siyasetçilerin ve toplumla yakın ilişki kuranların özelliği de şu; virüsü yayma konusunda onların daha dikkatli olması lazım.
Bir siyasetçi yerine göre günde 300-500 insanla el sıkışabilir. Normal bir kişiye göre çok daha fazla kişiyle temas edildiği için hem kendisini koruması, hem diğerlerini koruması açısından gerekli tedbirlere riayet etmesi lazım.”

‘Aynı fikirde değilim’
Akdağ’ın sözleri haber kanallarında “Cumhurbaşkanı ve Başbakan aşı olacak” şeklinde yansıdı. Ak Parti grubu toplantısında “Aşı konusunda Sağlık Bakanım ile aynı düşünmüyorum” diyen?Başbakan Recep Tayyip?Erdoğan, şöyle devam etti:
“Kimseyi icbar (zorlama) edemeyiz. Bu konuda vatandaşım kendi isteğine bağlı olarak böyle bir yolu tercih ederse, eyvallah. Ama etmiyorsa, ‘Muhakkak yaptırmanız gerekir’ diye böyle bir kampanyanın sürdürülmesi doğru değildir, yanlıştır. Bu konuda eğer ebeveyn kalkıp da ‘Ben bunu istiyorum’ diyorsa olmalıdır. Çünkü otoriteler de değişik kanaatler belirtiyor. Kimisi ‘Olmalıdır’ kimisi ‘Olmamalıdır’ diyor. Öyle ise yapacağımız şey, siyasi irade olarak bunu isteğe bağlı hale getirmektir. Yarın bunun faturasını siyasi iradeye kesmesin. Cebren bu iş olmaz, isteğe bağlı olur.”

İstifa söylentisi
Bu sözler üzerine morali bozulan Akdağ, Başbakan’ın yanına gitti. Erdoğan da sorular üzerine “Ben aşı olmayı düşünmüyorum” dedi. Erdoğan, bu sırada Akdağ’a dönerek, “Bana sormadan aşı olacakların içinde benim adımı da vermişsin, hemen düzelt” diyerek bakanı tersledi.
“Öyle değil efendim” diyen Akdağ’ın sözlerini duymayan Erdoğan yoluna devam etti. Bu diyaloğun ardından istifa söylentisi yayılan Akdağ, Erdoğan’la bir araya gelerek, aşı mecburiyeti konusunda kendisine yanlış bilgi verildiğini anlattı.
Daha sonra CNN Türk’te canlı yayına katılan Akdağ, “Kafa karıştırmadı mı Başbakan? ‘Aşı yapın’ diye telkinde devam edemeyeceksiniz” sorusu üzerine, “Böyle değil. Başbakanımız, sorumlu bir hükümetin sorumlu bir Başbakan’ın yapması gereken işin yapıldığını açıkça ifade ediyor. Türkiye Cumhuriyeti, vatandaşını korumak için bu aşıları alıyor” dedi.
“Grup konuşmasında bu konuya temas edeceğini bilmiyordum” diyen Akdağ, “Şaşırdınız mı?” sorusuna “Hayır. Başbakanımız ‘Bakanımla ayrı düşünüyorum’ dediği noktada aslında bir ayrılık yok. Çünkü aynı şeyleri söylüyoruz. Başbakan’a giden bilginin farklı olduğunu gördüm ve onu konuşmuş olduk” diye yanıt verdi.

‘Vebal’ hatırlatması
Akdağ, “Bu aşıları yapmayın, diye telkinde bulunanlar ölenlerin vebalini nasıl ödeyecekler? Ben Sağlık Bakanı olarak suç duyurusunda bulunacağım’ dediniz” hatırlatması üzerine de “Başbakanımızın söylediği çok net, benim de söylediğim çok net. Arasında bir anlaşmazlık yok. Vatandaşa zorla aşı yapmayacağız” dedi. “Biz aşıyı risk gruplarına yapacağız. Sayın Başbakan yaşı itibarıyla ve sıhhat durumu itibarıyla bu aşının yapılacağı kişiler arasında değil” diyen Akdağ, sabahki sözlerinin yanlış anlaşıldığını savundu. Akdağ, “Başbakan’ı aşılasaydık yahut Başbakan ‘Ben hemen aşılanacağım’ deseydi eminim ki şu söylenecekti: Risk grupları var onlar aşılanmıyor da risk grubunda olmayan Başbakan’ı şimdi ne hakla aşılıyorlar?” dedi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada da “Sayın Bakan’ın ‘Sayın Başbakanımız da aşı olacak’ şeklinde bir ifadesi olmamıştır” denildi. Akdağ, Yeni Şafak gazetesine de Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Bakanlar Kurulu üyeleri ile milletvekillerinin de aşılanacağını söylemişti. Bu arada dün başlanan domuz gribi aşılaması uygulamasının ilk gün sonuçlarına göre, 15 bin kişinin aşılandığını, ciddi bir yan etkiye rastlanmadığı açıklandı.

