Gündem UZUN YAŞAM İÇİN AKDENİZ DİYETİ

UZUN YAŞAM İÇİN AKDENİZ DİYETİ

08.01.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’nin önde gelen uzmanlarının seçtiği en iyi diyet listesinde bugün Mayo Clinic ve Akdeniz diyetleri var. Mayo Clinic diyeti ile 2 haftada 4.5 kilo verecek, Akdeniz diyetindeki zengin yiyecek çeşitliliği ile kolayca forma gireceksiniz....

UZUN YAŞAM İÇİN AKDENİZ DİYETİ

M.CLINIC DİYETİ / KİLO VERMEK İÇİN
GENEL BAKIŞ
Tip: Dengeli
Amaç: Kilo kaybı
İddia: İlk iki hafta içerisinde 4.5 kiloya kadar verebilirsiniz. Daha sonra da istediğiniz kiloya gelene kadar haftada yaklaşık 1 kilo vermeye devam edeceksiniz.
Teori: Beslenme alışkanlıklarınızı yeniden düzenleyeceksiniz. Mayo Clinic besin piramidi ile kötü olan alışkanlıklar iyi olanlarla değişecek. Piramid, genellikle sebze, meyve ve tam tahıllılardan oluşuyor. Bu yiyecekler genellikle fazla enerji içermez bu nedenle de daha az kalori alırsınız. Mayo Clinic diyeti ABD’nin en saygın tıp kurumlarından Mayo Clinic tarafından geliştirildi.

Diyet nasıl yapılıyor?
İlk 2 hafta boyunca kalori saymadan istediğiniz kadar sebze ve meyve tüketebilirsiniz. İki hafta sonunda diyetin 2. bölümüne geçiliyor. Bundan sonra hangi yiyecekte kaç kalori olduğunu bilmeniz gerekir. Bu dönemde sağlıklı bir kahvaltı, bol bol sebze meyve, tam tahıllılar ve günde en az 30 dakika fiziksel aktivite gerçekleştirilmelidir. Diyet çerçevesinde yasak olanlar ise, televizyon önünde yemek yemek, meyve haricindeki şekerli yiyecekler, çok fazla et tüketimi, tam yağlı süt ürünleri ve dışarıda yemek yemek. Eğer yapabiliyorsanız günde 60 dakika veya daha fazla egzersiz de öneriliyor. İki haftalık dönem sonrasında vücudunuza giren kalori oranına dikkat etmelisiniz.
Örneğin günlük 1400 kalori içerisinde 4’er veya daha fazla porsiyon meyve ve sebze (1 porsiyon tenis topu büyüklüğüne eşittir), 5 porsiyon karbonhidrat, (1 porsiyon, 50 gram ekmek veya 80 gram makarnaya eşittir), 4 az yağlı veya yağsız süt ürünü bulunur. Mayo Clinic diyeti kurallar dikkatli şekilde takip edildiğinde kilo verdirir. 2008’de yapılan bir araştırmada, iki hafta boyunca Mayo Clinic diyetini uygulayan 53 aşırı kilolu kişi ortalama 4 kilo verdi.

Kalp için yararlı mıdır?
Mayo Clinic diyeti kalp sağlığı için uygun bir diyettir. Sebze, meyve ve tam tahıllı ağırlıklı bir diyet oluşu nedeniyle kalbi korur. Diyabet için de oldukça uygun bir diyettir.
Amerikan Diyabet Derneği de destekliyor. Sağlık riski veya yan etkisi bulunmuyor. Çocuklar ve gençler için de uygundur. Ancak uygulamadan önce doktorunuza danışın.

Uygulaması zor mu?
Bazıları ilk 2 haftayı zor bulabilir ancak süresinin kısa olması nedeniyle sizi zorlamayacaktır. İki hafta sonraki dönemde ise besin piramidine göre seçimler yaparsanız dışarıda yemek yiyebilirsiniz. Alkol ise ilk 2 haftalık dönemde yasaktır. Daha sonra da haftada 500 kaloriden fazla alkol tüketilmemelidir. Tükettiğiniz sebze, meyve ve tam tahıllılar sayesinde açlık hissetmeyeceksiniz.
Egzersiz
Mayo Clinic diyeti çerçevesinde hergün 30 ila 60 dakika arasında egzersiz önerilir. Ancak zamanı siz belirleyebilirsiniz. Arabanızı uzağa park ederek daha fazla egzersiz yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

NE YAPMALI ?
Yap: Dengeli öğünler tüketin. Örneğin aynı öğün içerisinde kahverengi pirinç, tavuk, brokoli ve mantar tüketebilirsiniz. Diyetin ilk 2 haftası boyunca istediğiniz kadar meyve ve sebze yiyebilirsiniz.
Yapma: Televizyon izlerken sakın yemek yemeyin. Diyetin ilk 2 haftası boyunca meyve dışında tatlı yemeyin. İki hafta sonra sadece nadiren tüketebilirsiniz.

