Gündem Yılbaşında evdeyiz sizi de bekleriz!..

Yılbaşında evdeyiz sizi de bekleriz!..

29.12.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yılbaşında evdeyiz sizi de bekleriz!..

Yılbaşında evdeyiz sizi de bekleriz..





Yılbaşında evdeyiz sizi de bekleriz..
Yılbaşına 2 gün kaldı. Kimi o gece için planlarını çoktan yaptı. Kimi son ana bıraktı. Kiminin planı ise yeni yılı evde televizyon karşısında karşılamak. NFO Infratest Araştırma Şirketi’nin yaptığı "Yılbaşı Araştırması", büyük şehirlerde, yılbaşı programı yapanların büyük bölümünün evi tercih ettiğini ortaya koydu. Ancak araştırmaya katılanların bazıları, birden fazla seçenek için yanıt verdiğinden sonuçlar da aşağıdaki gibi çıktı.

750 KİŞİYLE GÖRÜŞÜLDÜ
İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Bursa illerini kapsayan "Yılbaşı Araştırması" için 750 kişiyle telefon görüşmesi yapıldı. Öncelikle kutlama yapıp yapmayacakları soruldu, ardından "Kutlayacağım" diyenlere detay sorular yöneltildi.

TEBRİK, TELEFONLA...
İlk soru "Yılbaşında tercih edilen tebrik şekli" oldu. Yüzde 11’lik kesim kesinlikle yılbaşına karşı olduğunu belirtti. Geri kalanların dağılımı ise şöyle:


Bu bölümde, kadınların sabit, erkeklerin ise cep telefonunu tercih ettiği görüldü. Bu soruda bazı katılımcılar birden fazla tercih yaptı.

YÜZDE 38 "EV" DEDİ
İkinci soru, "Yılbaşı kutlaması için düşünülen mekân" oldu. Araştırmaya katılanların yüzde 52’si kutlama düşünmediklerini belirtti.
Kutlamayı planlayan yüzde 48’lik kesimden yüzde 38’i evi tercih ettiklerini söyledi. Bunu yüzde 6 ile restoran, bar ya da eğlence merkezleri izledi.
Henüz karar vermeyenlerin oranı ise yüzde 2’de kaldı.

AİLEMLE KUTLAYACAĞIM
Bundan sonraki sorular ise kutlamayı düşünenlere yöneltildi. Buna göre;


HEDİYE ALIŞKANLIĞI AZ
Katılımcıların üçte biri yılbaşında yakınlarına, eşlerine hediye almayı düşünmüyor. Hediye olarak ise giyim birinci sırada yer alırken, bunu aksesuvar izliyor.

AKLA İLK NE GELİYOR?
Sadece kutlama yapacaklara yöneltilen diğer bir soru ise yılbaşı denilince akla ilk gelen yiyecek ve içecekler...
Yüzde 45’lik bölüm yılbaşı yiyeceği olarak hindiyi görüyor. Kuruyemiş diyenlerin oranı ise yüzde 19...
Yılbaşı içeceği denilince ise akla kola geliyor. Kola diyenlerin yüzde 61’ini de kadınlar oluşturuyor. Rakıyı tercih edenler ise erkekler, bunların oranı da yüzde 15...

ÇAM AĞACI BİZE UYMAZ
Araştırmanın ortaya koyduğu bir başka gerçek de yılbaşı çamının önemsenmediği... Kutlama yapacakların yüzde 90 gibi büyük bölümü çam ağacı almayı istemiyor.

HARCAMALAR NAKİT
Yılbaşı harcamalarına gelince... Büyük kesim (yüzde 69) sanılanın aksine nakit ödeme yapmayı planlıyor. Nakit kullanımı 18-24 yaş arası gençlerde ve 45 yaş üzerinde artıyor. Kredi kartı ve taksitli alışveriş diyenlerin oranı yüzde 29’da kaldı.