Gündem YGS’de okuduğunu anlama, dikkat ve yorum gücü önemli

YGS’de okuduğunu anlama, dikkat ve yorum gücü önemli

02.04.2010 - 00:16 | Son Güncellenme:

Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) tüm testlerde ağırlıklı olarak adayın okuduğunu anlama, dikkat ve yorum gücü ölçülecek. Bilgiye dayalı sorular Lisans Yerleştirme Sınavı’nda fazla olacak 25 yıllık fizik öğretmeni Çalkıran, öğrencilerin sorularını yanıtlarken, “Unutmamak ve yeni bilgi almak için sık sık tekrar yapılmalı. Fizikte önce konu çalışılmalı, ardından ara vermeden test çözülmeli” diyor

YGS’de okuduğunu anlama, dikkat ve yorum gücü önemli

Robert Kolej’den Çapa Anadolu Öğretmen Lisesi’ne, Dede Korkut Anadolu Lisesi’nden, Adnan Menderes Anadolu Lisesi’ne kadar çok çeşitli okullardan bir araya gelen üniversite adayları, fizik testine yönelik sorularını Uğur Dershaneleri’nde görev yapan 25 yıllık fizik öğretmeni Nurettin Çalkıran’a sordular.
Fizik çok zor bir ders olarak biliniyor. Gerçekten zor mu?
Fen dersleri içinde en zoru fiziktir. İnsan beyni unutmaya programlıdır. Sağlıklı insan unutur. Yeni bir bilgi geldiğinde eski bilgi silinir. Sınavlarda da zor olan sorular değildir. Bir konuyu öğreniyorsunuz, onu unutmadan başka bir konuyu öğrenmeniz gerekiyor. Bu nedenle unutmamak ve üzerine yeni bilgiler eklemek için sık sık tekrar yapmak gerekiyor.
Fizik dersine nasıl çalışmalıyız?
Fizik yazarak çalışılması gereken bir ders. Yazarak çalıştığınız taktirde, karşılaştığınız soruyu hatırlayacaksınız. Yalnızca okuyarak çalıştığınızda, o bilgiyi orada görüyorsunuz ve sizin olmadığı için unutuyorsunuz. Ancak, yazarak çalışırsanız, o artık sizin bilginiz olacak ve gördüğünüz anda hatırlayacaksınız.
Konu mu önceliklidir test mi?
Önce konu çalışılmalı, ardından ara vermeden test çözülmeli. Bu çalışma kesintisiz yapılmalı. Bir konuyla ilgili test çözmeden önce mutlaka konuyu çalışmanız gerekiyor. Ancak, deneme sınavına girerken tekrar yapmak mümkün değil.
Çünkü, bir sürü dersi, konuyu tekrar etmek çok zordur. Bir konuyla ilgili kendinize 1’den 10’a kadar puan verin. 6’nın üzerinde puan verebiliyorsanız, o konuyu çözebilirsiniz, demektir. Altında kalıyorsa, o konu üzerinde çalışma yapmanız gerekiyor anlamına gelir.
Bazen fen bölümünü seçtiğime, fizik nedeniyle pişman oluyorum.
Genellikle okullarda lise 1. sınıftan sonra eşit ağırlığa geçişlerin en temel nedeni fizik dersidir. Bunda, dersin öğrencilerin anlayacağı şekilde anlatılmamasının büyük etkisi var. Ancak, her şeye rağmen unutmayın ki fizik nankör bir ders değildir. Hiç kimse bunu söyleyemez. Çalışan bir öğrenci keşke çalışmasaydım demez.
Sınavda fizikten hangi konular gelebilir?
Önceki yıl birinci kısımda 10, ikinci kısımda 20 fizik sorusu vardı. Çok konu ama az soru vardı. Dolayısıyla bazı konulardan soru gelmiyordu. Bu yıl ise soruların artması nedeniyle her konudan soru çıkmasını bekliyorum.
Ne tip sorular olacak?
Bu soruya net cevap veremeyiz. Fizikte konuyu biliyorsanız soruyu çözersiniz. ÖSYM yapılabilirlik üzerine soru soruyor. YGS geçen yılki birinci bölüme uygun olacak.
Testlerde, “İlk 10 soru çok kolay oluyor deniyor”, bu doğru mu?
Aynı sorularla 10 farklı kitapçık oluşturuluyor. Yani, bazı kitapçıklarda testin ilk soruları, o testin en zor soruları olabilir. Dağıtılan kitapçıkta ilk gelen sorunun zor olması durumunda hemen bir sonraki soruya geçin ve motivasyonunuzu kaybetmeden sınava devam edin. Aynı testteki soruların puan getirisi aynı olduğundan demoralize olmayın.
Sınav bilgiye dayalı sorulardan mı oluşacak?
İlk sınav daha çok bilgiye değil, okuduğunu anlama ve yorumlamaya yöneliktir. Sorular tabii ki bilgi içeriyor ama daha çok yorum soruları sorulur.
LGS için, fizikte çok farklı konulara çalışmamız gerekecek mi?
Fizikte birinci ve ikinci sınavın konularının yüzde 40’ı ortaktır. Örneğin elektriğin yarısı, optik, mekaniğin yarısı ortaktır. Bu, sizler için bir şanstır.
YGS ne zaman açıklanacak?
Nisanın sonunda açıklanmalı. Çünkü, mayısın ilk haftası başvurular başlıyor.

