Gündem Yaşlandıkça hayallerimiz azalıyor!

Yaşlandıkça hayallerimiz azalıyor!

12.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Intel Türkiye Hayal Haritası Araştırmasına göre, Türkiye’de yaşayan vatandaşların yüzde 49’u çocukken hayal kurmaya başlıyor ancak yaş ilerledikçe hayal kurmak düşüşe geçiyor

Yaşlandıkça  hayallerimiz azalıyor

Intel şirketi, Türkiye’de inovasyon ve girişimcilik kültürünü geliştirmek, hayaller ile girişimcilik arasındaki bağlantıyı ortaya koymak amacıyla ‘Türkiye Hayal Haritası’ adlı bir araştırma gerçekleştirdi.

Türkiye’de yaşayan vatandaşların ne tür hayaller kurduğunu ve hayallerin girişimcilik fikrine dönüşme noktasında geçirdiği dönüşümü ortaya koymayı amaçlayan araştırma kapsamında 10 şehirden 8-55 yaş arası yaklaşık 2 bin kişiyle görüşüldü.
Çalışmaya göre, Türkiye’deki hayaller meslek odaklı ve girişimcilik fikirlerine dönüşebilecek ‘üretken hayal’ kurabilenlerin oranı yüzde 15’le sınırlı kalıyor. İnsanların yüzde 49’u çocukken hayal kurmaya başlıyor ve hayal kurma, yaş ilerledikçe dramatik şekilde azalıyor. Yetişkinlerin ise sadece yüzde 14’ü hayal kurduğunu belirtiyor.

‘Güvence’ kaygısı
Katılımcıların yüzde 32’si çocukluk ve ergenlikte sürekli hayal kurduğunu belirterek yetişkin yaşlara doğru hayal kurmaktan neredeyse vazgeçiyor. Her 10 katılımcıdan 5’i en büyük hayalinin “Sadece bir meslek sahibi olmak” olduğunu söylüyor. Katılımcıların hayale meslek ve maddiyat odaklı yaklaşmalarının temel nedeni ise geleceği güvence altına alma kaygısı oldu. Hayalini meslek olarak tanımlayanların yüzde 16 ile en fazla tercih ettiği meslek öğretmenlik ve doktorluk olurken, bunları yüzde 9 ile futbolcu/sporcu/antrenör ve yüzde 7 ile sanatçı, pilot ve polis olmak izliyor.

Erkeklerde daha düşük
Hayalini maddiyat odaklı düşünenlerin en fazla kurduğu hayal ise yüzde 9 ile kendi işinin sahibi olmak. Katılımcılar para kazanmanın yolunun kendi işini kurmaktan geçtiğine inanıyor. Yine her 2 kişiden biri, hayal kurmak için kişinin “Geçim derdinin olmaması” gerektiğini düşünüyor. Araştırma kadınların hayal kurmayı erkeklere göre daha çok sevdiğini de ortaya koydu. Hayal kurmayı çok sevdiğini söyleyenlerin yüzde 58’i kadınken, erkeklerde bu oran yüzde 42. Düşünülenin aksine metropollerde hayal kurma oranı yüzde 42 iken, küçük illerde yaşayanlarda bu oran yüzde 52’lere ulaşıyor. Üniversite mezunlarında hayal kurma oranı yüzde 78’lere ulaşırken, bu oran ilkokul mezunlarında yüzde 56’lara düşüyor.
Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, “Hayal kurma alışkanlığının geliştirilmesi, çocukların hayallerine eğitimle destek verilmesini sağlamamız gerekiyor” dedi.