Gündem Van Gölü’nde canavar yok kale var!

Van Gölü’nde canavar yok kale var!

01.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde, 600 bin yıllık geçmişe sahip Van Gölü’nün sırlarını tespit için yapılan çalışmalar devam ediyor.

Van Gölü’nde canavar yok kale var

Daha önce Van Gölü’nde ortaya çıkarılan Adilcevaz Kalesi’nin devamı olan yapılara ulaşıldı. Bir süre önce gölde ‘su altı peribacaları’ olarak bilinen 20 metre uzunluğundaki mikrobiyalitler ve 3 bin yıllık kale görüntülenmişti. Van Gölü’nde araştırma yapan belgesel ekibi, gölün derinliklerinde yeni kale kalıntıları tespit etti. TRT’de yayınlanan ‘Mavi Tutku’ adlı belgeseli hazırlayan ekip, önce drone ile gökyüzünden görüntülediği göle dalış yaptı. Dalış yapan ekip, daha önce tespit edilen kalenin devamı yapılara ulaştı.

Haberin Devamı

‘Hayranlık verici’

Erzurum Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Mehmet Işıklı, göldeki kalenin Orta Çağ’a ait olabileceğini söyledi. Işıklı, “Gölün içinde tespit edilen mimari yapılar ve keşifler hayranlık verici bir durumda. Bu yapıların Orta Çağ’a ait olabileceği kanaatine vardık” dedi. Göldeki tarihi yapıların gün yüzüne çıkarılması çalışmalarında yer alan dalgıç Cumali Birol ise “Adilcevaz’da daha önce su altında bulduğumuz mimari yapının havadan çekimleri esnasında, başka yapılar olduğunu da tespit ettik. Van Gölü’nde yeni keşifler bizi bekliyor. Adilcevaz’ın ve Van Gölü havzasının turizme kazandırılması için çalışmalarımız devam ediyor. Adilcevaz sahilleri Van Gölü havzasının en uzun kıyı şeridine ve kumsallarına sahip” diye konuştu. l SALİH BEŞKARDEŞ DHA

Haberin Devamı

Van Gölü’nde canavar yok kale var

Yazarlar