Gündem Yalova için korkutan deprem uyarısı

Yalova için korkutan deprem uyarısı

27.09.2019 - 19:55 | Son Güncellenme:

Yalova Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Osman Kendir, Marmara'da yaşanacak olası 7 ve üzerindeki büyüklükte depremde kentin büyük ölçüde etkileneceğini söyledi. 

Yalova için korkutan deprem uyarısı

Yalova'nın coğrafi yapısı hakkında bilgi verip, şiddetli depremde heyelan riskine dikkati çeken Kendir, kentte yapı stokunun da eski olduğunu belirterek, "Biz yapılarımızla 7 ve üzerindeki depremde yıkıldık. Marmara yıkıldı. 7 üzerindeki depremde ciddi hasarlar bırakırlar. Yani 6.5 üzerindeki depremler burada yıkmaya başlar." diye konuştu.

Haberin Devamı

Yalova Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Osman Kendir, Silivri açıklarında meydana gelen depremi yorumladı. Olası depremin ve meydana gelen depremlerin 'İstanbul Depremi' olarak anıldığını söyleyen Kendir, "Aslında İstanbul Depremi denmesinin tek bir sebebi var oda nüfus yoğunluğu. İstanbulda bir fay yok. Fay Yalovanın önünde ve Marmara Denizinin içerisinde. Yalovada nereler depremden etkilenebilir. Yalovada topografik yapı itibariyle kuzey-güney uzanımlı dereler, bu kuzey-güney uzanımlarının oluşturduğu düzlük sahalar var. Sahil bölgelerindeki alüvyon bölgeler var. Yapı stokumuzun çoğu eski. Yenilenme durumu şu anda pat diye hemen olabilecek bir şey değil. Bunlara yönelmeliyiz" dedi.

Yalova için korkutan deprem uyarısı

"7 ÜZERİNDEKİ DEPREMLER CİDDİ HASARLAR BIRAKIRLAR"

Haberin Devamı

Öncelikle riskli alanlardan iyileştirmelere bakılması gerektiğini kaydeden Kendir, "Haritada gördüğümüz üzere dağlık alanlarımız var. Köylerimiz genellikle daha güvenli. Çınarcık tarafına doğru ilerledikçe burada heyelan problemleriyle karşı karşıya kalacağız. Depremler aynı zamanda heyelanları da tetikliyor. Bununla ilgili de önlemler almamız gerekiyor. Çınarcıkın içerisinde de eski ve yıkılmayı bekleyen yüksek ve bugünkü yönetmeliklerle hiçbir alakası olmayan yapılar bulunmakta. Bu yapılan Yalovamız için de geçerli. Biz yapılarımızla 7 ve üzerindeki depremde yıkıldık. Marmara yıkıldı. 7 üzerindeki depremdeler ciddi hasarlar bırakırlar. Yani 6.5 üzerindeki depremler burada yıkmaya başlar. 7 ve üzerindekiler ciddi anlamda şiddetli deprem olarak karşımıza çıkar" diye konuştu.

'HEYELANLAR SONUCU EVLER YIKILABİLİR'

Yalova'nın coğrafi konumu hakkında da bilgiler veren Kendir, "Yalova olarak güzel bir coğrafyada yaşıyoruz ancak düzlük alanlarda alüvyon çökerlerden oluşuyor. Yamaçlarımız ise ayrışmaya çok müsait zemin alanlarından oluşuyor. Bunlar da lokal olarak heyelanlar meydana getiriyor. Yağışlı dönemlerde zeminler suya doygunken meydana gelen heyelanlar bir deprem olduğunda bu depremin tetiklemesiyle birlikte daha büyük heyelanlar meydana gelebilir. Bu heyelanlar sonucu evler yıkılabilir ifadelerini kullandı.