AKDENİZ DİYETİ / SAĞLIK İÇİN
GENEL BAKIŞ
Tip: Dengeli
Amaç: Kilo kaybı, beyin sağlığı, kalp sağlığı, kanseri engellemek, diyabeti engellemek ve kontrol etmek amaçtır.
İddia: Kilo verip bu kiloda kalacaksınız. Bunun dışında birçok kronik hastalıktan uzak duracaksınız.
Teori: Bu diyet Akdeniz’e kıyısı bulunan birçok ülke tarafından kabul edilmiştir. Daha uzun yaşamayı sağlar. Diyet çerçevesinde kırmızı et, doymuş yağ ve şeker mümkün olduğu kadar az tüketilir.

Diyet nasıl yapılıyor?
Boston merkezli düşünce kuruluşu Oldways ve Harvard Üniversitesi tarafından geliştirilen Akdeniz diyetinin besin piramidi çoğunlukla sebze, meyve, tam tahıllılar, fasülye, kuruyemiş, zeytinyağı, baharat, balık ve deniz ürünlerinden oluşuyor. Deniz ürünlerinin haftada birkaç kez tüketilmesi öneriliyor. Kümes hayvanları, yumurta, peynir ve yoğurt da fazla olmamak koşuluyla tüketilebilenler arasında. Kırmızı et ve şekerden ise kaçınılmalı. Kırmızı şarap ise akşam yemeklerinde 1 kadeh olmak üzere tüketilebilir.

Kilo verebilecek misiniz?
Kilo vermekten çok sağlıklı bir yaşam için tercih edilmesi gereken Akdeniz diyeti kalori miktarı sınırlanırsa kilo da verdiriyor. 2010’da yapılan bir araştırmada, geleneksel Akdeniz diyeti uygulanan kişiler 1 yıl sonunda 7 kilo verdi. Kalori oranı azaltılmış bir Akdeniz diyeti uygulayanlar ise 1 yıl sonunda 10 kilo vermeyi başardı.

Kalp için yararlı mıdır?
Akdeniz diyeti kalp sağlığını korumaya yardımcıdır. Diyet yüksek tansiyonu ve kötü kolesterolü de düşürmeye yardımcı olur. Akdeniz diyeti diyabete karşı hem korur hem de kontrol altında tutar. Amerikan Diyabet Derneği’nin beslenme tavsiyelerine de uygundur. Sağlık riski yaratmaz. Alkol haricinde, çocuklardan, yetişkinlere kadar herkes için uygundur. Ancak yine de uygulamadan önce doktora danışılmalıdır.

Uygulaması zor mu?
Diyet çerçevesinde çok fazla yasak bulunmadığı için uygulaması kolaydır. Yemek çeşidi fazladır. Dışarıda yerken salata tüketimine ve doygunluk yaratması için ekstra sebze yemeye özen gösterin. Doktorun onaylaması halinde kadınlar günde 1 kadeh, erkekler de 2 kadeh kırmızı şarap içebilir. Lifli yiyecekler içeren bu diyet doygunluk hissi yaratacaktır.

Egzersiz
Egzersize yürüyüşle başlayabilirsiniz. Bunun dışında bahçe ile ilgilenmek veya pilates de uygun olacaktır. Haftada yaklaşık 2 buçuk saat egzersiz önerilir.

Haberin Devamı

NE YAPMALI ?
Yap: Diyetinizi tam tahıllılar, sebzeler ve tabii ki zeytin üzerine kurun. Akşam yemeğinde seviyorsanız 1 kadeh kırmızı şarap içebilirsiniz. Humus, falafel ve pide gibi geleneksel Akdeniz lezzetlerinden yiyebilirsiniz.
Yapma: Çok fazla kırmızı et yemeyin. Ayda sadece birkaç kez tüketin.

YARIN WEIGHT WATCHERS VE VOLUMETRICS DİYETLERİ