Gündem Üsküdar’da örnek dönüşüm başladı

Üsküdar’da örnek dönüşüm başladı

04.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Üsküdar’da gerçekleştirilen dönüşüm çalışmalarına ‘Örnek Kentsel Dönüşüm’ adını verdiklerini belirten Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, “Üsküdar evleri geleneği çerçevesinde başlattığımız çalışmalarla ilçede mahalle yaşantısı hiç bitmeyecek” dedi

Üsküdar’da örnek dönüşüm başladı

Üsküdar’da örnek dönüşüm başladı
İstanbul’un en eski ilçelerinden olan Üsküdar’da kentsel dönüşüm çalışmaları hızla ilerliyor. Üsküdar Belediyesi olarak barındırdığı tarihi mirasa sahip çıkarak yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarında çok hızlı bir yol kat ettiklerini belirten Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, 3 yılda gelinen son aşamayı Milliyet’e değerlendirdi.

Haberin Devamı

- Üsküdar’da çalışmalarına başlanan kentsel dönüşümde dikkat ettiğiniz konular nelerdir?

6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası çerçevesinde Üsküdar Belediyesi olarak çalışmalara devam ediyoruz. Üsküdar sınırları içerisinde ne yazık ki yüzde 80’ine varan, kaçak yorgun ve iskansız yapılar bulunduğunu tespit ettik. Bu yapıların dönüşümü odağında yürüttüğümüz çalışmaların adına ‘Örnek Kentsel Dönüşüm’ dedik. Biz Üsküdar Belediyesi olarak yerinde dönüşüm yapıyoruz. Yerinde dönüşüm yaparken vatandaş eksenli kentsel dönüşüm yapıyoruz. Bir diğer farklı olan detay ise estetik dönüşüm. Bölgemizde yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarında binaların özelliklerine ve estetiğine önem veriyoruz. Estetiği ön planda tutuyoruz. Bu dönüşüm İstanbul’a örnek olacak herkes yerinde kalacak vatandaşımız hiçbir yere gitmeyecek. Eskiden oturduğu yerde ev sahibi olacak. Dönüştürdüğümüz 180 bin metrekare alanda bir tek konut üretmeyeceğiz yeni bir yaşam kent kuracağız içerinde konutlar, yeni yeşil alanlar, çocuklarımız için parklar olacak. Ayrıca İstanbul’a tepeden bakan muhteşem bir camimiz olacak. Tüm bunları yaparken tek bir şeye dikkat ettik gönüllü dönüşüme, ne yapıyorsak insanların rızası ile yapıyoruz.

Haberin Devamı

Üsküdar’da örnek dönüşüm başladı

‘Üsküdar Evi’

Yeni yapılan binaların çatısından kapalı otopark alanına kadar birçok kriter belirledik. Binaların cephesinin Üsküdar’ın kimyasına uygun bir halde olmasına özen gösteriyoruz. Böylece ‘Üsküdar Evi’ geleneğini de başlatmış olduk. Biz Üsküdar’da siteleşmeye karşıyız. Bu kapsamda mahalle kültürünü devam ettirmeyi hedefliyoruz. Mahalle yaşantısı Üsküdar’da hiç bitmeyecek. Bölgemizde yapılan yeni projelerde 1+1 daire tipine izin vermiyoruz. Üsküdar’da siteler de gökdelenler de olmayacak.

Üsküdar’da örnek dönüşüm başladı
- Kirazlıtepe Mahallesi’nde gerçekleştirilen kentsel yenilenme hareketi nasıl gidiyor?

En önemli konumuz, Kirazlıtepe Mahallesi’ndeki Çamlıca Camii eteklerindeki bölge. 7 parsel, 180 bin metrekare alandan oluşan bölgeyi kentsel yenileme alanı ilan ettik. Bu alanda bin 400 konut 120 işyeri var. Yeni boğaz planı gereği yaklaşık 2 bine yakın konut ve iş yeri yapacağız. Yüzde 85’ini hak sahiplerine teslim edeceğiz. Dönüşümde vatandaşlarımızın da rızasını alacağız. Bu 180 bin metrekarelik alanda yaklaşık 750 tane hissedar var. Bir kısmının sadece tapusu var evi yok. Bir kısmının evi var tapusu yok. Biz hepsini kapsayan bir teklifle yeniden gideceğiz.

Haberin Devamı

İmarda ezberleri bozduk

- Boğaz bölgesinde yaşanan imar sorununa nasıl bir çözüm getirdiniz?

