Gündem Uluslararası Öğrenci Treni, yollarda

Uluslararası Öğrenci Treni, yollarda

30.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de eğitim gören, dünyanın farklı ülkelerinden 40 öğrenci, Uluslararası Öğrenci Treni ile Anadolu’yu gezdi. Beş gün süren gezide Kütahya, İzmir, Afyon, Konya ve Denizli’nin tarihi yerlerini ziyaret eden öğrenciler, son durakta Milliyet Gazetesi Yazarı Abbas Güçlü ile bir araya gelerek, Türkiye ve eğitim üzerine sohbet ettiler

Uluslararası Öğrenci Treni, yollarda

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Türkiye Bursları programıyla dünyanın hemen her ülkesinden gelen binlerce öğrenciye eğitim olanağı sunuyor. Bursun amacı Türkiye’nin dünyada bir eğitim üssü olması. Bu amaçla hayata geçirilen burs programı kapsamında dünyanın farklı ülkelerinden her yıl binlerce öğrenci, Türkiye’de akademik eğitim alıyor. YTB, bursla Türkiye’de okuyan öğrencilerin motivasyonunu artırmak için çeşitli faaliyetler de düzenliyor. İlki geçen yıl gerçekleştirilen Uluslararası Öğrenci Treni de bunlardan biri.

Haberin Devamı

Türkiye’nin kültürel ve tarihi miraslarını görme olanağı sunan Uluslararası Öğrenci Treni, bu yıl ikinci kez yola çıktı. Başarılı 40 öğrenci, 26-30 Eylül tarihleri arasında 5 gün boyunca Kütahya, İzmir, Denizli, Afyon ve Konya’yı gezdi. Seyahatleri boyunca kültürel programlarla Türkiye’nin tarihine, kültürüne, dünyada yaşanan son gelişmelere dair seminer ve tartışma gibi interaktif etkinliklere de katılan öğrenciler programın sonunda Denizli’de Milliyet Gazetesi Yazarı Abbas Güçlü ile de bir araya gelerek, eğitim ve Türkiye üzerine bir sohbet gerçekleştirdiler.

5 bin kişi yararlanıyor

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanların yararlanamadığı Türkiye Bursları 2012 yılında marka haline getirildi. 2011 yılında 8 bin öğrenci, Türkiye’de eğitim almak için başvuru yaparken, Türkiye Bursları markasının Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından oluşturulmasının ardından Türkiye’de eğitim almak isteyenlerin sayısı giderek artıyor.

Haberin Devamı

Her yıl 5 bin kişinin yararlanabildiği Türkiye Bursları’na 2016 yılında 170 ülkeden 93 bin 778 başvuru geldi. Suriyeli öğrencilere ayrı bir başvuru süreci açan Türkiye Bursları’na, Suriyeli öğrencilerle birlikte 2016’da toplam başvurunun 110 bine ulaşması bekleniyor. Halen Türkiye Bursları ile yaklaşık 15 bin 220 öğrenci eğitim görüyor.

Türkçe eğitimi alıyorlar

Türkiye Bursları’ndan yararlanmak isteyen öğrenciler, başvurularını online yapıyor, değerlendirme aşamasını geçen öğrenciler, farklı ülkelerde bulunan 95 noktada mülakata çağrılıyor. Akademisyenler ve YTB’nin uzman personelleri tarafından yapılan mülakatları başarılı şekilde tamamlayan adaylar Türkiye’ye gelmeye hak kazanıyor.

Türkiye’ye gelen adaya ilk 1 yıl Türkçe eğitimi veriliyor. Daha sonra ise adayın tercihleri doğrultusunda üniversitelere yerleştirmeleri yapılıyor. Türkiye Bursları lisans, yüksek lisans ve doktora seviyelerinde veriliyor. Burslar kapsamında öğrenciler barınma, beslenme yardımının yanı sıra aylık cep harçlığı alıyor.

Öğrencilerin geldikleri ülkeler ve Türkiye arasında birer gönül köprüsü kurmalarını amaçlayan YTB, kültürel etkinlikler, staj programları ve Uluslararası Öğrenciler Akademisi faaliyetleriyle Türkiye’yi yakından tanımalarını sağlıyor. Kalıcı ve sürdürülebilir ilişkilerin geliştirilmesini hedefleyen YTB, her yıl öğrencilerin ülkelerinde mezun buluşmaları düzenliyor.

Haberin Devamı

Efes Antik Kenti ile Pamukkale’yi beğendiler

Gezi kapsamında öğrenciler, Kütahya’da Dönenler Cami, Ulu Cami, Arkeoloji Müzesi’ni, İzmir’de Efes Antik Kenti, Şirince Köyü, İsa Bey Cami, Saint Jean Katedrali, Afyon’da Arkeoloji Müzesi, Mevlevihane, İmaret Cami, Konya’da Mevlana Müzesi, Alaeddin Tepesi, Sille Köyü, Denizli’de de Hieropolis Antik Kenti, Pamukkale Travertenleri’ni görme fırsatı yakaladılar. Gezdikleri yerler arasında özellikle Pamukkale’deki travertenleri ve Efes Antik Kenti’nden çok etkilenen öğrenciler, son durak olan Denizli’de yazarımız Abbas Güçlü ile akşam yemeğinde bir araya gelerek Türkiye ve eğitim üzerine sohbet ettiler.

Öğrencilerin ülkeleri

1.İspanya
2.Yunanistan
3.Makedonya
4.Tunus
5.Suriye
6.Romanya
7.Kamboçya
8.Liberya
9.Kolombiya
10.Azerbaycan
11.Kazakistan
12.Ukrayna
13.Özbekistan
14.Filistin
15.Hindistan
16.Kenya
17.Zimbabve
18.Moritanya
19.Etiyopya
20.Moğolistan
21.Fildişi Sahilleri
22.Çad
23.Kırgızistan
24.Afganistan
25.Fas
26.Rusya
27.Karadağ
28.Moldova
29.Sierra Leone

Haberin Devamı

Eğitim gördükleri üniversiteler

1. İstanbul Üniversitesi
2. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
3. Marmara Üniversitesi
4. İstanbul Medeniyet Üniversitesi
5. İstanbul S. Zaim Üniversitesi
6. İstanbul Teknik Üniversitesi
7. Boğaziçi Üniversitesi
8. İstanbul Ticaret Üniversitesi

Yazarlar