Gündem TYT’de zaman yetmedi

TYT’de zaman yetmedi

01.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Üniversiteye girişte bu yıl ilk kez uygulanan ve yaklaşık 2.3 milyon adayın katıldığı YKS’nin ilk oturumu TYT, dün tamamlandı. Sınavda sorular genel olarak kolay ve orta düzeydeydi. Zor soru azdı. Hatalı soru iddiası bulunmayan sınavda, Türkçe başta olmak üzere bazı sorular çok uzun olduğu için adaylara zaman yetmedi. YKS ikinci oturumu kapsamında bugün adaylar, AYT ve YDT’de yarışıyor.

TYT’de zaman yetmedi

Üniversite adaylarının katıldığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) birinci oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT), yaklaşık 2.3 milyon adayın katılımıyla dün gerçekleştirildi. TYT’de adaylara, Türkçe testinden 40, Sosyal Bilimler’den 20, Temel Matematik’ten 40, Fen Bilimleri’nden 20 olmak üzere toplam 120 soru yöneltildi; 135 dakika süre verildi.

Haberin Devamı

Sosyal Bilimler testinde Tarih’ten 5, Coğrafya’dan 5, Felsefe’den 5, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi’nden 5 soru soruldu. Fen Bilimleri testinde de Fizik’ten 7, Kimya’dan 7, Biyoloji’den 6 soru yer aldı.

Bugün de adaylar YKS’nin ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile Yabancı Dil Testi’nde (YDT) yarışıyor. AYT ile YDT’nin tamamlanmasının ardından ÖSYM soruları yayınlayacak. Sınav sonuçları ise 31 Temmuz’da açıklanacak.

Matematik, zorlamadı

TYT’de iki baraj bulunuyor. 150 ve üzeri puan alanlar önlisans programlarını tercih edebilecek. Lisans programlarını tercih edebilmek için ise TYT’de 180 ve üzeri puan almak, bugün gerçekleştirilen AYT ile YDT’lere girmek gerekiyor. Uzmanlara göre sorular, müfredata uygun ve genel olarak kolay olduğu için TYT’de sınava katılan adayların büyük çoğunluğu barajı geçebilecek. Testlere göre uzmanlardan gelen diğer yorumlar ise şöyle:

Haberin Devamı

İrday Eğitim Kurumları Matematik Bölüm Başkanı Mehmet İrday:

Matematik testi YÖK’ün açıkladığı sınav ve test içeriklerine uygun hazırlanmış ancak ÖSYM tarihinin en kolay matematik sınavı olmuştur. Sorular MEB öğretim programına uygun hazırlanmış; sorularda bilimsel bir hata yok. Soruların ÖSYM’nin yayınladığı örnek TYT sorularına benzer ve hatta bu sorulardan daha kolay olduğu söylenebilir.

Sınavda, olması beklenen yüzde 10 oranında çok zor sorulara ve yüzde 20 oranında zor sorulara yer verilmemiş. Bu nedenle ayırt edicilik ve sıralama özelliği bakımından çok yeterli olmayan bir sınav. Matematik sorularının tamamını doğru yapan aday sayısının binlerce olacağını düşünmekteyiz.

Sınavda, 1 Matematik sorusunda istatistik konusunda yer alan mod ve medyan kavramlarının tanımı üst metinde verildi. 4 Geometri sorusunda da çok temel formüller olan dairenin alanı, silindirin hacmi, düzgün çokgenlerde açı, iki nokta arası uzaklık, formülleri üst metinde yer aldı. Süreyi doğru kullanan adayların zorlanmadığı bir sınavdı. Adayların TYT’de değil AYT de sıralanacağı, kısaca sınavın bugün yapılan alan sınavlarına kaldığı söylenebilir.