Boğaz bölgesindeki mahallelerde 1983 yılında çıkarılan Boğaz Kanunu’na göre yapılan planda 70 bin nüfus baz alınmıştı. Ancak bu kanuna rağmen yapılaşma tüm hızıyla devam etmiş. 70 bin kişilik bölgede bugün 270 bin insan yaşıyor. Bu bölgede de yerinde dönüşüm mottomuzla kentsel dönüşüm çalışmaları yapıyoruz. 33 yıl sonra 270 bin insanı burada barındıracak şekilde bir plan yaptık. Planla birlikte 450 bin kişi bölgede yaşayabilecek. Bu kapsamda vatandaşlarımızın da cebine külfet olmadan buranın dönüşümünün önünü açtık. Biz bu bölgede imar noktasında ezber bozduk. 2B sorunu olan Sultanmurat Mahallesi’nde de önemli bir mesafe kat ettik. 500 civarında gecekondunun olduğu bu bölgede 2018 yılında kentsel dönüşüm çalışmaları başlayacak.

Haberin Devamı

Türkiye’ye örnek olacak

- Çamlıca Camii’nde gelinen son nokta nedir?

Ramazan Ayı’nda Çamlıca Camii açılıyor. 60 bin kişi aynı anda ibadet edebilecek. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan da bu bölgede yapılacak dönüşüm çalışmalarını takip ediyor. Kiraya çıkmak isteyenlere kira yardımı sağlayacağız. Dilerlerse rezerv konut alanlarındaki yapmış olduğumuz evlerine taşınabilecekler. 2019 seçimlerinden önce teslim etmeyi planlıyoruz. Üsküdar’daki bu dönüşüm Türkiye’ye örnek olacak.

- Üsküdar Meydan Projesi’nin ilçeye katacağı değer hakkında biraz bilgi verir misiniz?

Üsküdar Meydan Projesi devam ediyor. Meydandan denize doğru kazıklı teras sistemi adı verilen bir çalışmayla bu alanı genişletiyoruz. Toplamda 12.800 metrekare bir alan kazanmış olacağız. Kazıklar çakıldıktan sonra üzerine tablalar konulacak, tablaları koyduğumuzda alt tarafta deniz doğal sınırını, kıyıya kadar uzantısını devam ettirecek. Tüm bu çalışmalar bittiğinde hem meydan büyümüş olacak hem de Harem’den Üsküdar’a, Üsküdar’dan Beylerbeyi’ne kadar olan sahil düzenleme projesi kesintisiz yaya, bisiklet ve araç yolunu tamamlamış olacağız. Hiç kuşkusuz ki Salacak sahili dünyanın en güzel sahillerinden bir tanesi baktığınızda karşınızda tarihi yarımada ve kız kulesi var. Vatandaşlarımızın rahatlıkla yürüyebilmesi için bu sahil şeridini 20 metre eninde genişletip ahşap yürüyüş bantları döşüyoruz.

Haberin Devamı

Selfy balkonları yapılıyor

Vatandaşlarımız ve ülkemizi ziyaret eden turistlerin Kız kulesi ve tarihi yarım adayı arkasına alıp rahatlıkla selfy çekmesi için ‘selfy balkonları’ yapıyoruz. Üsküdar- Ümraniye- Çekmeköy metro hattı Sabiha Gökçen Havaalanı’na kadar uzayacak. Sabiha Gökçen Havaalanı’na gelen bir yolcu hiç İstanbul trafiğine takılmadan raylı sistemle kolaylıkla Üsküdar’a gelebilecek. Sahil düzenlememiz en geç haziran sonunda, Üsküdar Meydan Projemiz ise ekim ayı itibariyle bitecek. Meydan projesiyle raylı sistemler, Marmaray, metro, otobüs ve vapur olmak üzere bütün ulaşım yolları Üsküdar’da buluşacak.

