Gündem Üç bin 320 hâkim ve savcının yeri değişti

Üç bin 320 hâkim ve savcının yeri değişti

27.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yargıda yaz kararnamesi tamamlandı. HSK 1. Dairesi’nin Adli ve İdari Yargı 2018 Yılı Ana Kararnameleri ile 3 bin 320 hâkim ve savcının görev yeri değiştirildi. Kararname, kurulun internet sitesinde yayımlandı

Üç bin 320 hâkim ve savcının yeri değişti

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) 1. Dairesi, yaz kararnamesini tamamladı. Kararnamelerle 3 bin 19’u adli, 301’i idari yargıda görevli 3 bin 320 hâkim ve savcının görev yeri değiştirildi. FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimine ilişkin soruşturma ve kovuşturmaları yürüten bazı yargı mensupları önemli görevlere getirildi. Adli ve İdari Yargı 2018 Yılı Ana Kararnameleri, HSK’nın internet sitesinde yayımlandı.

Haberin Devamı

Başsavcı vekili oldu

Cumhuriyet gazetesi yazar ve yöneticileriyle ilgili iddianameyi hazırlayanlardan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Dr. Yasemin Baba, terfi ettirilerek Erzurum Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’ne, FETÖ kapsamında eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Erol Demirhan’ın da aralarında bulunduğu sanıklar hakkında “casusluk ve yasa dışı dinleme” davasını açan Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcı Vekili Okan Özsoy, Küçükçekmece Cumhuriyet Savcılığı’na atandı.

Göreve başlamayacak

Deniz Feneri e.V.’nin Türkiye’deki bağlantılarını soruştururken görevden alınan, yargılanıp Yargıtay kararıyla beraat eden Ankara Cumhuriyet Savcısı Nadi Türkaslan Samsun Cumhuriyet Savcılığı’na atandı. Alınan bilgiye göre Türkaslan, görevine başlamayacak ve emekliliğini isteyecek.

Haberin Devamı

‘Kozmik Oda’ hâkimi

“Kozmik Oda” soruşturmasında odaların aranmasına yapılan itirazda hüküm veren Hâkim Hasan Şatır, Ankara Batı Hâkimliği’nden yeniden Ankara Hâkimliği’ne getirildi. 2009’da HSYK tarafından meslekten ihraç edilen eski Ankara Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili tarafından eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast iddiasıyla başlatılan soruşturmada Genelkurmay Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı’nda arama yapılması için hâkimlik karar vermişti. Firari Hâkim Kadir Kayan tarafından iki kozmik odada günler boyu süren arama yapmıştı. Bu arama kararına Genelkurmay Adli Müşavirliği devlet sırrı bilgiler yönünden itiraz etmişti. Şatır, hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun 12 Ekim tarihli kararnamesiyle Ankara Batı Hâkimliği’ne atanmış, görevi kötüye kullanmak suçundan Yargıtay 5. Ceza Dairesi’nce yargılanmış ve beraat etmişti.

Kriptolu telefonlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Genelkurmay Başkanı, çok sayıda bakan ve milletvekilinin yasadışı dinlenmesi, Erdoğan ve üst düzey bürokratların kullandığı kriptolu telefonların dinlenmesi gibi olayların gerçekleştiği Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’ndaki (TİB) casusluk soruşturmasında fezlekelerin yazıldığı Gölbaşı’nda Cumhuriyet Başsavcısı olarak görev yapan Ali Çalık, Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı’na atandı.

Haberin Devamı

28 Şubat davası hâkimi

Merhum eski Başbakan Necmettin Erbakan’ın liderliğindeki Refahyol hükümetini devirmeye teşebbüs ettikleri iddiasıyla açılan 28 Şubat davasında dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, Genelkurmay Harekat Başkanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ve eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Halil Kemal Gürüz’ün de aralarında bulunduğu 21 sanığı müebbet hapse mahkûm eden mahkemenin hâkimlerinden Mustafa Yiğitsoy’un da, Ankara Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na asaleten atandı.

‘Genelkurmay’ savcısı

FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimine ilişkin soruşturma ve kovuşturmaları yürüten bazı yargı mensupları da önemli görevlere getirildi. Kararnameyle Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı’na getirilen Başsavcı Vekili Ahmet Akça, 16 Temmuz 2016 sabahı Genelkurmay Karargâhı’na giderek soruşturma yürüten ilk savcıydı. Darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığı görevini yürüten Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve o dönem Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in, “tanık-müşteki” sıfatıyla ifadesini alan Akça, oluşturduğu ekiple, darbecilerin tankla ezerek imha ettiklerini düşündükleri ve içerisinde güvenlik kamerası görüntülerinin de yer aldığı bilgisayar hard disklerinin yedeklerinin bulunmasını sağlamıştı. Akça, aralarından Mehmet Partigöç, İlhan Talu ve Baki Kavun gibi isimler hakkında gözaltı kararı vermişti.

Haberin Devamı

Kasırga davası savcısı

Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’ne atanan Hamza Yokuş, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga’nın darbe girişimi sırasında rehin alınması, Ankara’nın Polatlı ilçesindeki 58. Topçu Tugayı ile Topçu ve Füze Okul Komutanlığı’nda yaşanan eylemler ile Özel Hava Alay Komutanlığı’ndaki darbe girişimi davalarının duruşma savcısıydı. Yine Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’ne atanan Savcı Mustafa Gökçe de darbe girişiminin ardından askeri hâkim ve savcılar ile askeri ataşelerin soruşturmasında görev almıştı.

Haberin Devamı

Akıncı davası savcısı

Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’ne atanan savcı Gürhan Özok, darbe girişimi sırasında örgütün komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü’nde güvenlik kameralarına yansıyan sivil şüpheliler ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndaki FETÖ yapılanmasına ilişkin soruşturmaları yürütüyordu. Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’ne atanan Vural Balcı da 15 Temmuz darbe girişiminde Akıncı Üssü’nde yakalanan askerlerin soruşturmasını yürütmüştü.

FETÖ savcısıydı

Ankara Cumhuriyet Savcısı iken Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’ne atanan Namık Kemal Saltık ise FETÖ mensubu eski emniyetçilerin soruşturmalarını yürütmüştü.

Yasin Börü savcısı

Ankara Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcısı olarak atanan Abdurrahman Yalçın, Başbakanlığı döneminde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çalışma ofislerine “böcek” olarak anılan dinleme cihazlarının konulması, Erdoğan’ın da arasında bulunduğu devlet büyüklerinin kriptolu telefonlarının dinlenmesi ve Yasin Börü ve arkadaşlarının katledilmesine ilişkin davalarda görev yapmıştı. Yalçın, KPSS sorularının FETÖ/PDY mensuplarınca sızdırılmasına ilişkin davalar ve eski Korgeneral Metin İyidil’in de aralarında bulunduğu EDOK komutanlarının yargılandığı FETÖ davalarının duruşma savcısıydı.

Salihoğlu’nun yerine Sarıhan

Kararname 100 Cumhuriyet başsavcısının görev yerleri değiştirildi. Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı’na Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ahmet Akça getirildi. İstifa eden İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu’nun yerine İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcı Vekili Metin Sarıhan atandı. Ankara Cumhuriyet Savcısı Hamza Yokuş’un da Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’ne ataması yapıldı. Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ömer Faruk Aydıner, Mustafa Doğru’nun Yargıtay üyeliğine atanmasıyla boşalan İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na atandı.