Gündem Uzmanlar, Milliyet’e açıkladı: Bizde bir tehlike söz konusu değil

Uzmanlar, Milliyet’e açıkladı: Bizde bir tehlike söz konusu değil

23.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Çin Wuhan’da ortaya çıkan ve zatürreye benzer belirtiler gösteren koronavirüs hakkında Milliyet’e bilgi veren enfeksiyon uzmanları, Türkiye’de şu an için endişe edecek bir durum olmadığını söyledi. Uzmanlar, Japonya, Rusya, ABD, Güney Kore ve Tayland’ın risk altındaki ülkeler olduğunu dile getirdi.

Uzmanlar, Milliyet’e açıkladı: Bizde bir tehlike söz konusu değil

‘Bizdeki virüslerle ilgisi bulunmuyor’

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap: “Koronavirüs ABD, Güney Kore, Japonya, Tayland’a giden bazı kişilerde görüldü. Şu an ülkemizde influenza, RSV, Rhino virüslerin etkisi söz konusu. Zaten bu virüsler her kış döneminde ortaya çıkarak hastalıklara yol açıyor. Ancak influenza, RSV ve Rhino virüslerin, koronavirüsü ile ilgisi yok. Mutasyona uğramış koronavirüsü ise eski virüs ile sadece isim ve aynı aileden geldiği için benzerlik taşıyor. Hastalığın belirtileri, öksürük, burun akıntısı, nefes darlığı, ateş şeklinde görülürken, altta yatan hastalığı olan yaşlılarda ağır bir tabloya neden oluyor. Şu aşamada ülkemiz için bir risk söz konusu değil. Wuhan’a giden veya bu bölgeden gelenler olursa mutlaka havalimanında kontrolden geçirilmeli. Virüsün insandan insana bulaştığı netleşti. Çin’de 2003’deki SARS salgınına benzer bir tablo ortaya çıkabilir. Ülke olarak şu an endişe edeceğimiz bir durum yok. Hastalığın tedavisinde ateş düşürücü ilaçlar kullanılıyor.”

‘Bulaşma riski düşük’

Avrupa Enfeksiyon Hastalıkları Derneği üyesi Prof. Dr. Önder Ergönül: “Şu aşamada endişe edilecek bir durum yok. Ölüm oranı yüzde 2 olarak hesaplandı. Bu açıdan rakamlar şu aşamada yüksek değil. Virüsün ülkemize bulaşma riski çok düşük. Wuhan’dan gelen yolcular olursa kontrol edilmeli. Şu an ülkemizde görülen yaygın grip vakaları ile koronavirüsün belirtileri benzerlik gösterse de ilişkili değiller. Olası salgın riskine karşı hastaların izole edilmeleri çok önemli. Türk halkının korkmasına neden olacak bir durum yok.”

Haberin Devamı

Uzmanlar, Milliyet’e açıkladı: Bizde bir tehlike söz konusu değil


‘Yolcular kontrol edilmeli’

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: “SARS virüsü 2003’de Çin’de başlamış ve birçok ülkeye yayılmış olsa da, ülkemizde görülmedi. Koronavirüs, Türklerin olmadığı Wuhan’da ortaya çıktı. Bölgeye THY’nin direk uçuşu yok. Şu aşamada korkulacak bir durum yok. ABD, Japonya, Avustralya, Rusya, Güney Kore, Tayland risk altında olan ve ciddi önlemler almaya başlayan ülkeler. Her şeye rağmen Çin’den gelen yolcular, havalimanı girişlerinde dikkatle kontrolden geçirilmeli. Ateş veya solunum yolu enfeksiyonu tespit edilen yolcular, karantinaya alınmalı. Rusya’daki bazı hava meydanlarına domuz gribi için kullanılan termal kameralar yerleştirildi. Virüs bulaşanların yüzde 5’i hayatını kaybediyor. Hastalığa karşı özel bir aşı ve ilaç yok. Ateş düşürücü, anti-gribal ilaçlar reçete edilmekte.”

Çin’e gidenler dikkat

Türkiye’nin Pekin Büyükelçiliği Çin’e seyahat edecek olanlar için şu uyarılarda bulundu: “Çin’de ve civar ülkelerde vaka sayısının artmakta olduğu müşahede edilen ‘2019-nCoV’ adlı yeni koronavirüsün zatürreye yol açtığı, bağışıklık sistemi zayıf kişilere daha ciddi tesir ettiği açıklanmıştır. Çin’de ikamet eden ve Çin’e seyahat edecek vatandaşlarımızın kalabalıktan uzak durmaları, açık havada maske takmaları, hastalarla temastan kaçınmaları, canlı hayvanların bulunduğu çiftlik ve pazarlardan, kesimhanelerden uzak durmaları, ellerini su ve sabunla sık sık ve özenle yıkamaları, yüksek ateş, öksürük ve nefes darlığı gibi belirtilerin görülmesi halinde acilen bir doktora başvurmaları tavsiye edilmektedir” denildi.