Gündem Yargı, AİHM’yi yakından izlemeli

Yargı, AİHM’yi yakından izlemeli

16.03.2009 - 01:09 | Son Güncellenme:

Karakaş, “İfade özgürlüğü ihlallerinde başvuruların azalması için Türk yargı organları AİHM’nin içtihatlarını yakından izlemeli” dedi

Yargı, AİHM’yi yakından izlemeli

AİHM’nin Türk yargıcı Işıl Karakaş, ifade özgürlüğü ihlalleri iddiasıyla yapılan başvuruların azalabilmesi için Türk yargı organlarının AİHM’nin içtihatlarını daha yakından takip etmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye’den gelen davalarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Karakaş, hak ve özgürlüklerin daha geniş, istisna ve sınırlamaların ise daha dar yorumlanması halinde, bu alanda yaşanan sorunların azalacağını belirtti.
Karakaş, yapılan reform ve anayasal düzenlemelere rağmen, hak ve özgürlüklerle ilgili ihlallerin azalmadığının AİHM’ye gelen başvurulardan açıkça anlaşıldığını ifade etti.
Bunun en büyük nedenleri arasında Türk yargı organlarıyla, AİHM kararları arasındaki “uyumsuzluğu” gösteren Karakaş, şöyle konuştu:
“AİHM’nin kararları, bir hak ve özgürlüğü yorumluyor, bugünkü hayat koşullarına göre değerlendiriyor, bir anlamda ete, kemiğe büründürüyor. AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni buna göre yaşatıyor.
Sözleşmeye taraf devletlerin de buna göre ellerindeki metinleri uygulaması gerekir. Türkiye’deki hukuk uygulayıcılarının kararlarına, yorumlarına baktığımızda, AİHM’nin içtihadını çok net göremiyoruz. Bizim yargı organlarının hak ve özgürlükleri yorumlarken daha dar yorumladıklarını, ama hak ve özgürlüklerin sınırlanmasında kullanılacak ölçütlerden kamu düzeni, kamu güvenliği gibi temel meseleleri ise daha geniş yorumladıklarını görüyoruz. AİHM ve Türk yargı organları arasında temel uyuşmazlık noktası ortaya çıktığını görüyoruz.”
Karakaş, “Türkiye’de açılan davalarda, AİHM’nin getirdiği standartlar uygulansa, bugün özellikle ifade özgürlüğü konusunun çok büyük sorun olacağını düşünmüyorum” dedi.
Yeni bir anayasa hazırlanmasını savunan Karakaş, “Anayasa’nın darbe anayasası olduğunu unutmamak gerekir” dedi.