Haberin Devamı

Türkün aşıyla sınavı

Sağlık Bakanı Akdağ, bakanlığın Daire Tabipliği’nde grip aşısı oldu.

Yabancı liderler aşılarını yaptırdı
- Almanya Başbakanı Angela Merkel: Almanya’da halka ayrı, politikacılar ve askerlere ayrı aşı yapılacağının ortaya çıkmasının ardından büyük bir tartışma patlamış, Merkel sonunda politikacılar için ayrılan Celvapan değil, halka yapılan Pandemrix aşısından yaptırmıştı.
- Norveç kraliyet ailesi: Norveç Kralı Harald, Kraliçe Sonja ve veliaht prens ve prensesin yanı sıra, sarayda kilit noktalarda görevli personel, ülkedeki birçok risk grubundan önce domuz gribi aşısı yaptırdı.
- ABD Başkanı Barack Obama’nın kızları: Sasha ve Malia Obama domuz gribine karşı aşılandı. Barack Obama ve eşi Michelle ise öncelikli risk gruplarına yapıldıktan sonra aşı yaptıracaklarını söyledi.
- Macaristan Başbakanı ve Sağlık Bakanı: Macaristan Başbakanı Gordon Bajnai ve Sağlık Bakanı Tamas Szekely, halkın rağbet göstermediği domuz gribi aşısını kendisine kameraların önünde yaptırdı.
DIŞ HABERLER SERVİSİ

Haberin Devamı

BAHÇELİ: Aşı olmayı düşünmüyorum
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de domuz gribi aşısı olup olmayacağı konusunda “Vurulmayı düşünmüyorum. İleride ne olur bilemiyorum” yanıtını verdi.

BAYKAL: Vatandaşa niye yapıyorsun?
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, “Başbakan’ın canı tatlı da vatandaşın canı tatlı değil mi? Sen olmayacaksan, vatandaşa niye yapıyorsun?” diye sordu.

PROF. DR. HARMANCI:
‘Hükümet tek ses olsun’

Dünya Sağlık Örgütü’nün salgın hastalık koordinatörü Prof. Dr. Hande Harmancı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, ‘aşı olmayacağım” şeklindeki açıklamasının kendisine hatırlatılması üzerine, “Hükümetin bu konuda tek bir ses olarak konuşmasında fayda var” dedi. Harmancı, Türkiye’de bu kadar kafa karışıklığı yaşanmasının bir talihsizlik olduğunu da vurguladı. CNBC-e’de domuz gribi aşısıyla ilgili soruları yanıtlayan Prof. Dr. Harmancı, aşının şimdiye kadar yapılan grip aşısından farkının H1N1 tipinin bulunması olduğunu vurguladı. Dünyanın hiçbir yerinde ‘kanıtlanmamış’ bir aşının piyasaya sürülemeyece-ğini ifade eden Harmancı, 21 Eylül’den itibaren Danimarka, Katar, ABD gibi ülkelerde aşılama yapıldığını belirterek, şunları söyledi: “Bir kısmı bitirdi, bir kısmı hâlâ sürdürüyor. Salgın dalgalar halinde sürecek. İlk dalga Türkiye ve Kuzey Yarım Küre’de etkili oldu. Bazı ülkeler ikinci dalgayı yaşıyor. Dünyada 3 milyar aşı yapılması bekleniyor.”
İSTANBUL Milliyet

Haberin Devamı

UZMANLAR:
Aşı yaptırması kamuoyunu teşvik ederdi

Uzmanlar, “Aşı olmayı düşünmüyorum” diyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın teşvik edici örnek bir davranış olarak domuz gribi aşısı yaptırmasının daha uygun olacağı yönünde görüş bildirdiler. Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, Başbakan’ın açıklamasının kendilerinin ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun düşüncelerine uymadığını belirterek, aşı yaptırmasının kamuoyunu teşvik edici bir tavır olacağını söyledi.
Ulusal Pandemi İzleme Bilim Kurulu Üyesi de olan Prof. Dr. Mustafa Bakır, “Hiçbir risk grubuna dahil olmamasına rağmen halkı teşvik etmek ve örnek olmak açısından aşı olmasının daha uygun olacağını düşünüyorum. Ama kendi takdiridir, sonuçta Bilim Kurulu’nun belirlediği kurallara uyuyor” dedi.
AYŞEGÜL AYDOĞAN ATAKAN