Haberin Devamı

Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Üniversite Hazırlık Bölüm Başkanları: Sorular açıklanan örnek TYT sorularına benzerdi. Çok fazla bilgi istemeyen ama verilen bilgiyi yorumlayıp oradan çıkarım yapılmasını hedefleyen sorulardı. Uzun metinli ve çok işlemli olduğu için süre sıkıntısı yaşandı.

Türkçe, ALES formatında

Doğa Koleji Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Eda Dağdelen: 30 soru anlama dayalı, 10 soru dil bilgisinden geldi. Paragraf soruları ALES formatında çıktı; kolayca yanıtlanabilecek nitelikteydi. Önceki yıllarda karma dil bilgisi soruları daha fazlaydı, bu yıl bir soru içerisinde en fazla iki kazanım ölçülmüş. Bir paragraf öncülünden 3-4 soru soruldu, bu ÖSYM’nin okuduğunu anlama, zihinde tutma gücüne ağırlık vermeye başladığını gösteriyor. Soruların zorluk derecesi orta düzeydeydi.

Fen, bilgi ağırlıklıydı

Bilfen Liseleri Fizik Bölüm Başkanı Hakan Özdemir: Soru sayısının azalmasına rağmen soru dağılımının mümkün olduğunca iyi yapılarak kapsam geçerliliğinin sağlandığı bir test olduğu görüldü. Yeni müfredatın felsefesine uygun olarak matematiksel işlemlerin kullanılmadığı, bölüm ayrımı gözetmeden öğrencilerin tamamına hitap eden, temel kavramları içselleştirmiş ve soruları dikkatlice okuyanların rahatlıkla başarılı olacağı sorulardı.

Haberin Devamı

Bahçeşehir Koleji Kimya Bölüm Başkanı Gülin Pamukçu: Kimya soruları, geçmiş yıllarda olduğu gibi öğrencilerin yapabileceği düzeyde olup temel kimya bilgisi hatta ortaokul fen bilimleri dersinin yeterliliklerini ölçecek nitelikteydi. Kısa, cevabı net, öğrenciyi zorlamayan, temel düzeyde kimya bilgisini ölçen sorulardan oluşmakta.

Doğa Koleji Biyoloji Bölüm Başkanı Muhammet Kılıçöz: Sorular hatasız ve müfredata uygun, zorluk bakımından dağılımlarının bir soru dışında zorlayıcı olmadığı söylenebilir. Biyoloji sorularının bir kısmı doğrudan öğrencinin bilgisini kullanma becerisini ölçerken bir kısmı yoruma dayalı olmuş. Temel biyoloji konularında iyi olan öğrencilerin bu sınavda başarı düzeylerinin daha yüksek olacağını düşünmekteyiz.

TYT’de zaman yetmedi

Haberin Devamı

Sosyal, ayırt edici olacak

Uğur Okulları Tarih Bölüm Başkanı Zeynep Ergün: Tarih soruları müfredata uygun. Öğrencinin yorum gücünü ölçen sorular ön plana çıkmış. Sorularda harita yorumlama, tarihi anekdotlarla bilgiyi kullanma gücü ve yorum yapma yeteneği ölçülmüş. Özellikle TC. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersine ait sorular bilgi ağırlıklı. Sınav bilen ve bilmeyen öğrencileri ayırt etme amacına yönelikti.

Bahçeşehir Koleji Coğrafya Bölüm Başkanı Ahmet Ergüç: 9. ve 10. sınıf müfredatı kapsamında nüfus, iç kuvvetler, coğrafyanın bölümleri, Türkiye’nin iklimi ve doğal afetler konularından soru sorulmuş. Grafik yorumlama, harita bilgisini sorgulayan ve bilginin yorumlanmasına dayalı soruların ağırlıkta olduğu görüldü. YGS’ye göre daha ayırt edici bir sınavdı.

