Gündem UNESCO geçici listesinin şampiyonu Türkiye

UNESCO geçici listesinin şampiyonu Türkiye

31.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Öcal Oğuz, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada Türkiye’nin UNESCO Geçici Miras Listesi’nde ilk sırada olduğunu söyledi.

UNESCO geçici listesinin şampiyonu Türkiye

Oğuz, “Türkiye olarak şu anda 18 mirasımız dünya miras listesine girdi. 77 mirasımız geçici listede yer alıyor” dedi. Oğuz, “Dünya miras sözleşmesi 2010 yılına kadar 7-8 miras alanımızı bu listeye koymuşken, son 7-8 yıl içerisinde buraya 10 miras daha ekledik” diye konuştu. Dünyada kültürel değerlere yönelik ziyaret kültürünün geliştiğini de vurgulayan Öcal Oğuz şu değerlendirmede bulundu. “Bu coğrafyanın zenginliğini dünyayla paylaştığımız zaman iktisaden de, sürdürülebilir kalkınma açısından da, kültürel mirası koruyup gelecek kuşaklara aktarma bakımından da çok büyük avantajlar, imkanlar sağlayacağımızı düşünüyoruz. Bunun yararına inanıyoruz.”

Haberin Devamı

UNESCO geçici listesinin şampiyonu Türkiye

UNESCO’nun listesinde Karain Mağarası da bulunuyor.

‘Okullar eğitimde’

Yerel yönetimlerin, halkın, sivil toplum kuruluşlarının ve özel sektörün UNESCO konusunda daha güçlü bir farkındalığa ve talebe sahip olduğuna dikkat çeken Oğuz, şöyle devam etti: “Bu talep de bizi milli komisyon olarak çok fazlaca halkımızla, yerel yönetimle, sivil toplumla temasa getirdi. Onlarla UNESCO’da var olmalarını sağlayabilecek gerek eğitim sektöründe olsun gerek kültür ve iletişim sektöründe olsun hangi programlara entegre olabileceklerine dair çeşitli görüşmeler yapıyoruz. Bunların en etkili ve güçlü olanı Yaratıcı Şehirler Ağı, Öğrenen Şehirler Ağı. Sivil toplum kuruluşlarımız, ‘UNESCO Kulüpleri’ adlı yapıya dahil oluyor. Eğitim sistemimize katılan okullarımız var. Her ilimizde Somut Olmayan Miras Envanteri diye bir bölüm var, ona dahil olan mirasımız var.”

Haberin Devamı

UNESCO geçici listesinin şampiyonu Türkiye

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Öcal Oğuz.

Farkındalık arttı

Türkiye’de UNESCO farkındalığının son yıllarda çok fazla arttığını vurgulayan Oğuz, bu konuda yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve devlet kurumları arasında uyumlu bir çalışma oluştuğunu, bunun da daha iyiye doğru gideceğini aktardı. Oğuz, ülkedeki miras koruma duyarlılığının dünyadaki kültürel mirasa olan merakla bütünleştikçe Türkiye’nin bugünkü ziyaretçi profilinin daha bilinçli, daha nitelikli olmaya doğru evrileceğini düşündüklerini vurguladı ve ekledi: “Bu arada da gelecek kuşaklarımız, kültürel mirası korumanın avantajlarını, hem inovasyon hem de kimlik ve aidiyetler açısından, ne tür yararları olduğunu daha yakından görmüş olacak.” l İSMAİL HAKKI DEMİR Kahramanmaraş AA