Gündem Ucuza tatil treni kaçıyor

Ucuza tatil treni kaçıyor

03.02.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Turizmcilerin 2019 beklentilerine göre yabancı turist sayısı artacak, fiyatlar da yüzde 50’lere varan oranda yükselecek Turizmciler bu gelişmelerden mutlu. Ancak erken rezervasyon şansını kullanmayan yerli turist için bu yıl ucuz tatil hayal görünüyor

Ucuza tatil treni kaçıyor

Turizmin kalbi dünyanın en büyük dört turizm fuarı arasında yer alan Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’nda (EMITT) atıyor. 31 Ocak’ta İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde 23. kez kapılarını açan fuara Küba’dan Kore’ye 94 ülkeden 1.100 ana firma katılımcı olarak yer alıyor. Ayrıca fuara Bolu’dan Şırnak’a birçok il ve ilçe de valilik ve belediye düzeyinde katılım sağladı. Bu özelliğiyle EMITT, geçen yıla oranla katılımcı anlamında yüzde 25 büyüme kaydetti. ITE Turkey tarafından organize edilen ve 57 binden fazla kişinin ziyaret etmesi beklenen fuar, bugün saat 18.00’e kadar ziyaretçilerini ağırlayacak.

Haberin Devamı

Fuardaki yoğunluk bu yıl turizmin hareketli bir yıl olacağı beklentisini güçlendiriyor. Fuar kapsamında görüştüğümüz turizmcilerin de çoğunluğu bu yılın 2018’e göre daha iyi geçeceği görüşünde. Çünkü bu yıl, yabancı turist, tekrar Türkiye’ye ilgi göstermeye başladı. Ancak yabancı turistlerin Türkiye’ye artan ilgisi iç pazar fiyatlarını da yükseltiyor. Bu da yerli turistlerin daha pahalı tatil yapması anlamına geliyor. Turizmcilerin fuar ve 2019 hakkındaki görüşleri şöyle:

‘İyi yoldayız’

Dedeman Otelleri Genel Müdürü Emrullah Akçakaya: EMITT, ülkemizde düzenlenen en kapsamlı fuarlardan. Sektörün tüm paydaşları bir araya geliyor. Turizmde 2016 ve 2017 sıkıntılı, 2018 başarılı bir yıldı. 2019 ise iyi görünüyor. Biz de bu yıl Şişli ve Sakarya’da iki otel açmayı planlıyoruz. Bu yıl geçen yıla göre yaklaşık yüzde 20 büyüme öngörüyoruz. Ayrıca Türkiye’de turistlerin kişi başı harcamasının 1000 doları bulması lazım. Önümüzdeki 3-4 yıl içerisinde 800-900 dolara yaklaşılacağını umuyoruz.

Haberin Devamı

‘Gemiler, geliyor’

Celestyal Cruises Türkiye Direktörü Özgü Alnıtemiz: Fuar, önceki yıllara göre daha hareketli. Cruise açısında da hareketlilik söz konusu. Çünkü yurt dışından kalkan gemiler İstanbul’u es geçerken bu yıl rotalarına eklediler. 2019’da İstanbul’a uğrayacağını ilk açıklayanlardan biri Celestyal’di. Bu yıl 6 sefer Türkiye’ye gemilerimiz gelecek ve bir gece İstanbul’da demirleyecek. İstanbul’dan sonra Çanakkale ve Yunan Adaları gezilecek. İstanbul’a geri geldiğimiz için çok mutluyuz.

‘Yerli turist azalabilir’

tatilsepeti.com Genel Müdürü Koray Küçükyılmaz: 2018’de yabancı turist sayısı arttı. Hem bu hem de kur artışları nedeniyle yerli turistler için de ücretler yükseldi. 2019 da ciddi bir fiyat artışıyla başladı. Fiyatlar ortalama yüzde 50-60 oranında arttı. Yurt dışında talep artarak devam ederse fiyatlar daha da pahalı olabilir. Bu yıl, Türkiye’de önceki yıllara göre tatile çıkan kişi sayısı azabilir.

‘Turizm parlayacak’

Hilton Dalaman Sarıgerme Resort ve SPA Genel Müdürü Tunç Batum: Beş yıldızlı oteller açısından parlak bir yıl olacak. Fiyatların artması sektör açısından önemli. Öte yandan oteller, iç pazar fiyatlarını dövize endeksli artırdıkları için yerli turist oranında bir gerileme bekleniyor. Bu yıl 120 göl evi, üç villa ve göl restoranı inşaatına başladık. Toplam yatırım 105 milyon TL civarında olacak. Sonrasında golf projemizi hayata geçireceğiz. 2021 ve 2022’de 20 milyon euro civarında bir yatırımı daha hayata geçirmeyi planlıyoruz.”

Haberin Devamı

‘Fiyatlar artacak’

Martı Otel İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Narin: Fuarda çok ciddi bir hareketlilik var. 2016’da fiyatlar çok gerilemişti artık kademeli olarak artacak. Erken rezervasyon oranı geçen yıllara göre çok yüksek. Özellikle Avrupa’dan çok ciddi artış var. Bir yandan iç pazar çok kuvvetli. Yurt dışından talep arttığı için yerli tüketicilerin, vakitlice rezervasyon yapmaları yer bulmalarını kolaylaştıracak.

‘Yoğunluk söz konusu’

Titanic Mardan Palace Satış Direktörü Berkan Kepeci: Fuar çok yoğun. Aynı şekilde turizmde de yoğunluk söz konusu. İç pazar beklentisi yüksek. Yaz sezonu iyi geçecek. Tüm tatil bölgelerinde iyi talep var. Hatta 2015’in de önüne geçeceğimizi bekliyoruz.

Haberin Devamı

‘Başarıyı artıracağız’

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Firuz B. Bağlıkaya: EMITT’e katılarak hem ülkemizin tanıtımına katkıda bulunuyoruz hem de turizm sektörünün tüm paydaşlarıyla bir araya gelerek iş birliklerine olanak tanıyoruz. 2018’de misafir sayımız yüzde 22 oranında artış gösterdi ve Türkiye tüm zamanların en yüksek ziyaretçi sayısına ulaştı. Ulaştığımız bu başarıyı yükselen bir ivmeyle arttırmayı ve sektör olarak 2019’da daha büyük başarılara imza atmayı hedefliyoruz.

‘50 milyon ziyaretçi’

Türkiye Otelciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık: Türk turizmindeki gelişmeye paralel olarak EMITT de büyüyor ve yenileniyor. İlk gelen sinyallere göre 2019 verimli geçecek gibi görünüyor. Türkiye, büyüme yapıp emin adımlarla ilerleyecek. Erken rezervasyon bizi umutlandıracak seviyede. Bu trend bozulmadıkça muhtemelen 50 milyon ziyaretçiyi aşacağız.

Haberin Devamı