Uğur Okulları Felsefe Bölüm Başkanı Gülay Ataç: Soruların uzun paragraflı olduğu, dolaylı anlatım dili kullanıldığı, bilgiye dayalı yorum yapmayı gerektirdiği, bir sorunun da doğrudan felsefi akım adını sorguladığı tespit edildi. Sorular orta derecede zordu.

Doğa Koleji Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bölüm Başkanı Abdullah Albayrak: Soruların -bir bilgi sorusu dışında- öğrencilerin algısını ve yorum kabiliyetini ölçecek nitelikte olduğu görüldü. “Taassup” ile ilgili soruda öğrencilerin zorlandığı görüldü.

Sorular çok tartışıldı

TYT sonrasında adaylar, yeni sınavla ilgili yorumlarını Twitter üzerinden yaptılar:

@burakustnn Sınavın özeti; Hayaller: Rasyonel sayı, üslü sayı. Hayatlar: Arif’in mısırı patlatamaması, hesap makinesiyle oynayan velet Burcu, buzdolabına yapıştırılan uğur böceği.
@ponikirellam Sınav kolay olabilir ama beklenen şeyler hiç çıkmadı, kendi yayınladıkları kitapçıkla bile alakasızdı, bildiğin hedef yanıltma yapmışlar. Kelime değiştirerek aynı şıkkı bir daha koymuşlar, öyle bir cevap yapmışlar ki dön dolaş 1 saatte cevabı anca buluyorsun.
@yesilcay_r Ne kadar kötü geçse de TYT, sen aldırma önemli olan AYT, okul biter çalışırsın ALES’e. Sen üniversite mezunu olursun patronun ise düz lise.
@1e6aceb68eeb477 Bu yıl kalemlerde emeğiniz emanetimizdir yazmıyordu ÖSYM de anladı sahip çıkamadığını.
@velicansogutt ÖSYM tarihinin en kolay sınavıydı ama en karmaşık ve yeni soru tipli sınavıydı. O karmaşıklığını çözdüğünüzde sorunun kolaylığı geliyordu ama mesele karmaşıklığı çözmede. Bu soru tiplerini aldığım hiçbir soru bankasında görmedim.
@Mikropluuyak ÖSYM’nin kalem, silgi, şeker üçlemesi ile verdiği mesaj; kaderinizi biz yazarız, biz sileriz, tadı damağınızda kalır.

Erdoğan’dan adaylara başarı dileği

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, YKS’ye giren adaylara başarılar diledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya hesabı Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Ülkemizin 2023 yolunda en önemli güvencesi olan siz değerli gençlerimize, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda başarılar diliyorum. Allah zihin açıklığı versin” ifadelerini kullandı. l AA

Sınava giderken kazada öldü

TYT’de zaman yetmedi

Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde oturan Abdullah Özbek (55), YKS’ye girecek kızı Esra Özbek’i (18) kent merkezine götürmek için önceki akşam otomobille yola çıktı. Abdullah Özbek yönetimindeki 66 NG 558 plakalı otomobil, Sorgun ilçesi Cihanşarlı köyü yakınlarında sürücünün kontrolünden çıkıp takla atarak şarampole devrildi. Kazada, sürücü Abdullah Özbek ile kızı Esra Özbek yaralandı. Sorgun Devlet Hastanesine kaldırılan yaralılardan Esra Özbek, doktorların tüm çabasına karşın kurtarılamadı. Abdullah Özbekin’in ise sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi. l DHA

Şehit yakını kartıyla giremedi

TYT’de zaman yetmedi

Hakkari’de 1996’da PKK’lı teröristlerce şehit edildikten 15 yıl sonra cenazesi bulunan Jandarma Astsubay Bilal Batırır’ın oğlu Serhat Batırır (23), nüfus cüzdanının kaybolması nedeniyle yanında T.C. kimlik numarasının yer aldığı sürücü belgesi ve şehit yakını kimlik kartı ile geldiği sınava giremedi. Serhat Batırır’ın annesi Hatice Batırır, polis olmayı hedefleyen oğlu sınava giremediği için beraber ağladıklarını belirterek, telafi sınavı yapılması için yetkililere çağrıda bulundu. l DHA