Haberin Devamı

Fizikte konular tekrar edilmeli
Fizik dersine girmeden önce elinizdeki fizik kitabından o gün işlenecek konunun teorik kısmını okuyarak ve birkaç soru çözerek gelin. Bu, derse giriş için önemlidir.
Ders sırasında, ders dışı şeylerle ilgiyi kesip dikkatli bir şekilde öğretmen dinlenmeli ve çok iyi not alınmalı. Anlaşılamayan yerler mutlaka sorulmalı.
Daha sonra unutulan konuları öğrenmek için en iyi kaynak defteriniz olacağından, anlaşılır bir şekilde not almanız çok önemli. Dersten sonra, dersin olduğu günün akşamı konuyu mutlaka tekrar etmeli.
İki gün yapılmayan tekrar, sonraki günler işinizi zorlaştırır ve verimi kaybedersiniz. Derste sorulan soruların, evde bir kere daha çözülmesi faydalıdır. Konuları sırasına göre çalışmak ve değişik kaynaklardan yararlanmak kalıcı öğrenmenizi sağlayacaktır.

Haberin Devamı

En çok yapılan hata: Dikkatsizlik
- Ders çalışma konusunda bir sıkıntım olmadığı halde sınavda dikkat hatalarından soru kaybediyorum. Ne yapmalıyım?
- Soruları doğru okuduğunuzdan emin olun, sorunun sizden ne istediğini anlamadan çözmeye kalkışmayın.
- Seçenekleri incelerken eleme tekniğini kullanın, eleyerek seçenekleri daha aza indirin.
- Evde çözdüğünüz testlerde zaman tutarak hareket edin. Sınavda daha hızlı olmanızı sağlar.
- Cevaplarınızı optik forma hemen ya da gruplayarak geçirin, kaydırma yapmanızı engeller.
- Bir soruda katılıp kalmayın, soru zor da olsa kolay da olsa aynı puanı kazanmanızı sağlayacaktır. Dolayısıyla zor soruda kaybedeceğiniz sürede 2 veya 3 tane kolay soru çözebilirsiniz.
- Turlama tekniğini kullanın. Bir testteki kolay, çok kolay ve normal seviyedeki soruları ilk turda, zor ve çok zor soruları ise ikinci turda çözün.
- Her soruya şans tanıyın. Sınavda görmediğiniz soru kalmamasına özen gösterin.

Sınav unutturuyor
- Sınava başlayınca herşeyi unutuyorum, heyecanlanıyorum. Neden?
Sınav kaygısı nedeniyle öğrenciler genellikle herşeyi unuttuğunu düşünüyor. Yapılan araştırmalar, yüksek sınav kaygısının özellikle orta bilgi düzeyindeki öğrencilerin başarısını daha çok düşürdüğünü gösteriyor. Sınava hazırlananlara, bazı sorular verildi.
Çözüm sırasında yapılan küçük eleştiriler her birinin başarısını yüzde 10 oranında azalttı. Yapılan eleştirilerin dozu giderek artırıldığında, öğrencilerin hata yapma oranının yüzde 55 arttığı görüldü. Özetle nasıl hissetmek isterseniz öyle hissedersiniz.

