Gündem Web tasarımcılığında engel tanımayacaklar

Web tasarımcılığında engel tanımayacaklar

28.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Omurilik Felçlileri Dernek Başkanı Baş’tan müjde: Engelliler sadece kapıda bekleyen, telefona bakan çalışan olmayacak. İlk projelerimizden biri de ‘engelsiz web tasarımcılığı’ eğitimi

Web tasarımcılığında engel tanımayacaklar

Engellilerin sosyal hayata katılımı için çok sayıda projeyi hayata geçiren Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği(TOFD) yeni yıldan umutlu. Özellikle engellilerin istihdamı için yeni projeler hazırlayan Dernek Başkanı Ramazan Baş, “Engelli istihdamını arttıracağız” diyor. Türkiye’de yılda ortalama 2 bin 500 kişinin çeşitli kazalar sonucu omurilik felçlisi olmasından hareketle 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde “engelli olma” kampanyası başlatan TOFD, toplumu önlenebilir kazalara karşı dikkatli olmaya çağırıyor. Kurulduğu 1998 yılından bu yana binlerce omurilik felçlisine umut olan, onlara dans etmeyi, spor yapmayı ve yeniden hayata katılmayı öğreten TOFD, istihdam projelerine yoğunlaştı. Dernek Başkanı Ramazan Baş, hazırladıkları istihdam projelerini ve diğer çalışmaları Milliyet’e anlattı.

Amacımız nitelikli kişi yetiştirmek
En çok engellilerin meslek edinmesi ve istihdamı üzerinde durduklarını anlatan Baş, “Engelliler sadece kapıda bekleyen, telefona bakan, temizlik yapan kişiler olmaktan çıkacak. Nitelikli kişiler yetişmesi için çabalıyoruz. Bu amaçla bazı projeler hazırladık. Bunlardan biri “Engelsiz Web Tasarımcıları”. İstanbul Kalkınma Ajansı’yla birlikte hazırladığımız proje kapsamında engelli bireyler tamamı yerli yazılımcılar tarafından geliştirilen programla web tasarımı eğitimi alacaklar. Bilgisayara ulaşabildikleri her noktadan işlerinin başında olacak ve şirketlerini dünyayla buluşturacaklar” dedi.

Fulya Terim gece düzenleyecek
Baş, ayrıca bir organizasyonun da müjdesini verdi. Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim’in eşi Fulya Terim’in ev sahipliğinde bir gece düzenleyeceklerini ve buraya çağrılacak davetlilerin Terim tarafından belirleneceğini aktaran Baş, “Türkiye‘nin tanınmış isimleri orada olacak. Geceye katılmak isteyenlerin hepsi birer akülü sandalye bağışlayacaklar. Böylelikle gece, akülü sandalyeye ihtiyacı olan yüzlerce engelliye umut olacak” dedi.
Avrupa Birliği’yle de ortak çalışmalar düzenlediklerini anlatan Baş, Belçika’nın koordinatörlüğünde düzenlenen “Grundig” projesiyle engelli ailelerinin çeşitli sosyal girişim kurumlarına olan katılımlarını arttırmayı amaçladıklarını söyledi. Bu amaçla ailelere workshoplar düzenleneceğini aktaran Baş, “Ailelerle tanışıp onların sorunlarını dinleyeceğiz. Kültürel farklılıklarından kaynaklanan sorunları da deşifre etmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu. Baş, Türkiye’de verilen yanlış engellilik oranları yüzünden pek çok insanın hakkından mahrum kalmasından da yakındı.

Haberin Devamı

Torba projesi
İstihdama yönelik olarak Türkiye Perakendeciler Fedarasyonu ile ortak bir çalışma hazırladıklarını kaydeden Baş, bu projeye ilişkin de şunları söyledi: “Bu projemiz dönüştürülebilir torba üretimine yönelik olacak. Derneğimizdeki atölyede çok yakında üretime başlayacağız. Üretimi omurilik felçlileri yapacak. Federasyona üye yaklaşık 300 firma var. Bu firmaların her birine biner adet torba vereceğiz. Bu torbaların satışından elde edilecek gelir de engellilere harcanacak aynı zamanda birçok engelli de istihdam edilerek para kazanmış olacak.”