1 dakikayla sınava giremediler

TYT’de zaman yetmedi

Geçen yıl onlarca öğrenci 9.45 kuralı nedeniyle sınava alınmamıştı. Bu yıl da ÖSYM, 15 dakika kuralını uyguladı. Ancak geçen yıldan farklı olarak sınavın başlama saati 10.15 oldu; saat 10.00’dan sonra gelenler sınava alınmadı. O nedenle bu yıl da onlarca öğrenci sınava giremedi. İşte adaylardan bazıları:


- Antalya’daki Vali Hüsnü Tuğlu İlk ve Ortaokulu’nda bir aday, kapılar kapatıldıktan 1 dakika sonra geldiği için sınava alınmadı. Görevlilerin “Saat 10’u 3 geçiyor” demesinin ardından aday, okuldan ayrılmak zorunda kaldı.
- İzmit Gazi Lisesi’nde bir aday, birkaç dakika geç kalınca sınava alınmadı. Elindeki belgeleri yere atan aday, daha sonra belgelerini aldı ve ağlayarak okuldan çıktı.
- Sivas’ta TYT’ye gireceği okulda, arama sırasında kimliğini unuttuğunu fark edip almak için aracına giden Aziz Mum, döndüğünde geç kaldığı için sınava alınmadı.
- Diyarbakır Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda sınava gelen bazı adaylar geç kalınca salona alınmadı. Adaylar, 1 dakika için sınava alınmadıklarını öne sürerek bu duruma tepki gösterdi.
- Kahramanmaraş’ta Hasan Balcı İlkokulu’nda 2 aday kimlik olarak ehliyeti gösterdi ancak görevliler kabul etmedi.
- Çorum’da Murat Coşkuner isimli aday, 1 dakika geç kaldığı için sınava giremedi. Büyük üzüntü yaşayan öğrencinin annesi Selver Coşkuner, duruma tepki göstererek “Hocam benim çocuğumu lütfen sınava alın, ayağınızın altına kurban olayım. Benim çocuğum ne zorluklarla okudu. Onun geleceği ile oynamayın” diye seslendi.
- Zonguldak’ta 1 dakika nedeniyle sınava alınmayan Kader Ceren Elcik, annesine sarılarak ağladı. l DHA

Küpe krizi

TYT’de zaman yetmedi

İstanbul’da Üsküdar Burhan Felek Anadolu Lisesi’nde sınava girecek olan İrem Erol annesiyle birlikte okula geldi. Okul girişinde güvenlik noktasında arama sırasında Erol’dan küpesinin çıkarılması istendi. Annesi küpeyi çıkarmaya çalıştı fakat kulağında küpe sıkıştığı için başarılı olamadı. Diğer velilerden yardım istendi. l ISTANBUL DHA

80’inde YKS’de ter döktü

TYT’de zaman yetmedi

İzmir’de yaşayan, 2 çocuk ve 5 torun sahibi 80 yaşındaki Hasbiye Candemir, konservatuar öğrencisi olma hayaliyle YKS’ye girdi. Çocukluğundan bu yana okumayı ve müziği çok seven Candemir, hayallerini gerçekleştirmek için yaşa takılmadı. Hemşirelikten emekli Candemir, konservatuvara gitmek ve bir sanat merkezinde sahne almak istiyor. l AA

Koltuk değneğiyle girdi

TYT’de zaman yetmedi

Afyonkarahisar Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde sınava giren adaylardan biri de attan düşerek sol ayağını kıran Ahmet Can Dikmen (18) oldu. Sınava koltuk değneğiyle giren Dikmen, polisin ayağındaki bandajı çıkartmasının ardından salona alındı. l DHA

YARIN: Sorular zor muydu? Sorulara itiraz nasıl yapılacak?