Haberin Devamı

Ülker Karakaş (Fen Bilimleri Dershanesi Fizik Bölümü Başkanı)
‘4 yılın sorularına bakmak yararlı olur’
Bu yıl YGS’de gelecek olan fizik sorularının geçen yıllarda gelen konularla paralel olacağını düşünüyorum. Öğrencilerin, 1999-2005 sınavlarına bakmaları, konuları tahmin etmeleri açısından yararlı olur

Bu yıl YGS’de gelecek olan fizik sorularının, geçen yıllarda gelen konularla paralel olacağını düşünüyorum. Bilindiği gibi bu yıl fizikten 14 soru sorulacak.
Buna karşılık, geçen yıl fizikten 10 soru sorulduğundan; basit makine, enerji, basınç, genleşme gibi konulardan soru yoktu.
Bu yıl, kuvvet, kütle merkezi, basit makine, doğrusal hareketten bağıl ya da bileşke hız, yani sabit hızlı hareket, enerji, kütle, özkütle, basınç, sıvıların kaldırma kuvveti, ısı, genleşme, optik, durgun elektrik ve elektrik konusunun basit soruları, transformatör ya da mıknatıs konusundan soru geleceğini düşünüyorum.
Öğrencilerin, 1999 yılından 2005 yılına kadar olan sınavlara, 2006-2009 yılları arasında, Fen-1’de çıkan fizik sorularına bakmaları, konu dağılımını tahmin etmeleri açısından yararlı olur.

Son haftaya dikkat
Fizik dersinde başarılı olmak için, önce konuların teorik bölümleri iyi çalışılmalı, daha sonra bu konulara ait sorular çözülmelidir.
Öğrenciler, son bir hafta yoğun ders çalışmak yerine, daha çok tekrar çalışması yapmalı.
Daha önce çıkmış ÖSS sorularını çözmeli, akıllarına takılan yerleri öğretmenlerine sormalıdır. Bugünlerde zaman sınırlı test soruları ve deneme sınavlarını çözmelerinin daha yararlı olacağını düşünüyorum.

Haberin Devamı

Fahrettin Uğur (Final Dergisi Dershanesi Fizik Bölüm Başkanı)
‘Optik’te soru sayısı artabilir
Bu zaman zarfında konu çalışmanın fazla faydası olmaz. Eğer eksik varsa çıkmış sorular incelenebilir. Sınavda gelecek soruların konularına göre dağılımı şu ana kadarki ÖSS sınavlarından farklı olmayacaktır

Haberin Devamı

Fizik dersinde son günlerde yapılabilecek en mantıklı şey, çözülmüş doküman ve denemelerde yapılan yanlış soruları ve bunların çözümlerini tekrar incelemek olabilir.
Bu zaman zarfında konu çalışmanın fazla faydası olmayacaktır. Son yıllarda çıkmış sorular zaten incelenmiş olmalıdır. Eğer eksik varsa çıkmış sorular incelenebilir.
Sınavda gelecek soruların konularına göre dağılımı şu ana kadarki ÖSS sınavlarından farklı olmayacaktır. Ancak, optik konusundan diğer yıllara göre soru sayısı artabilir.

Zor soruyla başlamayın
Özkütle, kaldırma kuvveti, basınç ve ısı sıcaklık konuları ağırlıklı olarak soru gelen konulardır. Aynı zamanda kuvvet, ağırlık merkezi ve basit makinelerde her zaman soru sorulan konulardır.
Fizik soruları mutlaka çok iyi okunmalı, altı çizili kelimeler ve soru sonunda parantez içinde verilen açıklamalara çok dikkat edilmelidir. Şekilli sorularda mutlaka şekil incelenmelidir. Bazı sorularda ise çözüm yapmak için şekil çizmek çözümü kolaylaştıracaktır.
Sınavda sorular karışık olarak geleceği için, zor bir soruyla başlamak moral bozabilir.
Bunun için en iyi bildiğiniz konuyla ilgili soruları önce çözmek daha mantıklı olur.
Fizikte şekilli sorular ağırlıklıdır.
Ve bazen sorunun şekli çok karışık görünerek zor bir soru izlenimi verebilir. Ama, zor görünen birçok soru aslında kolaydır. Sorulara ön yargılı bakmamak gerekir. Sınav soruları size zor gelirse unutmayın ki herkese de zor gelecektir. Bu yüzden bunun bir sıralama sınavı olduğunu hatırlayıp moral bozmamak gerekir.

Yazarlar