Gündem Veliler ‘gönülsüz’ bağış veriyor

Veliler ‘gönülsüz’ bağış veriyor

02.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Veliler ‘gönülsüz’ bağış veriyor

Okulların açılmasıyla birlikte bazı okul idarecilerinin, velilerden kırtasiye yardımı adı altında 250-300 TL’lik bağışta bulunmalarını istemesi, velilerin tepkisine yol açtı. Çok sayıda vatandaş, “Kırtasiye” yardımı adı altında okulların kendilerini bağışa zorlandığını belirterek, Kamu Denetçiliği (KDK) Kurumu’na şikayette bulundu. Konuyu Miliyet’e değerlendiren Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, “Velileri değişik yoldan bu işe mecbur etmek doğru bir şey değil. Hukuka aykırı. Veli ve öğrenciler bize başvursunlar” dedi. Şikayetçilerden kızı ilkokul 1. sınıfa başlayan bir baba başvurusunda, “Kızımın heyecanına müdürün istediği 250 TL’lik bağış gölge düşürdü” dedi.

Haberin Devamı

Bağış adı altında istenen keyfi kayıt ücretinin velilerin sıkıntılarını artırdığını belirten ve “250 TL’lik bağış cebimde delik açar” diyen baba, ücretsiz eğitim sisteminin bu müdürler yüzünden yara aldığını ifade etti.

Bahse konu okulun, halı sahasını kiraladığını belirten baba, şikayet başvurusunda okul kantinin kira gelirinin de ayda 6 bin TL olduğunu kaydederek, 250 TL’lik bağışı veremeyeceğini, okul müdürünün gönülsüz bağışlar konusunda soruşturulmasını ve ülke genelindeki tüm okul müdürlerinin yakından denetlenmesini istedi.

Malkoç: Hukuka aykırı

İki alanda yoğunlaşan şikayetlerden ilkinin okul yöneticilerinin velilerden veya öğrencilerden bağış istemesi olduğunu kaydeden Kamu Denetçisi Malkoç, diğer şikayetin ise kılık kıyafetle ilgili olduğunu belirtti. Okul yöneticilerinin anlaştığı firmaların kıyafet ücretlerini yüksek tuttuğuyla alakalı şikayet geldiğini açıklayan Malkoç, “Okul velilerinin çocukların eğitim gördüğü kuruma bağışta bulunması normal bir olay. Bunun önünde yasal bir engelde yok. Ancak bu bağışı zorunlu hale getirmek sıkıntı verici. Hukuka aykırı” dedi.