Gündem YAŞ’ta bekleme süresine son

YAŞ’ta bekleme süresine son

01.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Anayasa Mahkemesi, ordudan atılan pilot subayların geri dönmesine izin veren, albay, general ve amirallerin bekleme süresine bakmaksızın YAŞ’a girmelerine olanak tanıyan OHAL KHK’larına vize verdi.

YAŞ’ta bekleme süresine son

Anayasa Mahkemesi, MİT Müsteşarı ve MİT mensuplarına soruşturma iznini Cumhurbaşkanı’na veren, ordudan atılan pilot subayların geri dönmesine izin veren, albay, general ve amirallerin bekleme süresine bakmaksızın YAŞ’a girmelerine olanak tanıyan OHAL KHK’larına vize verdi. Yüksek Mahkeme, CHP’nin, Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması ve Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamelerin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair 7078, 7079, 7080, 7081, 7082, 7083, 7089, 7090, 7091, 7092 ve 7098 sayılı kanunların yok hükmünde olduğuna, aksi halde iptaline karar verilmesi talebiyle yaptığı başvuruları esastan görüştü. Anayasa Mahkemesi, söz konusu kanunların yok hükmünde sayılması, iptal edilmesi taleplerini kabul etmedi. Resmi Gazete’de de yayımlanan kararla kanunlarda yapılan değişiklikler yargı denetimden de geçerek resmileşti. Anayasa Mahkemesi’nin vize verdiği değişikliklerden bazıları şöyle:

Haberin Devamı

- Terörle mücadelede görev alan güvenlik korucularına görevin ifasından dolayı doğan suçlardan dolayı atanacak üç avukatın İçişleri Bakanlığı bütçesine konulacak bütçeden valilerce karşılanması.

- Uyuşturucu suçlarına hapis cezası yanında 500 günden 10 bin güne kadar adli para cezası verilmesi ve yapılacak soruşturmalarda telefon dinleme ve teknik takip yapılabilmesi.

- Yükseköğrenim öğrenci yurtlarında terör veya milli güvenliğe karşı faaliyetlerde bulunanların çalıştırılmaması.

- Futbolda örgütlü şike ve bahis suçlarından yapılacak soruşturmalarda el koyma, telefon dinleme ve teknik takip yapılmasına izin verilmesi.

- Albaylar, rütbe bekleme süresi 3 yıldan az olan general ve amirallerin Yüksek Askeri Şura Başkanı kararıyla rütbe bekleme sürelerine bakılmaksızın YAŞ’a girebilmesi.

Haberin Devamı

- Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nde görevli hâkim ve savcıların Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nca bölge adliye ve bölge idare mahkemelerine atanması.

- TSK’dan ayrılan pilot subayların yeniden subay olarak orduya alınması.

- Hâkim ve savcılara bir adet yerli, bir adet ithal tabanca ve mermi verilmesi.

- Devletin güvenliği ve anayasal düzene karşı suç işleyen Anayasal düzene karşı gibi suçları işleyen ve cezaları ertelenen jandarmada görevli subay, astsubay, uzman çavuş ve erbaşların İçişleri Bakanı onayı ile komutanlıkla ilişkilerinin kesilmesi.

- MİT’e ait araçların muayenelerinin MİT tarafından veya talep halinde Milli Savunma Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yapılması.

- Cumhurbaşkanlığı koordinasyonunda Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu kurulması.

- MİT Müsteşarı ve MİT mensupları hakkında yapılacak soruşturma izninin cumhurbaşkanına bağlanması.

- Seçimden önce veya sonra suç işlediği öne sürülen milletvekili hakkındaki soruşturma ve kovuşturma yapma yetkisinin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve Ankara Ağır Ceza Mahkemesi’ne bırakılması.

- Terörle mücadelede hayatını kaybedenlerin çocukları ile ana-babadan olma kardeşlerinden birinin istekli olmadıkça askerliğe alınmaması.

Haberin Devamı

- Emre itaatsizlikten dolayı hakkında kamu davası açılanların bakanlıkca açığa alınabilmesi.

- Danıştay Başkanı, Danıştay Başsavcısı, başkanvekilleri, daire başkanları ile bunların emekli ve bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerinin giderlerinin Danıştay bütçesinden karşılanması. Aynı durumdaki Yargıtay Başkanı ve diğerlerinin sağlık giderlerinin de Yargıtay Başkanlığı bütçesinden ödenmesi.

26 talebe net

Anayasa Mahkemesi dün akşam saatlerinde de CHP’nin, OHAL kapsamında çıkarılan 13 KHK’nın iptali için yaptığı başvuruları reddetti. Kararlar, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı. Anayasa Mahkemesi böylece, son iki gün içinde toplamda 26 KHK’nın iptal edilmesi taleplerini reddetmiş oldu.