Gündem UMUTLU BEKLEYİŞ ENDİŞEYE DÖNÜŞTÜ

UMUTLU BEKLEYİŞ ENDİŞEYE DÖNÜŞTÜ

10.11.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla görüşmesi konusunda adım atılmaması üzerine BDP’liler açlık grevi kararı aldı Kışanak, Demirtaş ve Baydemir’le birlikte 7 BDP’li daha bugün açlık grevine başlayacak

UMUTLU BEKLEYİŞ ENDİŞEYE DÖNÜŞTÜ

PKK ve PJAK’lı tutuklu ve hükümlülerin başlattıkları açlık grevi eyleminde 60. güne girilirken, yaklaşık 1 haftadır eylemlerin bitirileceğine yönelik oluşan umutlu hava yerini endişeye bıraktı. Adalet Bakanlığı ile temaslarını sürdüren BDP’liler, Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla görüştürülmesine kilitlenen çözüm yolunda adım atılmaması üzerine açlık grevine başlama kararı aldı. BDP eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak’ın da aralarında bulunduğu 7 milletvekili ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, bugün Diyarbakır’da açlık grevine başlayacak. Daha önce açlık grevine giren Emine Ayna ve Özdal Üçer’le birlikte BDP’nin kritik 10 ismi açlık grevine başlamış olacak. Adalet Bakanlığı ise sorunun çözülebileceğine yönelik umudunu korurken, Başbakan Erdoğan’ın yarın dönüşünden sonra ani gelişmelerin olabileceği ifade ediliyor.
PKK ve PJAK’lı hükümlü ve tutuklular, eylemlere anadilde savunma, anadilde eğitim, imha operasyonlarının durdurulması ve Öcalan’a yönelik tecritin kaldırılması talepleriyle başlamıştı. Ancak eylem, bakanlığın anadilde savunma düzenlemesi yapıldığını duyurmasıyla özellikle Öcalan’la avukatlarının görüştürülmesine kilitlendi.

‘Gemi bozuk’ gerekçesi moral bozdu
Avukatların yaptığı son başvurunun “gemi bozuk” gerekçesiyle yeniden reddedilmesi üzerine ise umutlar azaldı.
Bakanlık kaynakları ise buna rağmen çeşitli formüllerin oluşturulduğu bilgisini verdi. Kulislere sızan bilgilere göre, yurtdışında bulunan Başbakan’ın yarın dönmesinin ardından bu formüller hükümete sunulacak ve çözüm için atılması gereken adımlar tartışılacak.
Başbakan’ın onayı halinde bu formüllerden uygun görüleni uygulamaya konulacak. Ancak bu adımların eylemciler tarafından tatminkar bulunup bulunmayacağı henüz bilinmiyor.