Üsküdar’da örnek dönüşüm başladı

Boğazda ders zili çalıyor

Üsküdar’ın özel projelerinden bir tanesi Üsküdar Valide Sultan Gemisi oldu. Üsküdar Belediyesi tarafından vatandaşlara yeni nesil bir hizmet sunabilmek için yaptırılan bu gemiyle Boğaz’da kültür turları düzenleniyor. Böylelikle vatandaşlara hem Üsküdar’ı hem de İstanbul’u tanıtma fırsatı bulunuyor. Valide Sultan Gemisi’nin vatandaşlara pek çok hizmeti tanıtma ve çeşitli konular hakkında bilgilendirme yapmak için eşsiz bir iletişim kanalı hâline geldiğini belirten Başkan Hilmi Türkmen,”Esnafımızla burada buluşuyor, genç öğrencilerin Sanat Tarihi derslerini burada işlemelerini sağlıyoruz. Gemimizde perşembe günleri Üsküdar ilçemize bağlı 300 yakın lise son sınıf öğrencileriyle sabah kahvaltı ettikten sonra sanat tarihi dersi işleniyor. Haftada bir gün boğazda tur atarak ders yapmak öğrencilerimizi motive ediyor. Okuldaki gibi ders başlarken ve teneffüs biterken nasıl ders zili çalıyorsa gemide de aynı şekilde zil çalıyor. 3. Köprüye yaklaştığımızda derse ara veren gençler fotoğraf çekme imkanı buluyor. İddia ediyorum dünyada böyle bir sistem yoktur. Bu gemiye yüzen tesis, yüzen nikâh sarayı, yüzen eğitim merkezi veya yüzen kültür merkezi, diyebilirsiniz. Şu ana kadar gemide ağırladığımız misafir sayısı 150 bini geçti” dedi.

Üsküdar’da örnek dönüşüm başladı

Bilimin merkezi Üsküdar

İnsan odaklı bir belediyecilik anlayışıyla hizmet eden Üsküdar Belediyesi, ilçeye Nevmekan adıyla eşsiz bir mekân kazandırdı. Burası hem halka açık bir kütüphane hem de huzur içinde çaylarını yudumlayabilecekleri bir mekân oldu. Hemen karşısında Üsküdar Fikir Sanat Merkezi var. Bu merkez Üsküdar için ayrı bir önem taşıyor, zira burada ‘start-up’ olarak bilinen, genç girişimcilerin parlak zihinlerinden icraata dökülen çalışmalar hayat buluyor. Başkan Hilmi Türkmen, “Nisan ayında Ünalan mahallemizde hizmete girecek olan Üsküdar bilim merkezi de çok önemli bir proje. Üstün zekâlı çocuklarımızın yazılım, kodlama ve birçok deney atölyelerinde, laboratuvarlarda araştırma yapabilecekler” dedi.

Üsküdar’da örnek dönüşüm başladı

SPORA DEV HİZMET

Spora ve sporcuya her zaman destek olan Üsküdar Belediyesi, Vakıfbank Spor Sarayı’nda gerçekleşen görkemli bir törenle 2017 yılı için 75 okul ve 27 spor kulübüne 200 bin TL tutarında spor malzemesi desteğinde bulundu. Çavuşdere Spor Sarayı açılışında ise 65 okul ve 29 amatör spor kulübüne spor malzeme desteği yapıldı. Üsküdar’ın bir Şampiyonlar Şehri olduğunu ifade eden Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, “Üsküdar’da tek amacımız gençleri iyilerle, iyiliklerle arkadaş etmek. Tek bir hedefimiz var, siz gençleri geleceğe iyi hazırlamak. Geleceğin Türkiye’si sizlerle şekillenecektir. Ayrıca Bulgurlu mahallemizde engelsiz yasam merkezi açıyoruz. Türkiye’de örneği olmayan ailelerin engelli çocuklarını yakınlarını gönül rahatlığıyla bize emanet edecekleri mükemmel bir tesis yapıyoruz. Aileler işlerini ihtiyaçlarını halledene kadar engelli yakınlarına kendi yakınımızmış gibi bakacağımız bu tesiste engelli havuzları ve birçok aktiviteler bulunacak” diye konuştu.

Üsküdar’da örnek dönüşüm başladı

Down sendromlu gençler Tebessüm Kahvesi’nde

Üsküdar Belediyesi’nin tüm Türkiye’de ses getiren sosyal sorumluluk projesi ‘Tebessüm Kahvesi’ 21 Mart 2016 tarihinden beri hizmet vermeye devam ediyor. Burhan Felek Köşkü’nün bahçesinde bulunan Tebessüm Kahvesi’nde Down Sendromlu 10 genç hizmet veriyor. Tebessüm Kahvesi projesiyle Down Sendromlu özel insanların burada hem sosyalleşmesi hem de para kazanmayı öğrenmeleri ve elde ettikleri iş deneyimleri sayesinde ilerleyen zamanlar için yeni iş kapılarını da aralamaları hedefleniyor. Tebessüm Kahvesi’nin cana yakın çalışanları gelen misafirlerle fotoğraf çektirerek onlarla en iyi şekilde ilgileniyor. Down Sendromlu gençlere sunduğu bu imkânla Üsküdar’ın en özel mekânı olan Tebessüm Kahvesi’ni 08:30 - 20:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Üsküdar’da örnek dönüşüm başladı